60% от пенсионерите с добавка от 40 лева

Парите ще дойдат от преизпълнението на бюджета
Обновена: 4 фев 2016 16:01 | 4 фев 2016 16:00, Екип на Bloomberg
32
60% от пенсионерите с добавка от 40 лева
Ивайло Калфин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В политиката няма категорични мнения. Има много неща които мога да свърша на позицията, на която съм в момента, но ми се ще този път президентските избори да бъдат смислени. Така отговори вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria на въпроса дали има мотивация за президентска кандидатура. 

"Ако нещата се запазят такива, каквито са, намерението ми е да правя това, което правя. Изпълнителната власт има много лостове".

В системата за определяне на степен на инвалидност има злоупотреби, но не трябва да се мисли, че цялата система е корумпирана. С въвеждането на комисия след медицинската експертиза ще се даде възможност за контрол и на второ място ще има и съвсем индивидуална полза за хората, които се явяват пред тази комисия. Целта е да се определи с каква трудова дейност може да се занимава този човек и да му се помогне максимално бързо да се социализира.

Проблемът е, че ако едно изследване е фалшиво, тогава сегашната система няма механизми, по които би могла да спре издаването на свидетелство за инвалидност, каза Калфин. Към настоящия момент около 1% от решенията на ТЕЛК стигат до съд, но "никой не преценява грешки по съдържанието, а само по процедурата".

Реални резултати по промените, които се въвеждат в момента се очакват „веднага след промяната“, каза Калфин. За сега идеята е комисиите да бъдат създавани към НОИ с експерти по трудова медицина.

По думите на вицепремиера, най-бавната част от този процес е свързана с методиката, която ще се прилага. До момента се работи по стара българска методика, а сега ще се премине към методиката на Световната здравна организация, която е приета през 1991 г. и повечето европейски държави работят по нея. В момента започва прилагането ѝ и в Румъния.

"При методиката на СЗО се обръща пирамидата", коментира той.

Оценява се какво може да прави, какво може да работи човекът и до каква степен е намалена неговата трудоспособност, обясни Калфин. Адаптирането на тази методика за България отнема време и средства, но вече е осигурен "малък европейски грант", който ще помогне да се задвижи процесът с адаптирането на методологията. 

На въпрос за великденските добавки към пенсиите и осъвременяването на пенсионните доходи Калфин отговори, че най-добрият начин да се увеличават пенсиите, е да се индексират всички пенсионни доходи, а не само най-ниските. Това обаче е много скъпо начинание и би струвало но държавата 3 млрд. лева. За това се използва т.нар. "швейцарско правило", което отчита инфлацията и БВП.

"Великденските добавки са приоритет на правителството, но това не е разход който е предвиден в бюджета. Тези пари ще дойдат от преизпълнение. До сега винаги сме успявали. Годината започва добре и аз съм оптимист, че ще има добавки, но не бих ги обявил сега".

Калфин каза, че в момента около 60% от пенсионерите са с пенсия под 300 лева и по всяка вероятност ще получат по 40 лева добавка за Великден. Сумата, която вицепремиерът очаква да бъде заделена, за да се осигури добавката е 50 млн. лева. 

Калфин коментира и субсидираната заетост, идеята за безусловния базов доход, предстоящия президентски вот, както и избора на Меглена Кунева за министър на образованието. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 8 години
Какво ще си купят 60% бедни пенсионери за 40 лева,бе нахалник?В коя европейска страна има пенсия 150 евро? За нас няма пари,а ще дадете 700 000 евро за Сирия. Това е умишлен геноцид над българите.Проклятие висне над вас!
18
0
 
2
 
! Отговори
Чико преди 8 години
До iliyan 22Ми тя и Меглена Кунева като евродепутат се уреди с 25 000 евро пенсия на месец , ще я броиш ли за 40лв добавка?
17
0
 
4
 
! Отговори
ШОПО преди 8 години
Я че ги унесем у КТБ !!!
16
0
 
15
 
! Отговори
Милост преди 8 години
Дайте парите на сирийските тарикати , пенсионерите са богаташи.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали изтеглихте 16 милиарда,бе Калфин,защо не отделите 3 милиарда за пенсионерите,които мизерстват с унизителните трохи,които им подхвърляте.Или искате да стане като в Гърция и точно пенсионерите да ви изметат заради безхаберието и геноцида на който сте ги подложили.
14
1
 
22
 
! Отговори
А преди 8 години
*** ПОСЛЕ СЕ ОСИГУРЯВАЙ ЗА ПЕНСИЯ!
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази порочна практика се превърна в закономерност - да се дават великденски надбавки на по-тъмната част от населението и на тези, които не са имали никакъв принос в осигурителната система. *** народ.
12
7
 
11
 
! Отговори
До анонимен 12 преди 8 години
Ми така беше при социализма .Работиш , не работиш 200лв. заплата.То и пенсийте бяха почти еднакви.Свикнали бяхме всички да сме бедни, пък и хич не се напъвахме като няма файда.Затова сега *** мразят богатите , ама не разбират че това са техните лидери или децата им.
11
2
 
3
 
! Отговори
iliyan преди 8 години
tezi deto vzimat po 140lvi i tez po 300lv ednavki li sa zasto nyama razlika.......
10
4
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Всичко най хубаво на твоето семейство ... че иначе *** ще ме спре. :) Живот и здраве и дано я докараш до пенсия да ти дават децата по 10 лв
9
2
 
34
 
! Отговори
X преди 8 години
Преизпълнение на бюджета и в същото време 21 млрд. лв. заеми!?
8
3
 
2
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
До 13За *** като теб ,само цитат от Стоичков !
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБЛилето ми взе 30 лева за винеткаКалфин ги даде на баща миИма икономически ръст!
6
2
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
До Анонимен Че то сега нали е точно така ! Абе профани вие на кои свят живеете ?!?
5
1
 
19
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
100% от "работодателите " с по няколко милиона надбавки на доходите си от зверска експлоатация на работниците си и от укрити данъци ! Никои ли не вижда това ?!?! За пенсионерите 40 лв -смях !!!
4
4
 
13
 
! Отговори
аман от идиоти преди 8 години
Пример майка ми взема 302 лв песния това значи 12 месеца по 2 лв = на 24 лв . А един пенсионер с 299 лв взема поне два пъти добавка от 40 лв. Което ще рече че 80/12= 6.67 лв или този човек взема с 4.67 лв повече от майка ми на годишна база. Как стават тия неща не знам.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименправилно
2
1
 
28
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 8 години
60 % от пенсионерите получават по-малко от 300 лева !!! И тоя се ухилил като *** !!! МИЗЕРИЯ !!!
1
0
 
8
 
! Отговори
котърак преди 8 години
за хляб и мляко най-вероятно то з друго какво ли с тия 40 лв.