От парламента: КТБ – банка на съда. Но и още...

Зов: Хората с милиони да кажат откъде са парите им
Обновена: 10 фев 2016 14:43 | 10 фев 2016 14:30, Екип на Dnes.bg
44
От парламента: КТБ – банка на съда. Но и още...
Снимка: Reuters

Списъците с вложители в КТБ доказаха, че тя е банка на властта, но като че повече на съдебната власт. Това коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ, която беше начело на временната комисия, която разследваше скандала в банката.

Още по темата

Синдиците на КТБ публикуваха вчера списъците с имената на политици, магистрати и партии, които са имали пари в банката. Темата отекна силно в кулоарите на парламента днес. Според повечето депутати публикуването на списъците е похвално, но те не отговарят на ключови въпроси. Някои от народните представители настояват за повече публичност при разкриването на данни от фалиралата КТБ.

"Този списък не е достатъчен, водим дело и искаме да видим хората, които са замесени по веригата в източването на банката и най-вече публичните фигури, защото тези списъци не отговарят на въпроса кой източи банката", коментира рефоматорът Мартин Димитров.  

Той поиска да се разбере и кога публичните фигури са изтеглили влоговете си и ако е преди фалита - откъде са получи информация в аванс.

Десислава Атанасова пък призова хората с милиони да кажат откъде са парите им.

"Да, няколко човека от нашата партия имат влогове, но по-важното е всички останали, които имат огромни по размер кредити, да бъдат проверени и да бъдат питани как са придобили тези огромни по размер богатства. Не мога да си представя, че със заплата в държавната администрация някой може да има милиони левове", каза тя.

Йордан Цонев от ДПС пък припомни, че депутати от движението настояваха за публичност от първия момент с проблема с КТБ. "Това е единственият начин всички митологеми, включително и тези, създадени от мажоритарния собственик, да бъдат разбити от самите вас”, коментира той.

Цонев обясни, че от ДПС правят проучване в законодателството как може да бъде осветен и докладът на специализираната компания, която прави разследването за фалита "Алекс партнърс”. Според него този доклад трябва да бъде публично достояние.

Лидерът на БСП Михаил Митов подкрепи разкриването на вложителите в КТБ. От думите му стана ясно, че той не е знаел, че БСП-Варна е имала над 1 млн. лв. депозит в банката. "В момента се опитвам да разбера къде ги тия пари. Възложил съм го и в партийното счетоводство. Ще си направим наше разследване. Става дума за пари, с които по наша информация БСП-Варна не е разполагала", каза шефът на социалистите.

Независимият депутат Георги Кадиев, чиято съпруга присъства сред вложителите със 100 000, обясни, че депозитът е бил без специални условия и е бил получен, когато всички са получили парите си.

"Няма нищо лошо да имаш депозит в която и да е българска банка, защото е давала по-висока лихва. Нейната грешка е, че е повярвала на БНБ, когато каза, че всички банки в държавата са здрави. Не само нейна, а на хиляди българи, които повярваха", каза депутатът. Той попита защо БНБ и Банковият надзор са направили това и си отговори - заради корупция.

"Няма как да не са забелязали всички тия неща, които ние сега забелязваме. Според мен грешниците не са хората, които са си вложили парите, а тези, които са взимали необезпечените кредити. Другото е въпрос на доказване на произхода на средствата", каза още Кадиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: НСпарламентКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искат или не другарите са фалирали банка КТБ . Станишев си купи имение в Швейцария , а Миков търси парите на БСП . Не знам колко трябва да си зле с акъла , че да се правиш на мало ..умен . След Луканов всичко е ясно и на децата , че БКП-БСП е главния виновник за фалита на държавата .