Полицаи и пожарникари излизат на протест

Целта не са оставки, а реални реформи в МВР
1 мар 2016 14:52, Анисия Иванова
50
Полицаи и пожарникари излизат на протест
Архив: Булфото

Синдикалната федерация на служителите на МВР организира безсрочен протест. Целта им обаче не е оставката на политическото ръководството или това на вътрешното министерство. Това обясни зам.-председателят на УС на СФСМВР Борис Прешелков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Протестните действия са насочени срещу рестриктивната част в новия закон за изменение и допълнение на Закона за МВР, поясни синдикът. А именно тази, която ощетява служителите на МВР - намаляване на социалните им компенсации, преструктурирания, които са неоснователни и немотивирани, които биха влошили дейността на много служители, добави той.

За прекратяването на този протест трябва да видим ответни действия, подчерта Прешелков.

По думите му на 8 януари на срещата със синдикатите МВР е предоставило друг проект на Закона за МВР, който е доста различен от този в НС.

"Всичко това показва лутане и търсене накъде да поемат министерството, как да се насочи дейността му. Това не говори за реформа и за нищо устойчиво, което се получава", поясни той.

Основният национален протест ще бъде между първо и второ четене на Закона, съобщи Прешелков.

Този път в протестите ще се включват и пожарникарите. Те държат законопроектът да мине през Националния съвет за тристранно сътрудничество и през Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, така че да се обсъдят предложенията им. По думите на Венцислав Станков от синдикат "Огнеборец" ако не бъдат чути - ще се включат в протестните действия.

Недоволството на огнеборците е свързано и с преструктурирането на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция. По думите на Станков пожарната продължава да функционира, но промените са свързани с абдикация на МВР относно издръжката и осигуряването на безопасни условия на труд.

"Това преструктуриране от ГД в агенция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) според нас е абдикация на МВР относно издръжката на тази служба. За съжаление от последните години от МВР няма осигурени абсолютни никакви консумативи за закупуване на автомобили, нито защитни средства, нито средства за ремонт и поддръжка на битовите условия в службите. Всичко и единствено е това, което се вижда, което се движи като техника по улиците и това, което е в гаражите за "Пожарна безопасност" - постигнато с много труд и усилия на служителите от ГДПБЗН с провеждането на обществени поръчки", посочи Станков.

В МВР има проблем и с кадрите и с професионалната им подготовка. "Има задължение служителите сами да се готвят, а същевременно в законопроекта се ликвидират професионалните училища в тази насока - АМВР и центровете за първоначална подготовка. Там повече няма да работят пожарникари и полицаи. Няма да работят професионалисти", коментира Прешелков.

Проблемите не спират с подготовката на кадри. Огромен проблем е, че напускат млади, кадърни служители. "Доста служители напуснаха през 2015 г. Голяма част от напуснали го направиха, без да имат пенсионна възраст. Това показва, че кадърните хора започват да бягат от МВР. Миналата година е напуснал 1% от състава на МВР - без да имат право на пенсиониране или социални придобивки", посочи той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Гербаджия подкрепящ преди 8 години
Режи Бойко народа е с теб режи за размера на България тия хрантутници са много-10 пъти над нормата и допустимото. 8000 полиции стигат у нас с униформи Останалото е излишък уволнения на всичките
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо реформа, МВР да се разформирова. Работата да се поеме от жандармерията- точка по въпроса.
30
2
 
6
 
! Отговори
Ей, преди 8 години
Вижте как протестират гърците- цяла държава, общонационален протест! Тука се присмиват на всеки, тръгнал да търси правата си! Много сте примитивни.
29
8
 
5
 
! Отговори
тя преди 8 години
Не може 99% от народа да е недоволен от работоата им , а те да протестират и искат най- големи привилегии да са за тях!
28
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 8 години
Наложи се да се обърна към кварталния за съдействие, елементарно предупреждение. Получих отговора му , че в случая комшията си е в "правото" да чупи прозореца ми! *** , проста , играеща заедно с престъпниците полиция! Да ги няма по- добре ще бъде за народа , поне ще сме с по- добри пенсии и заплати , а не да ги даваме на разбойници!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И З М Е Т
26
4
 
2
 
! Отговори
ss преди 8 години
Епа хората са прави. Единствените реформи са режи режи режи и т.н. Дай да *** ама да дадем нещо ! Малко подготовка? неее ! малко консумативи за работата им ? Нееееее. Да променим някой закон за да си вършат работата ? Нееее ! Дай да им вземем поне по един пистолет ! да ама НЕЕЕе !За бронижелетки шипове най малко по един теизър АМА НЕЕЕ ! дай от отпуската ще се вземе да ама дай да им е като наща 5 дена отпуска с събота и неделя е 9 при тях 5 дена е събота е наработа и т.н.
25
0
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
В края на крайщата никой не го държи системата насила.Като не им харесва ,да си подадат рапорта и да отиват на свободният пазар на труда.
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не извадите пищовите винаги оня и оная ще ви премятат...!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на тея *** пак им се запротестирало
22
0
 
8
 
! Отговори
Машала преди 8 години
Ай лайк нещастници да управляват всички звена от обществения живот.
21
3
 
13
 
! Отговори
чингиз хан преди 8 години
Всъщост кой е работодател на тази категория служители?Ако желаят нека се допитат до работодателя си.
20
2
 
16
 
! Отговори
Ъпсурт преди 8 години
Много се драска, нямаали някои да надраска за к*рвите в парламента за малките има заплати и преференции.За много броини комисии с некадърни хора с луди заплаати.Мааи не ви пречат да го духат пожарникари и полицаите.
19
1
 
17
 
! Отговори
N преди 8 години
Какви протести пак,след политиците именно те са най-облагодетелствани и пак са недоволни,ХРАНТУТНИЦИ!
18
1
 
11
 
! Отговори
Асен преди 8 години
А именно тази, която ощетява служителите на МВР - намаляване на социалните им компенсации, преструктурирания, които са неоснователни и немотивирани, които биха влошили дейността на много служители, добави той....Ами кажете какви да бъдат промените...седнете на масата и кажете кое да се преструктурира кое да се промени, защото е ясно, че без промени държавата се задъхва ...
17
2
 
13
 
! Отговори
коко преди 8 години
До АнонименТе ги взимат всеки ден особено лекарите , рушветите са много здрави.
16
20
 
4
 
! Отговори
коко преди 8 години
Подкрепям Ви изцяло.Не се давайте устоявайте позициите си.
15
16
 
7
 
! Отговори
а преди 8 години
Истински професионалисти. Всички българи са с вас.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви реформи, комунизъм до дупка.Ааа *** ха. Реформи ще ми искат.
13
3
 
26
 
! Отговори
паок преди 8 години
най-голямата почивна станция е МВР...БАСИИ И НАГЛЕЦИТЕ