Поне 1000 легла за издъхващи от рак българи

Над 18 000 гаснат всяка година у нас от коварната болест
20 фев 2016 09:15,
20
Поне 1000 легла за издъхващи от рак българи
Снимка: архив, Булфото

Поне 1000 легла за палеативни грижи за онкоболните ще бъдат разкрити в лечебните заведения т.г.

Мярката се залага с промени в наредба на здравното министерство и със задължението болниците да осигуряват комплексно лечение на българите с рак - от поставянето на диагнозата и старта на терапията им до последната помощ, ако те издъхват.

В момента у нас има едва около 100 такива легла, съобщава за "Труд" д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването.

Над 18 000 българи умират от рак всяка година. Проблемът с липсата на специализирани звена за гаснещите пациенти е голям, а ако близките им нямат финансовата възможност за частен хоспис, болните издъхват по болезнен и ненормален начин за медицината на XXI век. Затова разкриването на легла за палеативни грижи е много важна стъпка, коментираха лекари.

"Всъщност 6000 легла ще бъдат осигурени в различни лечебни заведения, които ще са за палеативните грижи, за продължителното лечение след преживян инфаркт, инсулт, тежки хирургични и ортопедични операции. Т.е. възможно е леглата за терминално болните да се окажат и повече от 1000", допълни д-р Шарков.

Друга новост според промените в наредбата е, че пациентът ще получава повече информация по време на хоспитализацията. И сега лекарите трябва да отговарят на въпросите му, но на практика не става така.

"Налага се специалистите да посочват на болния кой е неговият лекар и екипа му, кой води стаята му, кои определя терапията, кои са оперативните екипи, а ако се налага - защо трябва да бъде транспортиран в друго лечебно заведения, кога и как ще се случи", изброи д-р Шарков.

Ако въпреки задължението лекарят държи в неведение пациента и близките му, ще се налагат административни санкции според Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Важно е обаче и пациентът да се осмели да сигнализира за нарушението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По социализма си мряхме като мухи, ама никой не казваше, криеха се нещата...Сестри и лекари чакаха да им дадеш агне за да си гледат работата, да им направиш ремонт на колата или вилата!У нас всички сме глупави и евтини тарикати, а такива няма да успеят никъде.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай Тошо си мълчеше когато радиоактивния облак от Чернобил се стелеше на България...Хоратя ядяха заленчуци и плодове с уран.Майките разхождаха бебета под радиоактивния дъжд.А Партията нищо не казваше, защото на тях им носеха храна от Западна Европа, чиста храна.Тези много случаи на ракови болести пак са следствие на комунизЪма и соцялизЪма...
11
1
 
5
 
! Отговори
Проповедника преди 8 години
Много е пагубно ,че тази коварна болест няколко корпорации я превърнаха в бизнес за трилиони .Господ ще ги накаже като Каин, който уби брат си!
10
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А нещо като профилактика ще се прави ли, пълна тишина. Само се откриват нови онкоцентрове, обучават се специалисти и чакат пациенти да им дойдат на крака, да ги започнат с тестовете, така че 90% да са с диагноза ракНе може при този напредък на технологии, когато един телефон стана смартфон, една болест изобщо да не е проучена, въпреки всички пари, потрошени за това. Само ракът е тайна, всичко друго е проследено
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 89 година врачки лекуваха хората. Така беше! И доматите ги ядяхме с колците!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е и това няма да спре докато не си върнем селското стопанство и да си произвеждаме храната под контрол,доказано е че химикалите с който третират храната за да не се разваля причинява рак !!! Европото да дава равен старт и еднаква позиция на всички от евро съюза и да видим тогава ние ли сме калпавите или те !!!
7
3
 
19
 
! Отговори
111 преди 8 години
ДО 8 АНОНИМЕН ТИ ЯВНО СИ РАСЪЛ В КОЛИБА,ДЕТО Е НЯМАЛО НИТО РАДИО,НИТО ВЕСТНИЦИ,ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТЕЛЕВИЗИЯ.ПО ВРЕМЕТО НА ТОТАЛИТАРИЗъМА НЯМАШЕ ЗДРАВНА КАСА И КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ,НО БОЛНИТЕ СТОЯХА В БОЛНИЦА,ДОКАТО ГИ ИЗЛЕКУВАТ!И ВСИЧКО БЕШЕ БЕЗПЛАТНО!А ЛЕКАРИТЕ НЕ СМЕЕХА И ДА СИ ПОМИСЛЯТ ДА СИ ИСКАТ ПАРИ ПОД МАСАТА.ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ,ЧЕ ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТРУДА ИМ БЕШЕ БЕЗСРАМНО НИСКО.ВЪПРЕКИ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ,ЛЕКАРИТЕ СЕ БОРЕХА ЗА ВСЕКИ БОЛЕН ДО КРАЙ!
6
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 8 години
До Един българин А в частните болници се държат още по-лошо.Да не ти Господ да се разболееш!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравеопазването е под всякаква критика. 90% от лекарите, вкл. и специалистите, не са в час с новите тенденции и открития в медицината, не обръщат внимание на по-заплетените случаи. Лекуват универсално, приказват ти че щом не си на легло нищо ти няма. Имах вяра на Москов, но тази реформа просто не се случва, както всяка друга. Имаме огромен проблем със здравеопазването, здравето на нацията се влошава, а по-лошото е че и специалистите изчезват.
4
0
 
15
 
! Отговори
Един българин преди 8 години
"Друга новост според промените в наредбата е, че пациентът ще получава повече информация по време на хоспитализацията. И сега лекарите трябва да отговарят на въпросите му, но на практика не става така."Накратко, повечето лекари в момента главно в държавни болници се държат все едно са ветеринарни лекари, а пациентите им съответно - животни. На животното каква информация да му даваш като няма да разбере?
3
0
 
15
 
! Отговори
отдавна казано преди 8 години
Живите ще завиждат на мъртвите!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
neshto za reketiraneto v onkologiqta da kajete (dareniq)
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Москов , значи *** легла в онкологиите и откриваме такива за умирающи в хосписите.Всичко се връща Москов , живота е колело !