България - президентска република? Ще е по-ефективна!

Георги Първанов пред Bulgaria ON AIR за битката за "Дондуков" 2 и политическите совалки
Обновена: 3 мар 2016 11:31 | 3 мар 2016 09:09, Елка Василева
106
България - президентска република? Ще е по-ефективна!
Кадър: Bulgaria ON AIR

Навръх националния ни празник Георги Първанов застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да разкаже за недостатъци в държавността, такава каквато е тя 140 години след Априлското въстание.

Според президента (2002 – 2012 г.) засега сме се нагледали на недостатъците на парламентарната република. На този етап според него промяна в модела на управление би изиграла положителна роля.

"Аз лично смятам, че на този етап за България президентската република би била по-ефективна поради ясната и чиста отговорност на един човек на неговия екип...", каза Първанов.

Според него с промени в конституцията държавното устройство може да се промени за добро, а именно като се дадат повече права на президента, сред които държавният глава да свиква референдум, вместо Народното събрание.

АБВ и БСП с обща кандидатура за президентски вот – възможно ли е?

С неохота лидерът на АБВ Георги Първанов разказа как в рамките на местните избори партията му е била готова да подкрепи кандидатите на БСП в 40 общини, но това вече не може да се случи.

"На президентските да има споразумение, да има коалиция, иначе ние ще бъдем с единна кандидатура. Но защо трябва да търсим непременно идеологически подход в тези президентски избори, президентът е такъв на всички български граждани", настоя той.

Битка за Дондуков 2 или нещо повече...

Според Георги Първанов е твърде вероятно, особено при перспективата да има избори 2 в 1, всяка партия да си издигне по един кандидат, който да тегли партията за парламентарните избори и по този начин да се случи традиционното преброяване на електоратите.

Бившият държавен глава не пропусна да похвали своя съпартиец Ивайло Калфин за добре свършената работа като социален министър.

"Ивайло би бил много добър президент, като човек който 10 години е бил в тази институция. Но моето подозрение е, че ГЕРБ ще си имат своя кандидатура", заяви Първанов.

Не спести обаче критиките към настоящото управление. Според него не е редно през главата на всички министър-председателят да взима самосиндикално решения. Изказа се и за новите назначения в кабинета "Борисов 2".

"Разбира се не си представям ремонта по начина, по който се случиха 2 промени. Хващаме един човек, защото някой ни е казал, че той трябва да е на това място, а човекът не става. Може да става за всичко друго, но... Аз не бих се хванал за министър на образованието, въпреки че се занимавам с наука от доста години. Защо правим тези експерименти при наличието на такъв сериозен потенциал, който имаме в науката и образованието?", попита той.

Визирайки партньорите от Реформаторския блок, президентът заяви, че някой формации в тази коалиция трябва да преосмислят поведението си и то да отговаря на тежестта, която имат в парламента, а и като подкрепа за кабинета.

"Не може с 13 депутати да имаш 7 министри и на всичко отгоре да имаш претенции за 14 министри за всички политики, е няма как да стане. Докарайте си следващия път 80, 90 или 120 депутати и управлявайте, както искате. Но всеки да си гледа чергата", настоя Първанов.

Най-остро обаче той се изказа за настоящия военен министър Николай Ненчев, определяйки го като слаб министър, който не може да взима силни решения.

"Аз мога да помогна за промяна"

По думите на бившия държавен глава българинът няма доверие, че нещата се променят. Не вярва в сегашния политически модел, неговите носители в парламента и другите институции.

"Хората искат промяна – тази промяна трябва да дойде. Аз мога да помогна за тази промяна, аз не искам да олицетворявам тази промяна. Не бих могъл. Аз съм 25 години в политиката, но да намерим младите хора", призова Първанов.

Мъртвата левица

Георги Първанов не пропусна да сподели и по нещо за старите си колеги. Визията му за Столетницата е по-скоро песимистична. Според него тя трябва да се ориентира по-скоро към младите хора.

"Левицата трябва да се промени, ако не иска да умре. Не съм предполагал, че 17 години по-късно това послание ще звучи още по-актуално."

За робството и съжителството... на 3-ти март

По повод националния ни празник Георги Първанов призова да помним миналото ни, но да не живеем в него. Разкритикува опитите за подмяна на българската история.

"В последно време има радикални опити да се промени, да се пренапише историята и то не от български национални позиции. Вървят едни постоянни опити, характерни за целия преход - миналото да се експлоатира за актуални политически цели. Това не бива да се случва, когато говорим за Руско-турската освободителна война."

Според него дебатът робство или съжителство е на две нива. По отношение на спора, който взе главата на бившия образователен министър, Първанов поясни, че би било грях пред нашите предшественици да променяме тяхното самосъзнание.

По думите му, ако ние се съгласим, че става дума за съжителство, то революцията не е оправдана.

"Не са оправдани и цялата история около Априлското въстание, всички жертви… За едно съжителство, какви са тези жертви?", попита той.

 

Вижте интервюто на Георги Първанов пред Bulgaria ON AIR:

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
17
 
5
 
! Отговори
vsk преди 8 години
Спрете поне на 3 март с тези злобни коментари за агенти и комунисти!Ние наистина май не заслужаваме свободата си както се изразява един български писател съвременник на царска България!
23
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агент Гоце е гнусен комунист и чугунена кратуна! Силата му е в подмолното интигантство,*** на задниците в Кремал и браконерстване с пишман генерали.*** на прехода!
22
6
 
16
 
! Отговори
! преди 8 години
България няма да се оправи, докато не измрат комунистическите ***!
21
5
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Президентска република да, ама Путин да ни е президент !Иначе, ако смятате да ни пробутате пак Боко Тиквата, много сте сбъркали.Народ се лъже един-два пъти. Вече не вЕрваме !
20
4
 
6
 
! Отговори
stoian79 преди 8 години
"България - президентска република? Ще е по-ефективна!".VIDIAHME NEDOSTATACITE NA PREZIDENTSKATA REPUBLIKA PO VREME NA SOCIALIZAMA,VIDIAHME I NEDOSTATACITE NA PARLAMENTARNATA REPUBLIKA PO VREMETO NA NESVARSHVASHTIA VECHE 25 GODISHEN PREHOD I ZA TOVA E VREME DA SE VARNEM KAM TARNOVSKATA KONSTITUCIA I MONARHIATA.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бля-бля-бля 25 години в политиката два президентски мандата и ще ми говори за промяна!?!?За чиста и свята Република!забравихте, ей забравихте
18
15
 
11
 
! Отговори
Ханко Брат преди 8 години
Видиш ли Руснак, хвърли камък по него. България не може да е повече Руска лаборатория за социални експерименти. Гоце да си ходи при Мишо Бирата.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"България - президентска република? Ще е по-ефективна!"По ефективана за кого? За обикновенния българин няма значение дали ще управлява министър прецедателя или президента. Явно това само има значение за тия дето дърпат конците.
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знам,веднъж,преди около год го видях във Фантастико да пазарува и ми се видя съвсем спокоен и нормален (около 165 см ) с охраната си от 1 човек ,на касата.Изчака си човека опашката ,плати си и си замина.Нито имаше около него 20 горили,нито беше с тъмни очила,нито се педреди.Какъвто и да го наричате,аз знам какво видях и ми се стори нормален човек.
15
2
 
16
 
! Отговори
касандра преди 8 години
Хейй предател скрий се. Твоята партия вчера единодушно гласува против приемането на декларацията че е имало турски геноцид спрямо спрямо българския народ по време та пет вековното турско робство. Ти пак искаш президент да ставаш. Може ама на кукуво лято да цъфнат налъмите.
14
1
 
12
 
! Отговори
Гергинов преди 8 години
Като си на власт можеш да отстрелваш архари в чужбина, да се влачиш по ученички и да плещеш простотии от екрана. Лошо е обаче когато паднеш от високо.От власт само смърт отказва.
13
1
 
3
 
! Отговори
журналист преди 8 години
Таззи, журналистката не е ли оная от БНТ...кокато говореше за мекици и двете с онази другата пък си говореха за прането си....уухххх...брррр... и тя сей та гльодай сега .... ИНТЕРВУ и то с това, което иска да прилича на Плевнелиев, както някой по-преди каза~ представяте ли си Плевнелиев обявява учения , а сега как да каже пък и ТОВА Е ЗАПОВЕД!
12
1
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 години
Тоя убиец на вълци и на дивия козел архар в Узбекистан няма право да дава акъл на народа ни! Такива продажници и псевдо демократи нямат място в политиката, а само в затвора!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тоя ялов парламент Гоце откри топлата вода. Общата отговорност е равна на колективна безотговорност. Оставки няма и всеки си бърще заника с другия за какво са ни 240 каинкикато може да е само една.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убиецът на архари - бракониера Гоце.
9
1
 
18
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Ееееех Георги. А АЗ ви вярвах. Но какво излезе: Наиграхте се на комунизъм и сега сте бизнесмени. / Демократични разбира се /Кой да знаел, че другаря Луканов е бил прав като е казвал: Ако трябва да строим капитализъм другари, ще строим. Но ние ще сме капиталистите.А мислехме, че " врагът " клевети.Еееех, Георги. В този светъл ден, възпитанието ми не ми позволява искрено да се изкажа за теб и другарите ти.
8
1
 
16
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Дали да е президентска или премиерска република ми звучи като избор между агент Буда е агент Гоце.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве не ви ли е срам на 3-ти март да публикувате интервю с един предател с 3 пера.
6
2
 
13
 
! Отговори
тоя преди 8 години
на коя планета живее ? много е опасно властта да се концентрира в по-голямата си част в един чивек ! какво означава , че той и екипа му носел по-ясна отговорност...т.е каква отговорност морална или наказателна ? тя и меркел носи отговорност но виждаме как разрушава ес и германия . путин и той носи отговорност но нищо не направи за народа си а за олигарсите. ако зависеше от плевнята щеше да обяви война на русия и т.н.
5
4
 
17
 
! Отговори
Деко преди 8 години
Марш Гоце от България! Не ни е нужен червен, крадлив потурнак! Тоя *** има и наглостта, да се показва по телевизията?!