Даваме ?6 млн. на Турция. За храна и просвета на бежанците

Да не се спекулира, това е помощ за мигрантите, призова Борисов
16 мар 2016 17:52,
212
Даваме ?6 млн. на Турция. За храна и просвета на бежанците
Снимка: архив Булфото

България ще изпрати 11,5 млн. лв. помощ на Турция в полза на бежанците. Това реши да кабинетът на днешното си заседание. Споразумението трябва да са ратифицира от парламента.

Документът предвижда помощта да се изпрати на различни траншове в следващите три години. Парите се предоставят по силата на споразумението за управлението и условията на механизма за Турция за бежанците.

Механизмът беше създаден с решение на Европейската комисия с цел да се координират и рационализират действията, финансирани от бюджета на Европейския съюз и от приноса на двустранна основа от държавите-членки.

Средствата са предвидени за спешна хуманитарна помощ – главно за предоставяне на храна, здравни услуги, образование, и ще бъдат предоставени на Турция по съответните европейски програми, обясни пред колегите си днес финансовият министър Владислав Горанов, става ясно от публикуваната стенограма на кабинета.

Общият размер на помощта по механизма е 3 милиарда евро, от които 1 милиард евро ще бъде финансиран от бюджета на Европейския съюз, а останалите 2 милиарда евро ще бъдат осигурени от вноските на държавите-членки.

"Вноската, която България трябва да направи, възлиза на 5 876 946,49 евро или близо 11,5 милиона лева и е изчислена въз основа на дела на брутния национален доход на страната в общата сума на брутния национален доход на Европейския съюз", обяснява още Горанов.

Финансовият министър представя пред колегите си и графикът на траншовете - четвърто тримесечие на 2016 година – 3 405 000 лв,, трето и четвърто тримесечие на 2017 година в общ размер на 5 055 000 лева, третото и четвъртото тримесечие на 2018 година 2,5 млн. лв., четвърто тримесечие на 2019 година – приблизително половин милион лева.

След обясненията на Горанов премиерът Бойко Борисов взима думата, за да направи някои разяснения, става ясно от стенограмата.

"Парите не отиват в турската държава, отиват в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование", казва той. По думите му в лагерите са се родили над 60 хиляди деца. 

"Те трябва да имат детска градина, трябва да имат училище, трябва да имат инфраструктура, трябва за тях да се погрижи някой. И всъщност спекулация е, че ние плащаме на Турция. Тези пари отиват за тази хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там. Много е хубаво и важно да се направи", казва Борисов.

Той призовава никой да не спекулира, че България дава тези пари на Турция. "Те отиват за тези три основни неща – хранене, здраве, образование", категоричен е премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на загиваща България кога ще помогнете г-н Борисов!
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А можеше ли тези пари да бъдат дадени на българските пенсионери. Хиляди са с по над 40 години трудов стаж. а живеят в пълна мизерия.
92
2
 
9
 
! Отговори
сова преди 8 години
А не може ли тези 6 милиона евро Турция да си ги приспадне от онези 10 милиарда долара които ни дължи.Правителството за това ли тегли сега нови 4 милиона. Тези заеми ги връща народа, затова трябва този народ да се пита когато се теглят заеми.
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименTe ne se burshat sled golqma nujda a se podmivat ,a ti nito se burshesh nito se podmivash prascho
90
1
 
4
 
! Отговори
Счетовейников преди 8 години
ЕС+страна извън ЕС+НАТО>БГ+ЕС+НАТОстрана извън ЕС>БГ Намерете ЕС========8)...(8 са семенни торбички)Отгоре е ...6 000 000 EURх1.95583(***...с)=11 734 980 лв./40 лв.(премия за пенсионер,доживял Великден)=293 374 бр. пенсионериОтговор на системата уравнения:пенсионер<<< мигрант
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми е ясно как ги даваме? Обикновенно талпата казва аз ги давам аз плащам пенциите които гласува сергишев!
88
2
 
11
 
! Отговори
КО/НЕ преди 8 години
11.5мил.за помощ за беженци + и да бяхте казали колко хиляди оръжие българско производство ще продавате на ислямска държава чрез турски фирми ?????
87
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския народ загива , пенсионерите гладуват , не могат да си купят лекарства , всеки 5 е безработен , теглим милиарди евра дългове а даваме финансова помощ на турция , браво г-н Борисов , вече и аз не ви подкрепям
86
1
 
4
 
! Отговори
до 97 преди 8 години
До АнонименНапротив идва от славянските думи КАЛЕН и ДАР след като прабългарите са дали календара на Тангра на славяните и са създали държавата България на нашите земи. Всичко друго са измислици на псевдо-историци опитали се да копаят прабългарски гробове, за да научат нещо за нашата българска религия - но Тангра няма да позволи прабългарите да бъдат изравяни от гробовете им - и затова се знае и толкова малко за нашата българска религия.
85
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В турция до миналата година не беше прието след голяма нужда да се бършат с тоалетна хартия . Това не е лъжа имаше го като новина тука хахахаха
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България скоро ще се присъедини.
83
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите сме дали писменост и компютър на света, България е люлката на цивилизацията! А турците какво са дали на света?
82
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неслучайно има българска поговорка - " Хубаво момче, ама турче..."
81
4
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИ ТИТАНИ преди 8 години
СТАНИ, СТАНИ, ЮНАК БАЛКАНСКИ,ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СЪБУДИ.СРЕЩУ ТИРАНА ОТОМАНСКИТИ БЪЛГАРИТЕ ПОВЕДИ.СРЕЩУ ТИРАНА ОТОМАНСКИТИ БЪЛГАРИТЕ ПОВЕДИ. ДА СИ РАЗВИЕМ ЗНАМЕНАТА,ДА СВЕТНЕ НАШАТА ЗЕМЯ,ДА СИ ПРОСЛАВИМ ИМЕНАТА,ДА ГИНАТ ВРАЖИ ПЛЕМЕНА.ДА СИ ПРОСЛАВИМ ИМЕНАТА,ДА ГИНАТ ВРАЖИ ПЛЕМЕНА.
80
4
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 8 години
Като се смееш на историята на България не ти прави чест и ти не си никакъв българин за мен заради този и предишните ти коментари. Ходи си говори глупостите някъде другаде, безроднико. Тангра е единственния български бог. Не Тангра не ме посещава през ноща - тъпо твърдение. И да вярвам, че имам връзка с Тангра като толкова те интересува. Някакъв проблем в това? Някакъв проблем, че вярвам в Тангра? Някакъв проблем заради моята вяра, че съм свързан с него?
79
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турското племе не е дало на света нищо. Нито едно изобретение, абсолютно нищо. Такова им е племето - варварско и ниско интелигентно, само кланета са им в *** *** на турците. Османската империя превзема част от Европа, защото Европа е била много по-напреднала. Имало е вече ранен феодализъм. Докато турските орди са били, а и още са в родово - общинният строй, което точно тогава им е помогнал да победят.
78
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хе хе хе - 500 години изостаналата Османска империя владеела напредналите българи - смех. При това превзели и Източната римска империя - Византия. Ама били много изостанали. Такива били времената - колкото си по-изостанал - толкова си по-силен. А Византия вместо да изостава се развивала, затова била превзета от османците. Тука пишат много кухи кратунковци.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един срещу всички, браво ага.
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗащи варварите не да превзели Римската империя, като са били много повече от римляните като са били такива времената - с кланета и геноцид се е превземало тогава? Османската империя е била много по нареднала от Европа във всяко отношение владеели са почти половината свят. Не може с кланета да превземаш развити страни - я опитай да нападнеш САЩ с ножове и да ги превземеш с клане.
75
1
 
2
 
! Отговори
от 88 преди 8 години
До до 80За твое сведение нещо което знам повече от историците - историците вярват, че думата календар е латинска - calendar. Но те не знаят корените на тази дума на латински откъде произлизат. Аз мога да ти кажа, че тази дума е славянски. Най-точният календар в света е календара на Тангра и когато българите на Аспарух са дошли по тези земи са дали календара на Тангра на славяните и са посикали славяните да го нарекат не родния си език. И славяните са го нарекли - КАЛЕН ДАР - каленият дар.