Първанов: Постигнал съм максималното!

Калфин трябва да оглави президентската институция, смята той
Обновена: 10 фев 2016 07:39 | 10 фев 2016 07:36, Петя Славова
31
Първанов: Постигнал съм максималното!
Снимка: архив, Булфото
Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на АБВ, изрази удовлетворение от факта, че Ирина Бокова ще бъде кандидатурата за генерален секретар на ООН
 
"Не заради нашата позиция. Бяхме малко остри, но аргументирани, защото твърдим, че това е най-добрата кандидатура", коментира Първанов пред БНТ.
 
Той изрази надежда, че на заседанието на Министерския съвет, освен решение, ще бъде приет и план за подкрепа на кандидатурата на Бокова.
 
Георги Първанов каза, че АБВ ще има своя кандидатура за предстоящия президентски вот към средата на май, освен ако не се реализира вариант на по-широка подкрепа, която да идва не само от левия сектор.
 
Според него, Ивайло Калфин би могъл да олицетвори най-добре президентската институция. "Без негово съгласие не мога да коментирам дали ще бъде кандидат за поста. Това предстои да се обсъжда във вътрешен план и в контактите с партиите", каза Първанов.
 
По въпроса за негова собствена кандидатура за трети мандат, той смята за наложително Конституционният съд да излезе със становище по въпроса. "Постигнал съм максималното. Имам самочувствието на успешен президент и не бих могъл да постигна нищо повече от това, което се е случило през тези десет години", добави той.

Първанов отново коментира събитията, които бележат 4 януари 1997 година и връщането на мандата от управляващата тогава БСП, чийто председател по това време е самият той. Той заяви, че притежава няколко типа документи от периода, тема на спора, които най-накрая да формулират историческата истина – стенограми от заседанията на висшите ръководни органи на БСП и на парламентарната група. „Какво показват те?

Сутринта рано, на 4-ти, ние информираме Изпълнителното бюро на БСП, че имаме намерение да се откажем от мандата. Буквално ще ви цитирам нещо, за да бъда по-точен – това, което е казал Николай Добрев.  Стенограмата е запазена.

Добрев казва в 9:30 сутринта: "Няма ресурс, няма хоризонт. У мен надделява мнението, че днес ще отида при президента да понеса всички отговорности пред партията, да кажа, че не съм успял да направя кабинет. Дайте да бъдем реалисти, не е страх“. Същото казва и на парламентарната група един час по-късно, където аз допълвам характеристиката на ситуацията, в резултат на което водещият заседанието на парламентарната група Стефан Гайтанджиев – помните го – от „Екогласност“, заместник-председател тогава на групата, накрая казва: „Не бих си позволил обобщение. Няма промяна в позициите на партиите от коалицията. Така че нещата са оставени на личната отговорност на господата Добрев и Първанов", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
граничар преди 8 години
*** постигна всичко като всички крадци не те ли е срам *** партиен .
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне беше по добър от Роска.Какво е подтигнал ще покаже бъдещето.Той и Роско утре ще каже постигнах всичко благодарение на езика си .
22
1
 
2
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Гоцето Седефчов бил постигнал максималното, моля ви се. ми ако максималното е да хванеш трипер докат си президент на НРБ-то, явно го е постигнал.разни хора, разни идеали.
21
0
 
4
 
! Отговори
аврам преди 8 години
постигнал много ама тъй ли се прави купил хотел на малкия си син
20
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
за малка българия президенската институция е напълно излишна
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
prav e choveka monopolist sas Titan mnogo golf tereni kakvo lioshte ne.....
18
0
 
5
 
! Отговори
bulgarin преди 8 години
Za tozi chovek"Postignah maksimalnoto"oznachava "Zabogatiah maksimalno".Nishto drugo ne go interesuva.
17
1
 
7
 
! Отговори
БКП преди 8 години
Той президент ,а ти премиер ,Бокова на ООН.Комунистите винаги са на власт ....... Така разбират те Карл Маркс.
16
1
 
7
 
! Отговори
До мишлетата преди 8 години
И синчето стана млад предприемач. Постигна всичко на 25 :) Да сте живи и здрави... Докато има балам народ това ще е положението.
15
1
 
9
 
! Отговори
KKK преди 8 години
Браво, значи е време да умреш вече и да спреш да ни пречиш и ние да постигнем много
14
0
 
8
 
! Отговори
без преди 8 години
Да стана 32 степен масон. Сега вече може и хора да отстрелваш безнаказано, щото шефа на полицията е с по-нисша степен. Браво - гордеем се с теб.
13
1
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Първият в рода си хвърлил цървулите и обул обувки...
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като за подлец не е лошо.
11
1
 
14
 
! Отговори
Георги ПЪРВАНОВ преди 8 години
Заповядайте в Спа хотела на сина ми в КЮСТЕНДИЛ !!!
10
5
 
12
 
! Отговори
Пръъъц! преди 8 години
Плевнелиев може да е малко нескопосан, но е в пъти по-свестен от Калфин и цялата русофилска пасмина АБВ! Калфата да ходи да се кандидатира за президент на Русия!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами какво очаквате да стане? Един бо-*** да покрепи друг такъв. Триперливото *** из-срано от партията ни го бутаха за президент, за не знам си какво, а то се оказа че е най-обикновен е--ч на ученички. Какво да очакваме от ур-ода бокова? Купила си имот в Манхатън за $3М. Познайте с чии пари това гнусно из-чадие ще живурка сега там? Мама ви и *** престъпници, дано повечко мезета ви съпътстват в нечестивите ви продажни животи. Да не се отървете от народната "любов" никога!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** от село сирищник,бившо празноглавци,пернишко
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агент Гоце, крадлив, мошеник и предател на интересите на България, пробутва кандидатурата на дъщерята, на сериен убиец за шеф на ООН!!!
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
направи себе си и синовете си милиардери от кражби
5
3
 
16
 
! Отговори
У УУУУУУУУУУУУУ преди 8 години
Е да пернишкият *** наречен някога от продажните журналисти - Успешен президент си напазувава 5 звезден хотел НА ЕДРО! Да ГОЦЕ МНОГО СИ УСПЕУШЕН У ваше Село! Жалък ***! То не бяха приказки, то не бяха речи за Другапката Бокова- во главе с Петков! И как не, нали от там нещо ще клъопнете! Мен и моите деца и внуци какво ни засяга тази жалка и *** Бабиера та ми я навирате в очите постояннно! Нали и тя е успешна като вас! ***! ДАНО ГОСПОД ВИ НАКАЖЕ, там където най-силно щи ви заболи!