Плащаме данък и от студентските бригади

Налози плащат всички, работили в чужбина по-малко от 183 дни
15 фев 2016 09:44,
42
Плащаме данък и от студентските бригади
Снимка: Reuters, архив

Данъчна декларация за получените доходи от 2015 г. трябва да подадат и всички, които са работили в чужбина. Например, ако сте студенти и сте били на бригади в САЩ, или пък сте работили през лятото във Великобритания или Гърция.

Правилото е, че ако сте били в чужбина по-малко от 183 дни от изминалата 2015 г., сте местно лице според българското законодателство и трябва да обявите тук всичките си доходи за годината.

Доходите от чужбина се попълват в Приложение №9 от годишната данъчна декларация. Там се посочват получените доходи и авансово удържаните в чужбина налози, пише "Стандарт".

В България всички доходи се облагат с плосък данък от 10%, докато в повечето страни по света има необлагаем минимум и прогресивна скала на облагане - по-високите доходи се облагат с по-висок процент. Затова е добре преди да подадете данъчната си декларация в България, да проверите дали имате право да ви върнат част от авансово събраните данъци в чужбина.

В България работят редица фирми, които са се специализирали в уреждането на документите за връщане на част от удържаните при работа в чужбина налози. Най-лесно е да се обърнете към тях за да попълнят необходимите декларации, тъй като данъчното законодателство във всяка страна е различно.

Добре е едва след като ви върнат част от налозите, удържани зад граница, да подадете годишната си данъчна декларация в България. Така в нея ще можете да напишете реалния размер на получените доходи и крайната сума на платените данъци зад граница.

Ако през лятото сте били в САЩ и сте получили 5000 долара и са ви удържали федерален авансов данък от 10%. Сега трябва да подадете данъчна декларация в САЩ и ще ви върнат удържаните 500 долара, тъй като със САЩ имаме Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО).

Но при подаване на годишна данъчна декларация в НАП доходът от 5000 долара също ще бъде обложен с данък от 10%. Ако обаче при работата си в чужбина сте спечелили доход над необлагаемия минимум за съответната страна, вероятно ще ви възстановят само част от удържания данък.

А налозите, които сте платили в чужбина може да се приспаднат от данъците, които дължите в България, ако между двете страни има подписано СИДДО. Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации до НАП за доходите от 2015 г. е 3 май, тъй като 30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
ВАНГЕЛОС преди 8 години
ЩЕ стане страшно за властта!!! От МЛАДЕЖТА с КЪРВАВИЯ труд???Предричам падане на БОЙКО!!!!
28
0
 
4
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ преди 8 години
ВСИЧКИ ГАДОВЕ В ПАРЛАМЕНТА СИ ЖИВЕЯТ БЕЗПЛАТНОТРЪГНАЛИ ОТ ДЕЦАТА ДА СМУЧАТ!!!!НЕКА ГОСПОД ДА ГИ ОСАКАТИ ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН!!!
27
1
 
4
 
! Отговори
Екстазий преди 8 години
Сънувах сън, сънувах чуууден съън, сънувах сън-мечта. СМЪРТ СМЪРТ, на всеки гербаджия давам смърт смърт, безплатно ще даря !
26
0
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
България е услужлива държава. 66% от БВП се пада на услугите. Производството генерира едва 25% от БВП.... Това в подкрепа на тезата ми, че емигрантите и еврофондовете крепят държавата ни.
25
0
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Не е само данък, и осигуровки също се дължат.
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МирославТи по принцип отричаш данъците като идея ли? Или смяташ че ти конкретно не трябва да плащаш?Именно заработващите 10 хил и нагоре е добре да плащат, иначе кой остава, тези с 2 лева на час ли, както казваш?Това, какво се случва с тези данъци е отделен въпрос и да, там трябва да има оптимизиране, но това не отменя общия принцип, че данъци се дължат. Иначе критикуваме "политиците" че крадат, а ние също крадем, всеки каквото и колкото може
23
1
 
21
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
От къде на къде ще ми взимат данък? Който е минал през това нещо знае, че не всички фирми ти задвижват нещата за да ти върнат данъка от Щатите например! И какво? Аз ще изкарам 10 000 долара и ще им платя 1000$ на наще? Няма да стане! Когато изкарам 10000$ тук за няколко месеца ще им ги платя тези 10%... Тръгнали да събират пари от студентите.. Ми те защо заминават на бригади? Щото тука бачкат за 2-3лв на час! Писна ми от тези крадци които искат да ни вземат и малкото по уж "законен" начин...
22
5
 
2
 
! Отговори
goso преди 8 години
До Анонимен 20Може и така да си направил. Значи укриваш данъци. На разни места това е много сериозно престъпление. Това че не са те хванали не означава че не е, също няма гаранция че няма да те хванат отсега нататък и да те накажат.Пък ти пиши, пиши
21
0
 
14
 
! Отговори
Страната на Тиквите преди 8 години
Това се казва политика на МИЗЕРИЯ - свиваш всякакви разходи, закривайки работни места; измисляш всевъзможни данъци; взимаш кредити и задлъжняваш страната, респективно народа си. Това е политиката от 8 години насам!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помните ли преди няколко години, как съобщиха по новините, че тези които са били на тр. борса също трябва да подават декларации, защото не са били на работа цяла календарна година при един работодател или ако сте били при двама различни в рамките на годината също трябва да се подава с цел изравняване на данъците и защо е всичко това, за да глобят някои човечец, който едва свързва двата края. Само се чудят как да смачкат хората, вместо са стимулират движението на парите в икономиката.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не подавайте декларация! Простичко е! Аман от простотиите на държавниците ни. Както и те не подават декларации за имотите си!
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще платите, ако кажете. Аз съм бил в Америка, изкарах хубави пари и една стотинка не съм платил и дори не съм мислил да им казвам. Кой пък ще ме хване, че работя например в Англия или в Гърция изобщо някой ще знае ли къде съм. Абе я не ги слушайте тия, ходете си в чужбина, изкарвайте си парички и си ги харчете.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако подадете декларация ще ви ги вземат.Ако не подадете няма да ви вземат нищо.Преди години работих 5-6 месеца на граждански договор и трябваше да подам декларация.Нито съм подавал нито някой ме е търсил
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гепаджийте бързат щото както е тргнало време не остана. Масонския балон се пръска.
15
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече и на студентските бригади ли посегнахте???Срама нямате!Британските фермери наемат студенти до 25 годишна възраст,за да не им плащат данъци,защото над тази възраст вече дължат известна сума.Вие ,господа управляващи ще вземете и трохите от децата,които пълзят в калта и дъжда за да откъснат две ягодки и с парите за това да си платят следването и да имат средства за лични нужди,за да не тежат финансово на родителите си.
14
9
 
5
 
! Отговори
goso преди 8 години
Това не е новина, винаги е било така, има задължение за данъци на местните лица. А ако са повече от 183 дни извън БГ, дължат данъци там където са, които данъци обикновено са по-големи
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименNe iskam skapanija Petroloprovod Burgas-Alexandropulis.Da go polsvat rusnazite bes pari edva li ne.Molja bes cherveni mechti sa golemija schlem.A alo belene besche isgodna i imasche pari sa neja chervenite bokluzi stjaha da ja postrojat
12
1
 
35
 
! Отговори
ПроЗ Стодент преди 8 години
5000 долара х 10 процента равно на 500 долара на студент... И колко ще си дойдат??? Имам 20 приятели които отидоха в Сащ на бригада и вече 5 години са постояннто на бригада.... :-D:-D:-D... Останете децата много големи стипендии им дадохте та сега им одържайте...
11
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а защо я няма новината че на Пеевски и Доган забраниха да влизат в Турция заради това че били руски агенти ?
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ако работя за Путин, колко ще са ми данъците?