Комунизъм, антикомунизъм... Реч след реч в НС

Някои направили кариера навремето, пък после станали демократи
2 фев 2016 13:14,
277
Комунизъм, антикомунизъм... Реч след реч в НС
Снимка: БТА, архив

Комунизмът и антикомунизмът отново сблъскаха партиите в парламента. Депутати от различните групи използваха началото на днешното заседание, за да отбележат вчерашния ден за почит на жертвите на комунистическия режим. 

"Народният съд изби учени, военни, депутати, министри, царски съветници и други", припомни депутатът от РБ Димитър Шишков. Той напомни мачкането на инакомислещите, червения терор след 9-ти септември, лагерите Белене, Скравена и други.

Още по темата

Реформаторът попита кой е виновен за избиването на интелигенцията, какъв е точният брой на жертвите, как точно са действали така наречените освободители. 

Депутатът от АБВ Георги Кючуков призова да се отдаде почит на всички жертви, независимо от коя партия са и по времето на кой режим са паднали. "Като се започне от правителството на Стамболов, Стамболийски, атентата "Света Неделя", Народния съд", каза депутатът. 

"Ние смятаме, че трябва да почетем всички жертви, независимо кога са дадени, защото това са хора, които нямат вина", каза Кючуков и призова да не се чертаят нови разделителни линии. 

"Не всички жертви са невинни", репликира го Янаки Стоилов от БСП. Той допълни, че историята не трябва да се забравя, но и че не трябва да се живее само с история. 

"Когато Александър Лилов от тази трибуна каза да затворим страницата на миналото, тогава Желю Желев каза, че трябва първо да я прочетем. И това четене продължава повече от 25 години. Но четенето не трябва да е извинение за страниците, които сега се пишат", каза социалистът. 

Според Стоилов било странно, че днешният антикомунизъм е по-силен, отколкото преди двайсет години. Той обяви, че антикомунизмът днес е опит за създаване на нови биографии на хора, които не са били така съпричастни срещу несправедливостите. 

"Някои от тях удобно пребиваваха под крилото на своите родители и близки, които направиха успешна кариера по време на комунизма, а после побързаха да облекат демократичната мантра, смениха няколко партии и гледат все да са близо до властта. Това са днешните съдници", каза Стоилов. 

Росен Петров от БДЦ призова въпреки трагедиите и жестокостите, днес да се обединим. Станислав Анастасов от ДПС също поиска подобни годишнини да се отбелязват единно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
6
 
! Отговори
КАПИТАЛИЗМЪТ УМРЯ преди 8 години
Сега ако беше жив МАРКС щеше да пише за РОБОВЛАДЕЛЧЕСКИЯ СТРОЙ на СВЕТОВНИТЕ МОНОПОЛИ. Те движат американските президенти, разпалват войни, ДИКТУВАТ СВЕТОВНИТЕ ФИНАНСИ, а СВОБОДЕН ПАЗАР - това е една ХИМЕРА и фалшив етикет, на който се връзват недоучени ПОЛИТИКОНОМИСТИ като другаря КОСТОФФ. Свободен пазар пък в БЪЛГАРИЯ - ГДЕ ГО ТУЙ ЧУДО. Нали всеки месец плащам ток , вода, парно и бензина е ПОЧТИ на една цена заради КАРТЕЛА на собствениците. "Честни" бизнесмени като ПЕЕВСКИ и Г. ГАНЧЕВ
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
are be! i izobste nikoi ne govori, 4e v Carstvo Gerbaldia se e rodilo vnu4e Pipon4e, 4e aka-pika i vika
85
5
 
6
 
! Отговори
криминолог преди 8 години
За протокола: в отпука съм.Направих си труда да изчета всички постове.Извод: децата на каскетаджийте папат лихви и ренти и тролят по нета. Няма такава простотия.Като доктор на науките Ви казвам: Няма по-жестока, безхуманна и безкруполна ОПГ /организирана престъпна група/ от комунистите ! Няма друга престъпна организация в човешката история извършила техните зверства. Като започнеш от геноцид над стотици милиони човешки същества и стигнеш до битово доносничество.
84
0
 
11
 
! Отговори
ПО–СТРАШНО НЯМА преди 8 години
от пребоядисан бивш комунист в ДИМократ. Не , че е бил ИСТИНСКИ КОМУНИСТ, той и тогава пак е бил с маска, ама сега пък си цял КЛОУН. На такива НИКОЙ не вярва
83
1
 
5
 
! Отговори
Росен Генов преди 8 години
Комунизмът е химера. Никога никъде не го имало , няма и да го има. Описан е в литературата , но на практика е нещо трудно постижимо. А това , което в исторически план е било като форма на държавно управление - историята някой ден може да даде отговор - какво е било това управление - като форма , като съдържание. А това , че определен кръг от управляващи са се легитимирали с етикета "комунизъм" - това си е друга тема.... И това е предмет на историците - да анализират , да формулират....
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusПри последното нашествие на тарабмуки отново възниква въпроса да има граници с охрана и да се стреля или ти харесват нашествениците! А освен такива може и дрога и какво ли не да минава от там безпрепятствено, ако няма охрана! И като толкова си искал да бягаш - що не си отишъл в някое западно посолство и да искаш убежище, а?! Или сега се сещаш, че е можело да "бягаш"? Колко тираджии, моряци и др. подобни професии са избягали, като са имали възможност?
81
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Одисейчо пиши моля те всички коментари с ника си ! Достатъчно прозрачен си с разсъжденията си ! А думата СВОБОДА съдържа в себе си хиляди аспекти от човешкия живот! И е напълно естествено да се използва по предназначение! Псевдодемократите залагате само на едно от значенията и при прочита на историята!
80
3
 
7
 
! Отговори
МНОГО ИНТЕРЕСНО преди 8 години
При недоразвития СОЦИАЛИЗЪМ изостанала БЪЛГАРИЯ произвеждаше повече електроника от днешната КОЛОНИЯ РБ. При това въобще не е коректно да ми казват, че тогава не е имало АЙподи и тем подобни джаджи, защото не е все едно да сравняваш НРБ 50-те и 80-те години. А като си помисля какво ли райско кътче щеше да е БЪЛГАРИЯ СЕГА , ако не беше ПРЕВРАТЪТ 1989 и не разрушената поробена страна, а СВОБОДНА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 101Нали вече 26 години няма соц. Защо продължават да бягат?
78
0
 
3
 
! Отговори
ау преди 8 години
Да ги закриваме тия! Полза от тях никаква през последните 25 години.
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До да се знаеНе лъжи бе! Дънки можеше да си купиш от виетнамците и от Коореком! В средата на 80-те и от Битака - около 20 долара! Ремонтите у дома ги прави майстор и взе около 300лв. на нашите за плочки в кухнята, банята и тоалетната! И сега предпочитам консервите на мама с продукти от село, вместо пластмасата от хр. магазини! Стоката по магазините беше с пъти по-евтина и качествена от сегашните ***!
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusОбясни тогава защо фалиралата НРБ имаше 10 милиарда $ дълг и активи за 250 милиарда. А сега има 0 активи и 37 милиарда евро дълг, който ще се увеличи с още 5,3, когато Бочко ги дръпне. Къдед се дянаха активите и от къде толкова дълг, щом сме толкова велики? Забравих, че Костов раздаваше държавата за стотинки. За сведение, продадени бяха активи на държавата за над 30 милиарда, а държавата влязоха около 2. Пример само БГА Балкан. А такива примери има много.
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 80Баце убаво ти е било щото дедо ти е обирал мандри. Мойте дядовци са убити щото единия е бил *** дюлгерин и не е искал да работи в СМК, а другия щото е имал 50 дк. нивици и не е искал да влиза в ТКЗС. На мен ми беше гадно, таковаше ми се мамицата от простотия и немотия. Ама ся тролиш за некоя копейка щот си некадърен да изкараш за едно юзче шльокавица.
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
84 - Защото в живота има по-важни неща от това да се наядеш и наелектрифицираш!Свободата стои над всички материални облаги.
73
1
 
6
 
! Отговори
8 ст. литър нафта преди 8 години
за отопление, защото "АГРЕСОРА" СССР даваше "подкупи" да се записват хората в редиците на "ИЗЛЪГАНИТЕ" от МОСКВА. А сега КЮМЮРА на комунистите се гори в ТЕЦ мариците на ДОБРИТЕ американци и се дава "БЕЗ ПАРИ" на демократичните българи. Тъй, тъй, ама да бе на другия край на света, че да повярваме на СОРОСКАТА АГИТКА или да вярвам на очите си като видя сметката за тока, дето пише ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ОБЩЕСТВОТО. Т.е към местни и чужди РОБОВЛАДЕЛЦИ. СОБСТВЕНИЦИ на НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО по закон откраднато
72
7
 
5
 
! Отговори
да се знае преди 8 години
През развития социализъм баща ми сам си правеше ремонтите в панелката, сам си поправяше ЗАЗ-а,щото нямаше пали за услуги.Майка ми се късаше да прави консерви с продукти от село, щото в магазина имаше малко но за сметка на това скъпа стока, шиеше си долни *** от старите потници на баща ми.Малкия ми брат износваше вехтите ми дрехи и обувки. Аз си купих първите менте дънки през 1988 г. за малко над МРЗ с връзки от кап.Андреево след дълго пестене и лишения. Така беше преди 89г. !
71
5
 
2
 
! Отговори
да се знае преди 8 години
През развития социализъм баща ми сам си правеше ремонтите в панелката, сам си поправяше ЗАЗ-а,щото нямаше пали за услуги.Майка ми се късаше да прави консерви с продукти от село, щото в магазина имаше малко но за сметка на това скъпа стока, шиеше си долни *** от старите потници на баща ми.Малкия ми брат износваше вехтите ми дрехи и обувки. Аз си купих първите менте дънки през 1988 г. за малко над МРЗ с връзки от кап.Андреево след дълго пестене и лишения. Така беше преди 89г. !
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusИ ДЗУ ли си показвал? ДЗУ беше най-модерния завод в цяла Европа.Що не питате WD, като дойдоха да купуват завода, демократа Филип Димитров защо ги изгони? И защо после този завод го продаде лицето Иван Костов за стотинки. А новите собственици си взеха цялото оборудване, а стените ... просто ги оставиха да се разрушат.
69
4
 
6
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До този който препоръчва проверка в Уйкипедия. Приятелю-много удобно манипулираш с цифрите! Защо не пишеш и покупателната способност на заплатите преди 1989-та год ! А явно построените пътища, електрифицирането и на най-затънтените села, заводите и предприятията които осигуряваха работа за всеки за вас съвременните псевдодемократи не означават нищо!?
68
1
 
4
 
! Отговори
до 77 преди 8 години
До АнонименГлупости пишеш - купуваше се за 2, 3 лв., зависи коя точно година имаш в предвид между 70 и 89-та? И имаше от къде - недей да заблуждаваш децата, родени след 89-та!