За кой ли път агитацията на майчин език не мина

ДПС прокара отпадането на преференцията за общинари
Обновена: 10 мар 2016 15:58 | 10 мар 2016 15:52, Камелия Цветанова
20
За кой ли път агитацията на майчин език не мина
Снимка: архив Bulphoto

Промени в Изборния кодекс за отпадане на изискването по време на кампания политиците да могат да говорят с потенциалните си избиратели само на български език, бяха внесени не само от ДПС, но и от независимия Георги Кадиев. Очаквано така и не бяха приети на първо четене на промените в Изборния кодекс.

Още по темата

Именно това предложения пък стана причина Кадиев да изпадне в немилост сред своите в левицата, които след това го изключиха от парламентарната си група, защото се съгласи да стане кандидат за кмет на София от страна на конкурентите им за гласовете на левите симпатизанти АБВ.

Кадиев, както и ДПС искаха да може да се агитира и на друг език, като има задължително осигурен превод на български.

"Простата човешка логика е, че всеки трябва да получава информация на езика, на който иска", настоя той но и сам призна, че като че ли обществото ни не е дорасло затова, а и мигранската криза поражда допълнително ксенофобски настроения.

Кадиев мотивира предложението си с препоръките на ОССЕ, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на Венецианската комисия.

Според него, ако се разреши агитация на езици, различни от българския, това ще допринесе за избягването на етническото напрежение.
Съпредседателят на ДПС Четин Казак отново призова мнозинството в парламента да зачете основното право на избирателите да получават информация на майчиния си език.

"Правото да бъде използван и друг език, освен официалния, е гарантирано във всички европейски страни освен в България, а и до ден днешен в нарушение на всички международни разпоредби тази забрана у нас съществува", отсече той.

Изключеният от ДПС доскорошен лидер на движението Лютви Местан коментира, че рано или късно забраната ще падне.

Той прогнозира, че това вероятно ще стане след като Европейският съд за правата на човека се произнесе по делото, заведено от него заради наложените му глоби за поздрави на турски език по време на предизборни митинги на ДПС.

Въпреки че не успя да се пребори за агитацията на майчин език, ДПС прокара искането си преференцията за общински съветници да отпадне.

Според Четин Казак на последните местни избори много ясно е проличало, че преференцията има дефекти.

Ако даден кандидат получи не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота, той прережда всички останали кандидати, намиращи се преди него в листата. По този начин съществува реалният риск даден кандидат да се окаже избран с преференциалните гласове на своето семейство, рода, подчинени или приятели, смятат депутатите от движението.

Според Хамид Хамид преференцията това не е никакъв мажоритарен елемент, а "диктат на едни 7% над останалите 93%".

Това се казва болшевизъм в учебниците по история, отсече той.

От ДПС поискаха да скочи броят на жителите на селата, които имат право да избират кмет. Това предложението също беше прието.

До сега и 100 души можеха да си избират кмет, но от движението настояха, за да се икономисат пари, е редно да се върне на предишната разпоредба за минимум 350 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
toi преди 8 години
В ХАМБУРГ СЪМ БИЛ НА МИТИНГ СЛУЧАЙНО И ТУРЦИТЕ ТАМ АГИТИРАТ НА ЧИСТ ГЕРМАНСКИ ПОД ЗОРКИЯ ПОГЛЕД НА ПОЛИЦИЯТА.ЗА ДА МОЖЕ ГЕРМАНЦИТЕ ДА ЗНАЯТ КАКВО СЕ АГИТИРА ЗАЩОТО ИМАШЕ И ТЕЛЕВИЗИЯ КОЯТО СНИМАШЕ ЗАТОВА НАШИТЕ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА УДАРЕНИ И ДА СИ МИСЛЯТ ЧЕ ТУК Е НЯКАКЪВ ВИЛАЕТ НА СУЛТАНА.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма и да мине. Тук е БЪЛГАРИЯ а не някаква си подвластна на Туркието територия. Да си гледат собственната държава и да не се месят във вътрешната ни политика.
13
6
 
0
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
..Pravoto na maychin ezik e garantirano na vseki bulgarski grajdanin....ili chujdenetc! V bulgarskite univetsiteti se prepodava na razlichen ot oficialniya ezik/bulgarskiya/!!...Zashto zakonodatelya mulchi....????
12
1
 
14
 
! Отговори
Читател преди 8 години
Който иска майчин език, да върви на ***..ната си!
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По конституция единствен език в България е Българския
10
1
 
17
 
! Отговори
мишо преди 8 години
Този Кадиев каква партия ще прави , турска ли , та ще агитира на турски ??????
9
4
 
3
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 5. За кои българи, за кои, за БЕЗарапските ли. Че то такива няма бе, няма нито СЪСарапски нито БЕЗапарски българи, НА ЛИ???? ***
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майчин език е езика на майка България.Който не се чувства Българин да си ходи там, от където смята че е.Така е в Италия, така е и в Германия и навсякъде в Европа. Проверете. Даже и чужденците говорят на Италиански по обществените места, а камо ли за агитация да говорим.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И християните и мюсулманите признават Вехтия завет, а в него пише че Господ, за да накаже разпасалите се люде на Содом и Гомор им набутал всякакви езици и после затова ги унищожил. Изводът е, че когато в организационно-социална структура като една държава, нямаш един език и една религия, тя подлежи на разпад и унищожение. Затова щерка ми учи в училище английски, а не хърватски примерно.
6
1
 
23
 
! Отговори
Мурви преди 8 години
Турската пaсмина от ДПС са нагли и гнусни ***, които изрично са забранени в конституцията,но по понятни за всички ни прични са от 26 години неотменно във властта
5
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама иначе за безарапските българи в Украйна искате български на ли?
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
maychiniqt ezik na dps e ruski do ne znaeshti
3
2
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
член за Кадиев
2
3
 
25
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
В държавата България има само един-единствен майчин език.Български.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига вече с този майчин език. Щом ще гласуват за българска партия, трябва да знаят български. В къщи да си говорят на какъвто искат.