Честността на съда – компромисът при реформата

Плевнелиев и Иванов на отбелязването на 135 г. ВКС
Обновена: 11 дек 2015 15:01 | 11 дек 2015 14:30, Веселина Йорданова
8
Честността на съда – компромисът при реформата
Президентът Росен Плевнелиев и председателят на ВКС Лозан Панов. Снимка: БТА

Правова държава и върховенство на закона е възможно, ако имаме независим съд. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на отбелязването на 135 години от създаването на Върховния касационен съд.

По думите на държавния глава създаването на съда е безспорно най-висшата форма на утвърждаване на правовата държава. "Правосъдие, осъществявано при върховенство на правото, е изключително важно за българското общество", каза още Плевнелиев.

Още по темата

Той коментира, че през последните години сме успели да променим законите и да въведем европейските правила, но сме далеч от целта на върховенство на закона.

Според Плевнелиев българските политици са длъжници на всеки честен магистрат, защото 25 години не са успели да осъществят независимост. По думите му компромисът при съдебната реформа се е оказала честността на българския съд.

Държавният глава добави, че от съдебната реформа зависят и другите такива. Плевнелиев посочи, че прокламираната независимост на съдебната власт в Конституцията не означава, че в България сме развили върховенство на правото, като в развитите демократични общества. Той каза, че повече от две десетилетия се пишат стратегии за съдебната власт, но се губи доверието на обществото.

Не можем да не признаем, че една от най-важните заявени промени - за начина на разделяне на колегиите във ВСС, не бе реализирана по начин, който да спечели пълното доверие на магистратите и обществото, добави Плевнелиев.

Той се надява, че все повече български политици ще осъзнаят важността на този въпрос и ще го поставят над своите партийни интереси.

Парламентът отказа да предостави независимостта на съда на най-високото място, но тя не се дава и не се записва в Държавен вестник, заяви правосъдният министър в оставка Христо Иванов

Той посочи, че за него е изключителна чест като последна негова публична проява като министър да се обърне към магистратите и да ги поздрави с празника.

"Справедливостта има конкретни лица и те са вашите лица", обърна се той към магистратите. Иванов посочи, че българските съдии си извоюват независимостта и даде за пример факта, че ВКС е намерил формите да се включи активно в назначаването на свой председател.

"Тази независимост не е нещо, което парламентът ще даде, а ще трябва да се съобрази с факта, че тя тук живее. В България се сменят и закони, и режими, и конституции, но независимостта тук живее", каза правосъдният министър в оставка и допълни, че държавата и обществото може да се гордеят със съдиите си.

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че усилията, които са били положени за спъването на съдебната реформа, са обясними, защото в противен случай държавата щеше да бъде върната на гражданите. Той посочи, че парламентът се е опитал да убеди всички, че съставът на ВСС не е важен.

Каквито кадри влязат в състава на съдебния орган, такива ще бъдат отглеждани и възпитавани в цялата система, посочи той.

В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено, каза Панов цитирайки президента на САЩ Франклин Рузвелт.

"Ако за четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време два милиона българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партиите ги представляват, че органите на реда ги защитават, не вярват на институциите и медиите, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено", каза Лозан Панов. Той добави, че преди два дни представителите на политическия елит са спънали конституционните промени, с което са минирали съдебната реформа.

"Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат", посочи председателят на ВКС.

По думите му това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и съдебната система.

"Действията й не се огласяват, а се държат в тайна. Грешките й не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват. Противниците й се преследват до край, а тайните й са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани", заяви Панов. Съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко това и да върне върховенството на правото, посочи председателят на ВКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Прочетете речта на Лозан Панов, особено препоръчително е за електората на ГЕРБ, да сравнят собственото си мислене с това на интелигентен и принципен човек !
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Визията на Лозан Панов,честната му и силна реч ме обнадежди,че и по високите постове все още има почтени и умни хора
5
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
а такива ще си отлежат що щото ракията и яденето са важни а образованието а не се учудваите колко катастрофи има на ден за да сме едни от първите в европа но така е в малките градове и няма да се оправи никога един малък град нее софия а така безработицата и обезлюдяването продължава що ли докато се затрие малки град зарад такива независимо дали са партия
4
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
затова радан е прав корупция навсякаде в която и да било свера ама така не става гледам резнали приходи по програми нали не смятате да затриете малкия бизнес пак така и така ония продалжаават да крадат и без програми имали за 5 години ми как няма да имат ми до пенсия може да имат и като нее тяхната реват имам един такав крумпиран бе нависоко слезе на ниско но се прочу че оправя е докога и да говори не може да му се разбере ама с връзки аде а останалите кучета ги яли
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...КОМПРОМИСЪТ ПРИ СЪДЕБНАТА РЕФОРМА СЕ Е ОКАЗАЛА ЧЕСТНОСТТА НА СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА"...АМИ ТОЯ НАИСТИНА НЕ Е В РЕД ...Е ДА СПРЯМО НЕГО МОЖЕ И ДА Е ЧЕСТНА ...НО НЕ И ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА
2
1
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
добре, а тоя независим съд като се разгащи, кой трябва да му дърпа ушитеправи, да чакаме народа да почне да ги беси ли? ако не съм доволен, мога да си сменя кабелния доставчик, можем да сменим кмета, премиера, а съда как се контролира да не се разпасва?
1
0
 
5
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
За каква независимост на съда може да се говори!?По-скоро - да говорим за зависимостите на съда!!!