Маковей: България да признае румънските роми! Права, бюджет...

Джамбазки: Поредната измислена драма! В България румънци няма!
10 мар 2016 14:44,
214
Маковей: България да признае румънските роми! Права, бюджет...
Снимка: Reuters, архив

България да признае румънските роми на своя територия за национално малцинство и да им осигури повече права и отделен бюджет.

Това поиска румънският евродепутат Моника Маковей в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на образованието Меглена Кунева и Националния съвет за тристранно сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, предаде "Фокус".

В него Маковей изразява загрижеността си по отношение на невъзможността за българските граждани, които са етнически румънци, особено онези, живеещи в селските райони в България, да изучават учебните предмети на румънски език.

"Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език. За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право", се посочва в позицията й.

"Без реална подкрепа от българската държава румънската общност се намира във финансова невъзможност да отстоява своите политически, социални и културни интереси", написа още Маковей.

По думите й усилията на румънското правителство да осигури достъп до изучаването на предмети на румънски език са били възпрепятствани от Министерството на образованието на България.

Според нея пред ромите от румънски произход съществуват трудности да заявят, че са румънци. Тя призова България да приеме бюджет и подробен план за действие, както и списък с конкретни мерки за запазване на езика на румънците.

Маковей поиска и да се позволи да се водят занятия на малцинствени езици в училищата и във висшите учебни заведения.

"Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език", настоява Моника Маковей.

Отговорът от българска страна не закъсня, макар и не от лицата, към които бе адресирано скандалното писмо.

Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира темата в профила си във Facebook: "Поредната измислена драма. Явно някой много, ама много здраво е заблудил колегата по отношение на националните въпроси. В България румънци няма, има шепа власи, наричани още "армъни", които не са румънци и говорят език подобен на румънския, но не същия. Ама не са и цигани също.

По същата логика ние можем да претендираме за български малцинства, основани на подобен на нашия език от Висла до Владивосток. За обучение на "румънски" на цигани-български граждани не може да става и дума.

По отношение на езика в църквите, в българските църкви се служи на български език, право защитено от св. Кирил и потвърдено след българския Великден от 1860 година в Цариград.

И смятам, че е редно да поговорим първо, къде в Румъния има богослужение на български език, като основанията за това са несравнимо по-големи.

А ако някой смята, че в България има румънски граждани, освен посланика, семейството му и служителите там, просто трябва да попрочете повече книжки. Исторически. Та така. Разясних й ги вече тези въпроси на колегата, за да няма повече недоразумения", заключава Джамбазки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой си Кви Румънците преди 300 години е имало само българи
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бълагария да признае всички ромънци за роми- веднага!Настоявам!
115
3
 
5
 
! Отговори
Том преди 8 години
Взимай ги всичките *** г***дино! Не ни обяснявай за "правата" им, че ни е прекипяло от fuckin liberalism!
114
3
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 8 години
До 258Местното население сме ние, траки, които днес се наричат българи. ДНК анализите доказват, че живеем тук най-малко от 13500 години. Ние смв потомци на хората, създали първата цивилизация, 2000 години преди Шумер и Египет. Нещо повече, след потопа в Черно море преди 7500г.част от населнието се изселва в Шумер и Египет. Първите 3 египетски династии са траки.По нашите земи е открито колелото, възниква земеделието и металургията. първата посменост,, астрономията и първата човеколюбива религия
113
2
 
10
 
! Отговори
ТАРАМ ТАРАМ преди 8 години
До 258Момче ли си, мъж ли си.. не те знам.Браво, имаш завидна обща култура за историятя на Турция.Ама си върви на там по живо, по здраво. Претенции към нашите чувства недей да имаш! Не ни е скъп спомена за 500 години башибозук. А такива като тебе с лопата да ги ринеш. Всеки който яде български хляб е българин! А ти да ме прощаваш си продажник и безродник. А сега си пусни нашата хубава песен - ''Излел е Дельо хайдутин'' и после обяснявай що е то тъй ''потутчване и почерняне''-гони Voyager 1
112
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То има ли не рОмънски роми ?
111
12
 
6
 
! Отговори
Влашко преди 8 години
Румъния да защити правата на етническите румънци, озовали се в територията на България. Очакваме ясната и твърда позиция на държавата- майка. Дискриминирани сме и няма да търпим вечно!!!!!!
110
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джамбазки: Поредната измислена драма! В България румънци няма!Много ясно, че в България няма румънско малцинство за каквото претендират румънците.
109
1
 
3
 
! Отговори
алооооооооооууу преди 8 години
объркал си рейса пич!!!тая порцеланов петел ....скубала ли е?
108
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"България да признае румънските роми!"И още да им дадем ключа от апартамента където са пари. :)
107
3
 
23
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Ми то нали няма граници , нека румънските роми се преместят малко на север и да си учат румънски колкото си искат :-) ние нямазме квалифицирани кадри за това.
106
4
 
7
 
! Отговори
az преди 8 години
Когато хората със здрав разум обясняваха че Маковей е румънска соросутка, стадото в България мучеше от възхита за проницателната и мисъл че Борисов бил корумпиран и дори искаше да я прави министър на правосъдието. ОТ СОРОСУТКИ НИКОЯ СТРАНА НИЩО ДОБРО НЕ Е ВИДЯЛА!!
105
4
 
19
 
! Отговори
Докога преди 8 години
Няма ли модератори в този сайт?Някакъв с турско знаме 258 постоянно досажда истига дори до обиди за българите и държавата.Докога ще търпим такива.Ако беше в прехвалената си турция отдавна да е клиент на затвора,катожурналистите на Заман и Хюриет.Трябва да бъде научен на уважение къмстраната,която понася съществуването му.
104
2
 
19
 
! Отговори
2013 преди 8 години
Сега в крайна сметка индийци ли са, или са румънци? Ако са румънци - да им издадат румънски паспорти и да ходят по белия свят.
103
3
 
13
 
! Отговори
аз преди 8 години
кое е това бабе
102
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма малцинства в България,прочети подписаните спогодби и конвенции, Маковей! Има българи в Румъния!!! Подпиши споразумение с Индия!Бюджетът им е несравнимо по-голям,1млд и 150 млн. граждани роми! И Джамбазки повече да чете!
101
2
 
21
 
! Отговори
boby преди 8 години
Не е права таз кака, не част, ВСИЧКИ *** са румънци, да си ги вземат оттатък дунава направо, даваме им ги, даже ще ги изпроводим с духов оркестър!
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 258нищо не си обявил ,нито имаш пари -имаш един гол х.. ,който явно друго освен да го рязмяташ и слагаш на масата не ти остава ,от злоба и безсилие -ми кой ти е крив че си се родил рожба на помашко племе !!!
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българската държава е нефункционална и работи срещу всички-българи турци роми.партиите са партии на олигархията,най вече дпс.
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каде е тоа 258 при 140 коментара ти българите за Румънски Копанари ли ги взимаш тука