Демографска криза има в цяла Европа, не само у нас!

Според Калфин проблем е миграцията на младите, а не застаряването
20 яну 2016 13:37,
61
Демографска криза има в цяла Европа, не само у нас!
Снимка: Булфото, ахрив

Във всички европейски страни има тенденция за застаряване и намаляване на населението, коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ОN AIR.

"Трябва да гледаме на демографията по-малко различен начин. Страните, в които има най-висока раждаемост и най-бързо расте населението са най-бедни. Във всички европейски страни има тенденция за застаряване и намаляване на населението. Очевидно, че стандартът на живот и начинът, по който хората живеят намалява населението. Не трябва да се крием зад това обяснение в България, ние си имаме нашите проблеми", коментира министър Калфин.

Според него основният проблем в България е излизането на много хора, които са в трудоспособна възраст от страната и така наречената механична миграция – напускат страната и отиват да учат в чужбина.

"В България една жена има деца, сравнимо със средните европейски майки. Европа не е най-добрия пример за демография. Най-лошото е тогава, когато излизат много хора в работна възраст и имат деца в чужбина", заяви социалният министър.

Той подчерта, че демографската политика и тази за родителството не започват от днес.

"Над 2 млрд. лв. годишно държавата изразходва за подобна политика. Отделен въпрос е до колко тя е достатъчна и добре насочена, доколко стига до всеки, който има нужда", отбеляза министър Калфин.

По думите му, ако има допълнителен ресурс, е задължително той да се насочи в две направления - да се помогне на работещите родители, като се осигурят необходимите детски заведения, както и на родителите на деца с тежки увреждания.

"Там, каквото и да направим е недостатъчно", посочи министърът.

"Равнището на детските градини у нас не е лошо, проблемът е, че няма достатъчно места и че много от родителите не могат да си позволят таксите", отбеляза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички ще избягаме, никой няма да остане в тази вциглясваща се държава. Да са ви честити ромеите, да видим как ще ви пълнят бюджета.
8
1
 
30
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Калфин, как ще коментираш факта, че сме на първо място в света по смъртност, дори сме пред страни, където се води война?
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Икономиката, ***!
6
2
 
25
 
! Отговори
Бъдещ проф.доц.д-р преди 8 години
Целият ни випуск от езикова гимназия в България сме в Германия, Австрия и Шотландия и САЩ. Печелим стипендии, по-добри оценки имаме от местните и едновременно работим! Няма демотивирани, искаме да станем доктори, а само преди 2 години седяхме в кафенетата и не вярвахме, че може да се живее по-добре.
5
2
 
24
 
! Отговори
Национал преди 8 години
Тия два милиарда знаем къде отиват, за питекантропите в България! При тях си майка на 12, баба на 24, прабаба на 36... ит.н.
4
2
 
32
 
! Отговори
Топлата вода преди 8 години
Браво, Калфин! Сети се! Те не останаха хора в работоспособна възраст, той трябваше да ни го каже. И не е вярно, че навсякъде в Европа раждаемостта е съизмерима, както не са съизмерими и стимулите за нея и доходите на семйство и много други показатели. Виж, с пенсионната реформа ги надминахме и скоро пенсионерите ще намалеят по естествен път ... към рая.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е истина. В Русия демографска криза вече е преодоляна.
2
1
 
32
 
! Отговори
umen преди 8 години
Общата беда е утеха за глупците! Калфин. Слабичко. Доста слабичко.
1
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами те младите заради вас бягат бе комунисти долни.