Радан Кънев: Време е Борисов да се извини!

"С премиера имаме различни виждания за управлението"
16 мар 2016 11:37, Анисия Иванова
24
Радан Кънев: Време е Борисов да се извини!
Снимка: БТА

Нормално е да има остри препратки между мен и премиера, защото в момента ние определяме двете различни визии за управление на страната, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Уморих се да го обвинявам в лъжа. Мисля, че е време да се извини, за да престане", по този начин Кънев коментира изказването на премиера, че "ДСБ ръководи съда, а Радан иска да свали главния прокурор".

Лидерът на ДСБ твърди, че отношенията им с министър-председателя не са се разваляли.

"Отношенията ни са много добри, много лесно си говорим. Няма лично напрежение помежду ни, но има много различия. Всъщност единствените две са различните алтернативни виждания как да се развива България, какво е добро и какво е зло в управлението на страната. Фактът, че той е лидер на днес доминиращата партия в страната, която изглежда, че няма алтернатива, а това, че аз съм лидер на по-малка партия нищо не означава - алтернатива има. Единствените, които я изговарят, са ДСБ и Гражданският съвет", отбеляза той.

По думите на Кънев има една пропаст между него и Борисов - тази пропаст е дали ще приложим румънския модел на независимост на прокуратурата и борба с корупцията с всичките последици.

Според него личните нападки, които Борисов отправя към него се дължат на две неща: "Едното е, че всички в ГЕРБ са бесни, че с появата на алернатива от дясно ги принудихме да спират обществени поръчки, които пълнят партийната им каса, принудихме ги да спрат назначения в КЗК, които те си бяха нагласили, принуждаваме ги да разследват картела на горивата, който очевидно, за да го поддържат толкова години изглежда, че партията има полза", посочи той.

"Втората причина е, че когато Бойко Борисов се подчинява на партията си да започне тази атака срещу ДСБ и десницата, няма други аргументи освен лични. Когато останеш без политически аргументи, ти остават личните. Той не може да каже нищо за позицията ни за обществените поръчки, защото всеки ден с действията си той признава. От една година твърдя, че не са наред, той сега казва, че нито една не е наред. Не може да отрече позицията ни за горивата, защото я признава. Не може да отрече позицията ни за правосъдната реформа, първо, защото румънският пример е брутален и българите искат да стане като в Румъния; второ, защото ЕК го каза. Трето, защото чуйте ми думата, той ще трябва да признае тази любов с Цацаров и тази любов с него рано или късно ще приключи, защото ще се наложи да приложи румънския модел", добави той.

Ако не приложим румънския модел, границата на Европа ще мине по Дунава и тогава Борисов ще остане в историята като най-вредния политик, управлявал в историята на страната, прогнозира Кънев.

Той разкри, че на конгреса в неделя присъствието на Татяна Дончева е било по негова покана. "Но аз поканих и Бойко Борисов. Тя дойде, но той не. Поне едно кратко поздравително адресче можеха да изпратят", допълни Кънев.

Лидерът на ДСБ коментира още, че идилията в РБ е приключила много отдавна - в момента, в който са прекършили гражданското участие при първото редене на листи в рамките на Блока.

Това беше в началото на 2014 г. Когато имаше дискусия дали първото място да е за граждански кандидат, аз не бях от привържениците на тази теза. Поддържах, че Кунева трябва да е водач на листата. Най-накрая седмото - беше първото място, на което стоеше кандидат от Гражданския съвет. Това беше момент, в който Съветът излъчваше и лицата на Блока и идеите на Блока. Беше по-силен от партиите, защото те бяха току що изпаднали зад борда и не бяха много престижни самите партии", обясни той.

Енергията на гражданския ни Съвет ни вкара в ЕП, смята Кънев.

"Ние тогава прескочихме бариерата само с около 15 000 гласа, а имаше през последната седмица една изключително силна политическа атака по темата "Южен поток", организирана от Мартин Димитров и Петър Славов през едно съдебно дело, което водеха и спечелиха. И политически изнесе на 90% от Мартин Димитров и Трайчо Трайков. За мен това са хората, които вкараха РБ в ЕП и всъщност го спасиха, защото ако не бяхме прескочили тази бариера, сега щеше да нещо друго и нямаше да е РБ", подчерта той.

Нов десен проект

Нито за момента не сме се отказвали или намалявали темпото за създаването на нов десен проект, но начинът, по който се работи в българската политическа среда е особен, коментира Кънев. По думите му хората, които работят по него, са доста притеснени, предпочитат да работят спокойно до един момент, в който можем да предложат един наистина готов и амбициозен продукт.

"Големият проблем, който се поставя в този разговор е дали има място в един такъв нов проект за стари партии - за ДСБ, за РБ. Моят отговор винаги е бил, че най-голямата грешка в политиката е да зарязваш хора назад и да им казваш, че не им трябваш. Тази грешка много пъти е правена и от ДСБ, ДБГ и от много други формации. Всеки път резултатът е бил много лош за тези формации", посочи той.

Кънев е убеден, че у нас ще има нов десен проект, който да обедини всички български политици и граждани, които искат да се промени много сериозно средата на корупция, в която живеем, средата на партийна администрация и назначения и които са готови да се борят за реформа в правосъдието, поне толкова смела, колкото румънската.

Отношенията със СДС

Нашите кадри във властта бяха 12, останаха 3-ма, посочи Кънев. По думите му съжалява, че са останали толкова много и не смята, че това е добър знак.

"Изключително нахално е да се твърди, че ДСБ има партийни назначения, а цялото напрежение понесохме аз и Петър Москов, че не правим партийни назначения. Истината е и, че с Божидар Лукарски и с Меглена Кунева отношенията ми са замразени от септември 2014 г. Те се свеждат до необходимото, за да функционира парламентарната група на Блока", заяви още той.

Нещата не стоят така с Найден Зеленогорски, добави Кънев. По думите му с него са в добри отношения.

На желанието на Зеленогорски за единна кандидатура за президент Кънев отговори, че това е възможно, ако има има ясна визия на РБ за организационно обединение.

"Тоест да се превърне в това, което избирателите подкрепят, а не в това, което партиите си мислят, че са. Блокът не е и никога не е бил предпартийна коалиция. Тези партии приключиха самостоятелния си път през лятото на 2013 г.", заяви още Кънев.

"Дясното в България пострада не от това, че ГЕРБ се съюзиха с БСП и ДПС сега за съдебната реформа, а в момента, в който ГЕРБ отказаха да приемат същността на дясното, а то е, че една къща се строи от основите, а съответно за България правосъдната реформа стоят в основата на всичко. Те приеха, че дясното е да се харчат европейски пари под формата на европейски фондове. Оттук нататък на ГЕРБ само значката е дясна. Промяната преминава през парламентарни избори и през радикална промяна в баланса на дясното в момента", обобщи лидерът на ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ДСБРадан КъневBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
0
 
! Отговори
Анон преди 8 години
Явно за жалките трохи които ви подхвърля Боко тиквата сте готови да плювате по най-свестния политик в това НС. Вашето плюване няма да го спаси. Това ще му е последния мандат.
12
3
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
БЕЛА РАДА....ДГД!!!!!Тоя ...за къв се има ,бе.....??!!!
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех, защо носовете на политиците не са като на Пинокио?
10
5
 
6
 
! Отговори
иво преди 8 години
Това гъзоселфи е срам за обществото ни , да вземе да се скрие някъде , ако има поне малко срам , ама къде ти .
9
5
 
10
 
! Отговори
ПБ преди 8 години
Е щом РД има различни виждания, значи излиза от реформаторския блок и става опозиция. На следващите избори се бори за 4%. ***!
8
9
 
4
 
! Отговори
9 преди 8 години
А Бочко какво е "работил" - мутра и политик :) По-зле няма накъде!
7
12
 
5
 
! Отговори
Ако не беше излъгал преди 8 години
Раданчо наистина няма много шансове, защото излъга избирателите си, че няма да се хване с Тиквата. Но пък понесе жестоки удари под кръста от ГЕРБ (най-вероятно от лицето Цв.ЦВ.), което автоматично го прави тяхна алтернатива. В този смисъл му пожелавам успех. Всеки удар по мафията (ГЕРБ, БСП, АБВ, ДПС) е добре дошъл.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ramazan e tolkova protiven vuv vijdaniyata si che nyama kak edin normalen chovek da glasuva za nego,tehnite izbirateli sa vse ot mahlata
5
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Достоен наследник на скритата лимонка на БСП Иван Костов . Радан е толкова на.гъл и елементарен , че Борисов почва да ми става все по симпатичен . За сведение този Радан Кънев нищо не е работил в живота си. Регистрирал се е като адвокат и няма участие в нито едно дело . Такива са нашите жадни за власт и слава политици.
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този нахалник е окупирал всички медии от сутрин до вечер, наистина ми пусна да му гледам мутрата. Да не говоря колко е смешен, как уж е в опозиция,а управляваше, даже и сега кадри от партията му са в управлението. Шизофренията не е обзела държавата, но е обзела ДСБ.
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжане, тебе колкото пъти те хванаха в лъжа, трябваше вече без крака да си останал:))
2
9
 
9
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
Сори, но от страни изглежда, че единствените ви различия са кой да открадне повече!!! А народа кучета го яли
1
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои си ти ???Радон Канев!Молиави не ставаите смешен!!!