"Социално значими заболявания". Що е то?

Проф. Миланов коментира здравната реформа
12 мар 2016 11:26, Петя Славова
18
"Социално значими заболявания". Що е то?
Снимка: архив, Reuters

"За мен решението на КС е непонятно. То не решава проблема. Конституционният съд не казва: "Тези два пакета са неконституционни, а казва, че трябва да се въведе ред в определянето на пакетите и този ред трябва да влезе в закона. Този ред може да бъде написан само от хора, които не разбират от медицина", коментира проф. Милан Миланов, началник на клиника по интензивно лечение в "Пирогов".

Още по темата

По думите му в закона не може да бъдат упоменавани заболявания или състояние на пациента.

"Никой засега не предлага да видим и двата закона – единият, предложен от Москов, другият, излязъл от парламента. Не съм защитник на д-р Москов, той направи много грешки, но изведнъж се появяват хората от парламента и аз се наслушах на такива глупости от тях. Те промениха закона и той влезе такъв", заяви проф. Миланов пред Нова тв. 

Според бившия здравен министър Стефан Константинов са "бомбастични" заглавията: "Спряха здравната реформа".

"Първо са идеите, после е законът, след това е изпълнението и накрая резултатите. Тогава може да кажем, че има реформа. А тук сме още на идеи, които са претворени в закони, които са върнати. Няма драматизъм", заяви д-р Константинов.

Според него идеята за разделянето на пакетите е безсмислена и министър Петър Москов трябва да се откаже от нея.  

Професър Миланов пък настоя терминът "социално значими заболявания", също да отпадне. "Това е много странен термин. Няма точно определение, което да го гарантира", насто той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Доктор- туристНе е "под носа на държавата", а в устата на държавата. Тя (т.е. нейнотеа индституционални ръководители) ядат и пият с кючекаджиите. Разбира се, не само ядат и пият...
11
2
 
7
 
! Отговори
Доктор- турист преди 8 години
Всяка вечер в някой луксозен хотел се яде, пие на корем, друсат се кючеци платени от фармацевтичните фирми. Други пък в чужбина правят същото упражнение. Е как няма да се изписват скъпи лекарства. Това е огромна корупция под носа на държавата.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Социално значими заболявания". Що е то?Едно от тези заболявания е "Бойковизма" ! От него страда 97% от населението в нашата страна ! При това заболяване ясно се усеща загубата на средства за живеене, пълната липса на работа, както и голяма престъпност сред заболелите ! Характерното при него е това че симптомите му се усещат през целия период от появата до края на управлението му ! Лечението на това зболяване е само чрез премахване на причинителя /микроба/ !
9
5
 
11
 
! Отговори
ВСИЧКИ ЛЕКАРИ преди 8 години
са свързани с фирми за лекарства. Откъде им се плащат тези скъпи "симпозиуми" зад граница, ваучери за бензин по 300 лв, "конгреси" на БАЛИ , а по бедните ходят в ТАЙЛАНД....Само трябва да изписват определен брой рецепти на месец на "нашите "лекарства. Обикновено най-скъпите. И човек се чуди дали да го купи - дали наистина има нужда или е станал "СПОНСОР" на доктора
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛЕКАР - МАФИОТ В грешка си .ПОЛИТИК=МАФИОТ. Москов е живият пример.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези с "социално НЕ значими заболявания" какво да правим ? Ще чакаме за лечение или нас ще ни разстрелват ли за по евтино на здравната каса ? Нашите заболявания са редки ,а лечението прекалено скъпо.Шефката на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Дариткова каза, че касата не може да плаща за всички заболявания. Тогава защо се осигуряваме ?
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
никъде не е безплатно здравеопазването, но има начини да не се случват това изпиране на пари, спрете монопола на здравната каса
5
4
 
12
 
! Отговори
ЛЕКАР - МАФИОТ преди 8 години
станаха синоними в БЪЛГАРИЯ
4
1
 
11
 
! Отговори
МИЛАНОВ преди 8 години
не беше ли член на ДОКТОРСКАТА МАФИЯ. Докога на лекарите ще се позволява да пишат сами закони за себе си. Това е работа на пациентските организации. А лекарите са едно съсловие като адвокатите - колкото повече болни - толкова повече пари за тях
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
москов - оставка!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
никаква здравна реформа няма да свърши работа, то лекарите ни си тръгнаха
1
0
 
8
 
! Отговори
ZDRAWE преди 8 години
Както казва един бивш Министър - ако мен ме боли зъб ще ми дреме че комшията умира от рак .За това е Здравната Помощ - за всеки .Другото е бла, бла .