Проислямистки проект на родния политически хоризонт

Ако Местан не го оглави, ще го направи отцепник от ДПС
133
Проислямистки проект на родния политически хоризонт
Снимка: БТА, архив

Досега в България не е имало силен политически проект, който да разцепи електората на ДПС, но това ще се случи след изключването на Лютви Местан от движението, прогнозира пред БНР историкът и директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия Антонина Желязкова.

Още по темата

Според нея обаче скоро ще станем свидетели на формирането на нов политически проект, който да бъде проислямистки.

"А сега може би и Местан не знае, но това, което предстои да се случи и той да направи, е да се създаде проислямистки проект. Местан може и да не знае, но хората, които ще го финансират вече знаят", коментира Желязкова.

Тя обясни, че във всички съседни страни сред мюсюлманските малцинства се създаваха поетапно след такива разцепления нови партии и задължително част от тях са проислямистки.

"Много е възможно Местан да откаже да оглави такъв проект, но сред хората, които се отцепват заедно с него, има достатъчно, които биха оглавили такъв по-радикален и проислямистки проект. Това, разбира се, няма да донесе особено добро за България, но да се надяваме, че нашият политически живот винаги е успявал по някакъв начин да овладява подобни сътресения", коментира Желязкова.

Според нея електоратът на ДПС също ще се раздели, защото една голяма част от него е доста светски устроен и доста би се разколебал дали да подкрепи един проислямистки проект.

Тя коментира, че разцеплението в ДПС е в резултат на трусовете между Турция и Русия.

"Защо Русия да може да си позволи да има явен свой хулигански проект като "Атака", а пък Турция да не се опита да привлече на своя страна една много силна и добре структурирана партия, но опитът за превземането на ДПС не е успешен, защото Доган има много ясна визия какво ще е ДПС и не би позволил това да се промени", посочи историкът.

Според нея на всички е било ясно, че Лютви Местан е просто неформален лидер на ДПС, а Доган определя политиката на движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази антитурска пропаганда е изключително примитивна. Дават ли си сметка авторите й, че българите не са толкова елементарни!?
41
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Това ще стане ако Българската държава в лицето на управниците си и съответните и структури останат безмълвни наблюдатели каквито са досега.
40
0
 
5
 
! Отговори
цък преди 8 години
Дали ще бъде реализиран подобен проект на територията на Бг зависи от бързите и адекватни дествия на държавните ни институции и от твърдата решимост на управляващите да защитят националните интереси на страната ни.Някой да вижда подобна решимост в действията на родните ни политически мажоретки с "меки китки"?????
39
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан стана жертва на руските интереси в България
38
1
 
9
 
! Отговори
Пиер Задорян преди 8 години
Най новия виц на любимото ми Радио Ереван- Ахмед Доган е най българският политик. Хаха. Такова животно нема.
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** антитурска кампания по съветски маниер
36
0
 
9
 
! Отговори
трол преди 8 години
Има долари,има рубли,сега и турски лири текнаха,ех живот,живот!!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Петър 32ц алоо последните 25 години не ги слагай там ние си се окаляхме я се стегни и не изопачавай историята
34
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е добър съсед и всичко което се говори и пише срещу нея е злонамерено!
33
12
 
8
 
! Отговори
гост преди 8 години
Местан направи няколко хода с които направо уби руските интереси в България:1. Свали правителството на Орешарски 2. Гласува промените в конституцията за промените в съдебната система3. Подкрепи НАТО/Турция срещу Русия за сваления самолет.За това и руската колона го отстреля!
32
2
 
9
 
! Отговори
До Петър преди 8 години
Не сте длъжен и според мен не трябва да се подкрепя едната или другата страна в този момент. Но има едно, НО. Голяма част от хората са изключително чувствителни на тема Русия-Турция, това се забелязва и в младото поколение. Тези 5 века, ще оказват и ще продължат да оказват влияние върху народа. Откакто започна този конфликт русофоби, лични мои познати, станаха русофили. Мисълта ми е, че всичко може да бъде оставено на заден план, дори простено, но тези 5 века никога няма да бъдат преглътнати.
31
1
 
10
 
! Отговори
Тром преди 8 години
Какви са тия внушения и каква е тази толер***стия от страна на тая от "международния център за изследване на малцинствата". Още щом чуя "международен" и "малцинства" ми става ясно че зад това стои Шорош или някой като него също с нечисти цели. Лютви го изхвърлиха, ислямистките и неоосмански елементи бяха пресечени в дпс, но явно това не е угодно на някои и бързат да предсказват мрачно бъдеще за България за което трябвало да сме толер***стни и това било нормално. Нищо от това не е нормално.
30
6
 
7
 
! Отговори
Българофил преди 8 години
"Защо Русия да може да си позволи да има явен свой ХУЛИГАНСКИ проект като "АТАКА", а пък Турция Не"??????????????.Аз мислех , че "АТАКА" е българска националистическа партия , а то било руски проект-Ха-Ха-Ха!!!!!!!!!!! Сега и Турция ще си направи турска партия.АТАКА и АБВ -Руски проекти,БСП също, ДПС-Турска, ГЕРБ -всякаква ,и руска и американска и про европейска.Има ли българска партия в парламента?????????????????
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кого ли обслужва антитурската кампания? лесен отговор: Москва
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПетърА ти защо отъждествяваш,Русия и СССР,ами насочи гневът си и към Грузия(дала ни Джугашвили)и към Украйна(Хрушчов),ама те са атлантически партньори и не е редно ,нали?! Лъсва цялата ви омраза,към Русия,която е нашия естествен приятел,заради тази омраза,ще се запрегръщате и със сатрапа Ердоган.
27
1
 
10
 
! Отговори
НЕ народ а Мурша преди 8 години
А храбрият Буратино ,защо се крие в Краварника?????*** му е заченало преди 5 месеца!!!!Защо сега се превръща в новина????Пазиха го за когато Плондера няма ход и с него да размият проблемите в държавата ли ?!?!??!?! Ми когато дойдат новите заеми с какво ще приспят лошият материал ?????Че от много напрежение е пометнала ли ?????( не и го пожелавам,доста български пари вхърли баща и за да плати на някой да се прежали да е сефтоса...няма нужда отново да плащаме)
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та има ли независима България? От няколко години няма и, ако продължаваме така няма и да има.
25
5
 
8
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До До Петър 34изопачаваш думите ми, това НЕ Е МОЯТА ЛОГИКА. Конфликта е между Русия и Турция - две държави, който през вековете са нанесли много щети на България (тук, очаквам някой да спомене "освобождението), не виждам защо трябва да подкрепям, която и да е от тях. И двете, споменати държави имат свои горещи привърженици в България, които работят срещу интереса на държавата ни. Отново не виждам, защо трябва да подкрепям, която и да е от тях.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нещо за проруския проект, който върви с пълна сила?????
23
9
 
8
 
! Отговори
гост преди 8 години
Руските *** и статии пускат само и само да няма независима България!Край с жужо, свърши се!