Николай Радулов: Доверието в МВР е ниско!

Упрекът му е към ръководните кадри, а не към обикновения полицай
12 мар 2016 11:12, Петя Славова
28
Николай Радулов: Доверието в МВР е ниско!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Доверието не спрямо полицията, а спрямо МВР и то към ръководните кадри на това министерство, в никакъв случай към обикновените полицаи, е ниско, тъй като в продължение на 15 години ръководителите на тези ведомства се явяват в средствата за масово осведомяване и непрекъснато докладват за намаляване на престъпността.

А когато тези изявления стават толкова публични и непрекъснати, а гражданите биват все повече пресирани от организирана и неорганизирана престъпност, естествено е, че ще има много голяма ножица между заявеното и реализираното доверие.

Това каза бившият главен секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) професор Николай Радулов в предаването "Денят" на телевизия Bulgaria ON AIR.
 
"Когато МВР не може да се ползва от доверието на гражданите, функциите, които гражданите би трябвало да изпълняват на хора, които съобщават за престъпления, които ги касаят или са били свидетели на такива, изчезват", поясни той. "Когато вашият съсед е ограбен и полицията дойде и не желае да вземе отпечатъци, понеже няма с какво да ги вземе, няма консумативи, момчетата и момичетата, които работят и им е неудобно да кажат за какво става дума, казват: "Е, много западни филми сте гледали, не става така", каза още Радулов и подчерта, че всеки път, когато стане престъпление се вижда, че гражданите губят доверие.
 
Във връзка с масираните полицейски акции, които се провеждат в столицата, по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, Радулов каза, че по принцип е "за" такива операции, но има "много тежък капан".
 
"За никой не е тайна, че в момента в МВР има голям недокомплект. В момента в Софийската дирекция за вътрешните работи има към 800 души недокомплект, т.е това са незаети щатни бройки. Не е вярно, че полицаите в България са доста голямо число. Полицейската акция, която се прави в момента, ще завърши след два-три дни, а служителите ще са се натоварели с огромен брой допълнителни часове. Те няма да могат да работят нормално, а тези часове няма и да им се платят", каза още Радулов.
 
По отношение на изграждането на ограда за спирането на бежанския поток, професорът няма много оптимистични прогнози.
 
"Целият този проблем с тази мигрантска вълна ни засегна, защото в България законите не се спазват. Ако се спазваха - границата щеше да се пази. Трябва да се действа така, както се действа в целия свят - огради, там където има такива миграционни движения. Оградата действа, но зависи каква е тя", подчерта Радулов.
 
Той съобщи, че съвсем скоро е имал разговор с израелски експерт, който работи това. "Оградата - осем метра височина, каквато не е нашата, и три метра под земята, стоманена, отдолу с датчици, отгоре с датчици за преминаване, се пази от въоръжени гранични полицаи, които стрелят по нарушителите. Тази стена струва около един милион лева на един километър. Нашата граница, тази завитушка, тоест бодливата тел струва три милиона на километър. Твърди се, че се изгражда път, но дори и шосетата с най-висока степен на изграждане не струват повече от един милион на километър. Значи какво се получава? Получава се някъде фира от един милион на километър", заключи бившият главен секретар на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
27
 
! Отговори
ист преди 8 години
Когато полицаите получават по големи заплати от умните, държавата пропада.