Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...

Държиш комунистически лозунг или символ – очаква те глоба
28 яну 2016 19:50,
454
Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...
Снимка: Булфото

Символите и посланията на комунизма, останали от миналото, да се премахнат задължително от фасади, паметници и учебници. Това повелява изменение в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, внесено от депутати от ГЕРБ и РБ. Поправките предвиждат глоби до 2000 лева за лица и фирми, които не спазват новите изисквания. 

Внесените текстове предвиждат да се премахват от публични места символи, лозунги, фотоси, надписи, други знаци и предмети от времето на комунизма. Задължението е на всеки - от държавни органи, органите на местно самоуправлението, организации, физически или юридически лица, в чието владение се намират символите. 

Според проекта те могат да бъдат предоставени на Музея на комунистическото изкуство. Измененията предвиждат и забрана за поставяне тепърва на символи на комунизма на публични места. Забранява се и слагането на скулптури на дейци от времето - 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. 

Според проекта, ако заварени предмети или символи не могат да бъдат премахнати веднага, на тях трябва да бъде поставен надпис с текст: "Комунистическият режим в България 9.09.1944-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Вносителите Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов от РБ и др. са записали в проекта и указания към просветното министерство, университети, училища, декани, преподаватели и учители, да приведат учебниците в съотвествие със закона и да възпитават децата обективно за стореното от комунистическия режим. 

Депутатите предлагат и всеки, който не е свалил комунистическите символи от фасадата си, да бъде глобяван 200 лева. Ако става въпрос за фирма, санкцията ще е 2000 лв. 

В мотивите си депутатите припомнят, че комунистическият режим у нас е обявен за престъпен преди 16 г., а все още в страната се намират негови останки под фрмата на безсмислени лозунги, скулптури, надписи и др., възхваляващи плестъпния режим.

Според вносителите това води до заблуждения на подсрастващото поколение и дори до абсурди - "деца да идеализират престъпната дейност на дейци от БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
5
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Odysseus"Интересно когато се опитваш да водиш смислен разговор..." - смислен разговор от теб?О, я стига! Не ти се получава, колега, не ти се получава!Аре, лягай си, демократче фашизоидно.
216
4
 
30
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
По време на комунистическият режим:България 9 милона население на 35 място по доклади на ООН по жизнен стандарт!По време на американоатлатническият режимБългария 6 милиона и зад 135 място по доклади на ООН по жизнен стандарт Кой режим е престъпен?
215
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Историята на нищо не е научила някакви кирпичи!!!!Ще връщаме ерата на Джоузеф Маккарти от 50-те години на миналият век ли???Ще търсим измислени врагове и по бързата процедура на електрическият стол!!!Доста опасно заиграване!!И каква ви е разликата от комунизма питам??Едни и същи ...*** завъртени и обвити в различни фрази и различна идеология,а по смисъл един и същ-управление на масовия,потребителски роб!!!!
214
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо няма да си вземат за обезвреждане. Това да не ти е Русия.А ние ги съхраняваме оттогава...Само, че отработеното ядрено гориво се поддържа, а това струва пари и то много.
213
4
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
А на другия ми дядо са му взели мерцедесите. Имал човекът 7 мелници и цигарена фабрика, пък те му взели 4 мерцедеса.
212
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusI amerikancite si izkupuwat obratno qdrenite otpadyci?
211
7
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
До ОБЕЗУМЯЛКак ще загине държавата? САЩ са с нас, а не азиатците.
210
5
 
11
 
! Отговори
ОБЕЗУМЯЛ преди 8 години
ДЪРЖАВАТА ЗАГИВА А ТЕ НИ ЗАНИМАВАТ С ГЛУПОСТИ!
209
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 352Разликата е, че едните гледат на Запад, а другите на Изток
208
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BKP..GERB..BSP..ATAKA..I tn. Razlika NIAMA. bb e na vlast,I kakvo stana????Bankata falira I pak VZEHA na naroda paricite!!!
207
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформаторският блок..Pomnish li koi zatvori AEC Kozlodui????Onaya gnusnata kuneva
206
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само за протокола един въпрос:Пълно е със символи в изоставени предприятия,фабрики,заводи,промишлени съоръжения,изоставени селскостопански сгради,че ако се сложи една табела до тях,дали няма да има обратен ефект??Всичко ще се учуди как е било построено всичко това в ерата на мракобесният комунизъм,по може и голяма част да започне да задава въпроси!!!
205
3
 
12
 
! Отговори
БОЖЕ МОЙ преди 8 години
НА ЗНАМЕТО НА Е С ИМА ПЕТОЛЪЧКИ, КАКВО ПРАВИМ ТОГАВА?
204
3
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Хахах още утре си поръчвам тениска със сърп и чук и на нея ще пише 1949-1989 Втория златен век на България!Американски фашингери не може да изкривите историята ***!
203
2
 
11
 
! Отговори
USA преди 8 години
ПАГОНИТЕ НА ОФИЦРИТЕ НИ СА С ПЕТОЛЪЧКИ И ТЯХ ЛИ ЩЕ САНКЦИОНИРАТЕ ?
202
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Odysseus 333Няма значение парламентарната група.Важното е дали гледа към Европа, или към Русия.
201
2
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Като видиш вносителите и ти става ясно!!! *** до ***! И като сме членове на ЕС, защо не предложат да сменят и герба /не ГЕРБ/ на Австрия...там има сърп и чук! Мамка им и австрийски ***!
200
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bb I cc Da si hodiat.. I dvamata sa bili chlenove na BKP
199
4
 
21
 
! Отговори
dj преди 8 години
Абе тия с конкурс ли ги избират ,писна ми от малоумщини-само със глупости се занимават.
198
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A zashto 99% ot deputatite sa bili v BKP,sega sa v parlamenta? ??????