Масова сеч в министерствата: На чиновници и бонуси!

Шампиони в съкращенията са Петър Москов и Десислава Танева
26 яну 2016 07:00,
82
Масова сеч в министерствата: На чиновници и бонуси!
Снимка: архив Reuters

Масова сеч на чиновници и бонуси са предприели министерствата в края на миналата година, за да успеят да влязат в бюджетните рамки за 2015 г. След искане на финансовия министър Владислав Горанов за сериозно затягане на бюджетната дисциплина навсякъде по ведомствата бе заложено орязване на харчовете за персонал с 10%.

Министерствата с най-ударни съкращения за свиване на административните разходи са здравното и земеделското, пише "Монитор", цитирайки писмени отговори на министри до депутати.

Министерството на Петър Москов и структурите към него са свили щатните си бройки с 1 391. Най-голямо е било орязването на персонал в домовете за медико-социални грижи и районните здравни инспекции. В резултат е постигнато намаление на персонала с 9%, но на разходите с едва 7 на сто.

Още по темата
Разминаването идва заради средствата, които отишли след това за обезщетение на освободените служители. Затова пълният финансов ефект от съкращенията ще се усети през тази година, обещава Москов.

За да изпълни целта за 10% намаляване на административните разходи Министерството на земеделието е свило щатната численост в системата с 1175 бройки, или с 11 на сто. И тук обаче орязването на персонал е довело до изплащане на огромни суми за обезщетения – 4 млн. лв. или средно по 3 404 лв. на чиновник.

Министерството на правосъдието се е отчело с 599 съкратени служители, като най-много били в системата на затворите.

Военният министър Николай Ненчев пък се е похвалил с орязани 378 щатни бройки, както и със свиване с до 20% на допълнително назначените служители. "Намалението на разходите за персонал на МО за 2015 г. спрямо 2014 г. достигна 29 млн. лв., което значително надвишава 10% намаление на разходите за персонал", изтъква още той.

В транспортното министерство са били съкратени 148 души, което наред с намаляването на разходите за заплати е довело и до изплащане на над 1 млн. лв. обезщетения. Затова и тук очакват ефектът от свиването на щатните бройки да се прояви чак тази година.

За спазване на финансовата дисциплина в Министерството на вътрешните работи са наблегнали на орязване на бонусите за служителите. Така например била намалена базата за изплащане на допълнителни пари за "времето на разположение" от 0,35 лв. на 0,10 лв. Тази стъпка спестила около 1,3 млн. лв. от разходите за персонал. Били свити драстично и допълнителните възнаграждения на служители на МВР за "резултати в служебната дейност" с 13,3 млн. лева заедно с осигурителните вноски.

В Министерството на външните работи пък разходите за заплати са орязани с половин милион, а с още 479 000 лв. ”"възнаграждения", се посочва в отговора на титуляра Даниел Митов.

Необходимите мерки за орязване на разходите за персонал е предприел в своето ведомство и самият Владислав Горанов. Сред тях било прекратяването на трудовите и служебни правоотношения на хората, които през 2015 г. са навършили пенсионна възраст.

Към тази мярка са прибягнали и от спортното министерство, наред със замразяването на заплатите.

В заложените орязани рамки са успели да се поберат също министерствата на образованието, на социалната политика, на регионалното развитие, на екологията, на икономиката. Последните 2 са отчели спестени средства дори при заложения по-нисък праг.

Образователният шеф Тодор Танев обаче предупреждава, че "ограниченият финансов ресурс за разходи за персонал през 2016 г. ще затрудни привличането на подготвени кадри".

От министерството на туризма припомнят, че са нова структура и няма как да се направи сравнение на разходите през 2015 г. с тези през 2014-а. Ведомствата с ресор енергетика и култура все още не са се отчели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моя позната работи към Столична община като психолог, вече5-6 години не стъпвала на работното си място, но получава заплата и всякакви облаги.
30
0
 
14
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Важното е в парламента да няма сеч, а да си получават увеличението на всяко тримесечие.
29
1
 
14
 
! Отговори
койчо преди 8 години
"Били свити драстично и допълнителните възнаграждения на служители на МВР за "резултати в служебната дейност" с 13,3 млн. лева заедно с осигурителните вноски"Какви резултати, какви пет лева?!?! Не трябва да им се дадва, а да се реже до здраво месо!!!Целия народ е пропищял от тези "резултати"!!!!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съкращаването на хора е възможно най-неумното решение, но затова пък е силно популистко и тълпата реве от възторг, не разбирайки че за това те ще плащат и то много поради най-различни причини. Не мога да отмина коментара на номер 17: "... в часните /правописа не е мой/ фирми малко персонал може да свърши много работа, така трябва да е и в държавният сектор", което показва пълното непознаване на фактите и как са промити мозъците ни къде как се работи.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още да махнат, все тая! Огромна част от хората не знаат какво работят, но за сметка на това дават съвети и вземат пари, от това крайния резултат е калпава администрация, която струва скъпо на хора и бизнес.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съкратете и Вера Александрова, рейтингът на Днес ще се вдигне.
25
0
 
15
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Само бях чувал, че Министерството на земеделието е с най-раздут щат. Аз простосмъртния шаран направо съм ошашавен. Простото тройно правило показва, че там е имало 10682 /десет хиляди шестстотин осемдесет и двама /служители!?!? Щом 11% са 1175 броя........... И се чудим, защо не можем да прокопсаме и защо децата ни бягат по чужбина?!?!?
24
1
 
29
 
! Отговори
айдеее преди 8 години
пак изгоряха чистачките и портиерите... а "нашите хора" пак се покриха... затова в клетата ни българийка вече свестни лекари не останаха, останаха чиновниците, но те от диагнози не разбират...
23
0
 
14
 
! Отговори
ha ha ha преди 8 години
И в резултат на тези т.н. съкращения вече повече от 20 години непрекъснато се увеличава броят на държавните служители.Съкращават от едни места служители, които в повечето случаи вършат работа, а в същото време разкриват много повече работни места в администрациите, естествено на наши "заслужили" хора.Та се сещам да попитам - колко милиарда лева са комисионните, които се вземат при всяка държавна поръчка? И защо най-после НЕ ОТПАДНЕ това безумие, което ражда незаслужили с нищо милионери?
22
1
 
15
 
! Отговори
аааъъъ преди 8 години
Стига с тия манипулации, трябва това да се случи НАИСТИНА!!!България е на първо място в Европа по процент нарастване на външният дълг , и в огромната си част тия средства се изразходват за знайни и незнайни нищоправци с полуфалшиви дипломи!Или съкращение, или дълговете да се връщат само от тях....
21
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съкратете прецедента, министър-предателя и печалбите ще са в милиарди.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На яне димката или sms изгората мяй мина метър А?
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тази държава трябва да се закрие и да се открие от хора от друг народ. тука всички са навързани като свински черва- тиква цаца пеевски
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Гуверньорът" на БНБ получава 80 000 лв. месечно, без бонуси. Съкратете го, защото той не само не работи, но върти безумни далавери.
17
3
 
13
 
! Отговори
дед мороз преди 8 години
Малко е, още може.Некадърниците на ясла в министерствата поне 30% са за уво, ако не са и 50%.
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
90% от чиновничеството е напълно излишно.тук включвам и депутатите,секретарките шофьорите и целия обслужващ персонал.щом в богата финландия могат с личните си коли и градския транспорт да ходят на работа защо да не могат в бедна България
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съкращават най-малките служители с минимални заплати. И разбира се, другопартийците. Не в чиновниците е проблемът, а в унищожената икономика. Огромните пари отиват в джобовете на министри, зам.министри и кохортата им - секретарки, любовници, слушалки и пр. Коли, командировки, безмислени семинари, безумни рекламни кампании/например "Не на насилието!" баш по време на развихрените банди през 90-те/. Здрава държава без добри чиновници няма. "Кадрите решават всичко" бе казал бащата на народите.
14
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавната администрация трябва да се съкрати поне с едно 50% стига сме ги хранили тези тутмаци - некадърни, наредени и некомпетентни. Както в часните фирми малко персонал може да свърши много работа, така трябва да е и в държавния сектор. Плаща се за работа, не за стоене.
13
5
 
23
 
! Отговори
33 преди 8 години
На 7 милионна България - 30 Министерства, ведомства, Комисии и подобни тунеядски администрации, че и ТРЪГНАЛИ ДА СЕ ХВАЛЯТ С НАМАЛЕНИЯ !!!По аналог с нормалните държави, не трябва да имаме повече от 50 000 чиновници, тук имаме 600000, а име и други служби на държавна издръжка !
12
1
 
48
 
! Отговори
Su преди 8 години
Лошото в цялата задача е, че уволняват работещи и кадърни хора, а връзкарите си стоят с високи заплати и нищо не можеш да ги накараш да свършат. Затова администрацията ни е на този хал.