2015-a – намерихме ли път за "бягство" от руския газ?

България положи сериозни усилия, за да намали зависимостта си
Обновена: 31 дек 2015 17:21 | 31 дек 2015 17:12,
134
2015-a – намерихме ли път за "бягство" от руския газ?
Снимка: архив, Reuters

2015 година се оказа поредната, в която България положи сериозни усилия да намали зависимостта си от руския природен газ. В търсенето на алтернативи ключова роля играят газовите връзки със съседните държави.

От кризата в отношенията между Русия и Украйна през 2009 година, оставила без газ региона, страната ни изготви планове да свърже мрежата с газопреносните системи на съседните държави. За поредна година обаче усилията са без значителен успех.

Вече повече от две години не може да бъде въведена в експлоатация връзката с Румъния. Причината е скъсаната тръба по дъното на р. Дунав, а уверенията са, че съоръжението най-накрая ще бъде завършено до средата на 2016 година.

След месеци забавяне беше подписано и окончателното инвестиционно решение за втория интерконектор с Гърция (IGB), който да свърже системите между точките Комотини и Стара Загора. Това е обнадеждаваща крачка, но по проекта предстои още много работа, като най-важната от тях е намирането на финансиране.

По останалите проекти - за свързване със системите на Сърбия и Турция, обаче работата все още е на фаза "добра идея".

Връзката "Димитровград - Ниш" ще осигури достъпа на България до газовите системи на Централна Европа, но предвиденият капацитет в първите години е в ущърб на България. Според плановете до 2018 година по тръбите ще може да бъдат пренесени до 1,8 млрд. куб. метра куб. метра газ годишно от България към Европа и до 0,5 млрд. куб. метра газ годишно в посока към България.

Или това означава, че страната ни ще може да използва съоръжението само в случай на кризисна ситуация. До 2024 година преноса се увеличава - до 3,2 млрд. куб. метра годишно към Сърбия и до 2,5 млрд. куб. метра годишно (малко под годишното ни потребление в момента) в посока към България.

И така, на този етап плановете за изграждането на газов хъб "Балкан" на територията на България все още изглеждат нереализируеми. Шансове ни за реализацията на този проект обаче никак не са за пренебрегване.

Със спирането на "Турски поток" все по-явно се коментира възможността Русия отново да се върне към "Южен поток", но вече до българската граница и разпределението на газовите потоци към Европа да става от газовия хъб "Балкан".

Допълнително страната ни може да разпределя газ от Каспийския регион (чрез IGB), а също и на втечнен газ от терминал, който трябва да бъде изграден край Александруполис.

Новият газов триъгълник в Средиземно море

Но в намеренията си да стане енергиен фактор за региона, а и дори за Европа, България съвсем не е сама и може да срещне изненадващата конкуренция на Гърция.

На пръв поглед южната ни съседка се свързва с преговори с кредитори, дългове и тежки реформи. Правителството на Сириза обаче води активна политика в областта на енергетиката. Още при едно от първите си посещения в качеството си отново на министър - председател Алексис Ципрас призова инвеститорите отново да открият Гърция и нейния енергиен сектор.

По време на посещението си в Ню Йорк той посочи, че през страната му ще минават бъдещите енергийни пътища на Европа.

И перспективите наистина са са много добри. На първо време през страната ще премине Южния газов коридор, който ще пренася азерски газ от Каспийския регион до Европа. Плановете са по него да преминават към 16 млрд. куб. метра природен газ на година. 6 млрд. куб. метра обаче ще бъдат предназначени за Турция.

Строителството на съоръжението вече започна и очакванията са да бъде въведено в експлоатация през 2020 година. Първите количества газ от Каспийско море ще стигнат до Турция през 2018 година.

Другата много перспективна алтернатива за Гърция са находищата в Средиземно море край бреговете на Египет, Кипър и Израел. За намеренията на Атина показателно говори провелата се в края на годината тристранна среща между лидерите на Египет, Гърция и Кипър.

Продължение на темата четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Василев преди 8 години
47-ми не говори глупости!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Василев ти нормален ли си? Пишеш си сам разни смешки. Седни изпии едно малко нова година е.
21
5
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Селяни, ако продължаваме да сме зависими от руския газ, това ни обрича да бъдем руски сателит. Посочете ми един проспериращ руски сателит. Следите ли ми мисълта селяни!!!Агент Килгор Траут!ЦРУ!!!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василев,Фамилиите са Айсберг, Ротвайлер и Трабант. Познах нали?
19
1
 
2
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Не съм си пил хапчетата и започват видения.Агент Стив Проско!ЦРУ!!!
18
1
 
7
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Нямам нищо против да има доставки от друг източник само дето не мога да го видя .Тия които изброяват някои съседни нам държави не забравят ли случайно, че и те внасят основното количество газ от Русия ,а за втечнен газ през Гърция по-добре да не споменават, че цената ще му е такава, че руския газ ще ни изглежда евтин.
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано се откачим от тая пуста руска робия!
16
11
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 8 години
Какво представлява "Южен поток"? Това е рекордно скъп газпроводен проект на стойност 16 млрд. евро (подводната част само се оценява на 10 млрд. евро), който най-вероятно щеше да излезе още по-скъп, защото у нас никой никога не е забранявал раздуването на сметките. Най-главното обаче е, че това щяха да бъдат пари безсмислено хвърлени на вятъра.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България няма алтернатива за руския газ. Германците го разбраха, но нашите американски *** не могат или не искат да го разбрера.
14
7
 
3
 
! Отговори
" преди 8 години
Както турците се пазариха за цената на газта до последно,така трябва да направим и ние когато се сетят ушанките, че пак от тук трябва да минат И ще кацнат на Бойко на хъба, на който се смеехте до преди няколко месеца
13
9
 
3
 
! Отговори
аноним преди 8 години
Цяла Европа се отказва след година и половина от руски газ ! Рублата се очаква да стане 350 за 1 $ , Руснаците умирот от глад ! ТОЗИ ПУНИН МНОГО УМЕН, ЕЙ !!!!!!
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОЖЕ АКО СЕ ВЪРНЕМ В КАМЕННАТА ЕРА,КЪДЕТО ВСЪЩНОСТ СМЕ ЗА ДОБРО ПОВЕДЕНИЕ КЪМ БРЮКСЕЛ И ВАШИНГТОН.
11
8
 
4
 
! Отговори
галина преди 8 години
РУСНАЦИТЕ ДА СИ ПРОДАВАТ СЛЕД ГОДИНА И ПОЛОВИНА ГАЗА НА МОНГОЛИЯ, ВИЕТНАМ И НА КОЪТО СИ ИСКОТ !! СЛЕД КАТО СА ТАКИВА НАГЛИЦИ И ЦЕНАТА ЗА НАС Е РЕКЕТЬОРСКА ,ДА ГО ДУХАТ !
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пишете на БЪЛГАРСКИ ако обичате.
9
2
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
mi 6tom ne iskat da sa zavisimi ot Rusia da priemat Shevron evreiskata firma da nadup4i zemqta ni kato sirene za 6istoviq gaz,te 6te ni upravqt taka 6te ni upravqt 4e nqkoi robstva deto sme gi prekarali 6te ni se vidqt kato rai,koito e popadnal v racete im ne e prokopsal
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Русия откаже да приема доларите на фалиралата САЩ и фиксира цената на газа в рубли, то целият свят ще иска да купува от нея.
7
0
 
17
 
! Отговори
рф преди 8 години
Глупав народ сме! От каква зависимост да бягаме и на чий ..р да се наденем,? То бива и бива продажни политици!
6
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Между другото журналистката не може да избяга от това, което настига всяка жена-журналистка.
5
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А кога ще започнем да произвеждаме сами стоки и вместо да ги купуваме от запада? Зеленчуци и плодове купуваме от всякъде, а нашите вкусни сортове оставят забравени. Ако трябва да купим стока от Русия ще ни начислят мито, но от ЕС няма.
4
5
 
28
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Пак питам, кой беше този български политик който след среща с един краварин, излезна и каза, че спита "Южен поток" заради хамерикански интереси в региьона. Нито гърция, нито Румъния имат собствено пройзводство на газ, и цените ще бъдат с акцизи, а иначе от РФ щяхме да сме първи по трасето. Нека някой по компетентен да ми обясни къде им е акъла нанашите (много ама много звездички по тяхен адрес)