Газовият ни хъб може да се пълни с руски газ

Проектът ще бъде обсъден с Москва на среща в София
36
Газовият ни хъб може да се пълни с руски газ
Снимка: Reuters

България ще обсъди с Русия реализацията на газов разпределителен център у нас. Това ще стане на 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

След петгодишно прекъсване комисията ще се събере отново на 27 и 28 януари в София. Заседанието ще се проведе под председателството на министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова и Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация. Днес кабинетът одобри състава и позицията й от българска страна.

От правителствената пресслужба посочват, че руският газ се разглежда като един от източниците за захранване на газовия ни хъб.

Руската федерация е важен партньор в сферата на енергетиката за България като основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво. България продължава да бъде основен маршрут за газови доставки за Турция, Гърция и Република Македония. В рамките на сесията от българска страна ще бъде заявена заинтересованост от укрепване и развитие на двустранните отношения в газовия отрасъл при взаимно изгодни условия.

В областта на търговията ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване обема на българския износ за Русия предвид значителното отрицателно за България търговско салдо. През първите девет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен е намалял с 36,2%, като износът е намалял с 35,8%, а вносът – с 36,3 на сто.

Ще бъде отчетено и успешното сътрудничество с руската страна при изпълнение на програмите за продължаване срока на експлоатация на пети и шести блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

Ще бъде обсъдена и програма за съвместни мероприятия между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес през тази и следващите години.

Има значителен потенциал и интерес за задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма. Руските граждани заемат 4-о място в класацията на чуждестранни туристи, посетили България през първите девет месеца на 2015 г.

От правителствената пресслужба уточняват, че при разглеждане на въпросите българската страна ще се ръководи от интересите на страната и отчитане правата и задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: МСгазов хъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До даможе и с пръднята от МСНе става ! Капацитета на Хъба е малък ! Неможе да побере толкова ! Само Бойко го пълни до половината ..... че и отгоре ......
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо по-страшно от това тапир да е начело на тапирската държава и около него да управляват икономиката други тапирчета!
4
1
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Боко всичко е...обмислил.Този път се договаряме сами с руснаците.Другите по...трасето да стискат палци.Така се става...велик,когато правиш всичко...сам.
3
0
 
12
 
! Отговори
да преди 8 години
може и с пръднята от МС
2
0
 
15
 
! Отговори
сигурно преди 8 години
АКО ЯДЕМ ПОВЕЧЕ БОБ ,САМИ ЩЕ ГО НАПЪЛНИМ !!
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Газовият ни хъб може да се пълни с руски газ .... особено като дойдат рускините .....