Плевнелиев зове от НС за нови национални приоритети

Дано изборите за президент да са единствените през годината, пожела той
Обновена: 18 мар 2016 10:21 | 18 мар 2016 10:21, Камелия Цветанова
49
Плевнелиев зове от НС за нови национални приоритети
Плевнелиев пред НС. Снимка: БТА

За нови национални приоритети, промени в съдебната и здравната система, силно антикорупционно законодателство и работещи регулаторни органи се обяви президентът Росен Плевнелиев, който на петата и последната година от мандата си обобщи в парламента проведените политически консултации с партиите от НС.

Той съобщи, че през годината ще свика заседания на Консултативния съвет по национална сигурност заради демографската криза и темата киберсигурност.

"Говорим, че борбата с корупцията е национален приоритет, но видими резултати няма. През годините то беше сведено до писане на писма до Брюксел, ако вижданията ни се свеждат до писане от доклад до доклад на ЕК няма да има промяна за по- ефективно правораздаване", отсече той. Според него са нужни промени за по-голяма отчетност на прокуратурата, по-бързо и справедливо съдопроизводство, случайно, а не манипулирано разпределение на делата.

Плевнелиев коментира, че направените промени в Конституцията са полезни и правилни, но не са достатъчни. "Всички партии се обединиха за изключителната важност за реформи в областта на правосъдието и борбата с корупцията, съдебната система е тази област, която най-ясно ни показва, че е нужен интегриран подход, а това не може да стане само със законови промени", каза президентът.

Друга сфера, която се нуждае спешно от промяна според него е здравеопазването.

"Една от най-належащите реформи е здравната, сега и лекари, и пациенти са недоволни, а парите се увеличават всяка година, когато става дума за здравето на хората добре е да не политизираме темата, длъжници сме на гражданите, защото системата не работи ефективно", заяви той и призова депутатите за законови промени, с които да подобрят ситуацията.

Държавният глава поиска от депутатите още през тази година да започват дебата за програмата за развитието на страната 2030. Според него това е уникален шанс да се подходи мъдро и в дългосрочен план да се поставят ясни и постижими цели.

Плевнелиев припомни, че през годините на прехода и особено след 1997 г., България постигна своите стратегически цели за членство в ЕС и НАТО и за въвеждане на пазарна икономика, но сега трябва да формира нови, които да мобилизират институциите и обществото.

Според него такива могат да бъдат изграждането на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността и социалното изключване, целенасочена подкрепа на изостаналите региони, ускоряване на модернизацията на страната, пълноправно членство в Шенген, влизане в Еврозоната, задействане на Европейския енергиен съюз на Балканите.

"Сложната и несигурна геополитическа обстановка в света изисква в страната да има стабилност, да има сигурност, да има предсказуемост, а това означава отговорно действие от всеки. Стабилността обаче не е цел, а средство,а нашата цел е прогрес и развитие", каза още държавният глава.

Той не пропусна да отбележи, че се задават и вот за президент. "Надявам се това да са единствените избори през годината, които да проведем по един цивилизован начин, без популизъм, без безпринципно противопоставяне. Нека да има колкото може повече кандидати, идеи, решения – народът ще избере най-добрите от тях", отбеляза държавният глава.

Тема на консултациите беше и бежанската криза. Плевнелиев обобощи мнението на депутатите, че международната среда за сигурност е рязко влошена, но нито една страна не може да се справи сама в тази ситуация.

"Солидарни сме с хората, бягащи от войната, но същевременно трябва да правим ясно разграничение между бежанци и икономически мигранти, на които да кажем честно, че не можем да осигурим мечтаното бъдеще за всеки”,каза той.

"Удовлетворен съм, че политическите партии са обединени в оценката си за рисковете, които води след себе си мигрантската криза и не търсят тяснопартийни дивиденти", допълни президентът.

Накрая той призова парламентаристите да не търсят нови цели, а да следват вече зададените от миналото. "Днес се издигат идеи за писане на нови национални доктрини, чуват се гласове, че ни липсва идеал и посока. Това изглежда е удобна някому теза, но тя е дълбоко невярна. Имаме и идеал, и посока, зададени от нашите възрожденци. Техните думи не са просто романтична част от учебниците по история, те имат своя съвременен прочит. Длъжни сме да следваме завета им", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Интересно е, че всичките "демократични" президенти приличаха на животни - единия прилиша на жаба, другия на кон, а този прилича на полска мишка. Само недемократичния Първанов приличаше на човек. От духовна гледна точка това говори много.
26
1
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Истината е, че Васил Левски е бил също толкова порочен колкото и Плевнелиев. Затова и Росен толкова го цитира, масонските слуги се харесват. Разликата е, че бившия дякон се е разкаял преди смъртта си, за Росен още не знаем - той вярно служи засега.
25
0
 
2
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Няма такова животно -- ПОЛИТИК СЪС СЪВЕСТ И ДОСТОЙНСТВО !!! Ако някъде по планетата Земя се появи, себеподобните му го унищожават незабавно! Че най-напред той /съвестният/ ще се опита да им избие от устата държавната цица дето сучат !Защо нашите партайгеносе всемат по 11.20лв на вот като държавна субсидия? Къде го срамът, къде е достойнството ?О, да от срам я намалиха с 80 стотинки ! Броят измрелите пенсионери и си вдигат заплатите в Парламента - от срам....с достойнство......
24
0
 
6
 
! Отговори
3 г от бунта преди 8 години
Народът въстана истински ,а Плевнелиев направи онова ,което умее цял живот -да предава всички до него .И той предаде народа си .От 25 г в страната се налага неокомунистическо робство на партийни олигарси ,които вече не се търпят .Всичко се прикрива с ЕС,НАТО ,Васил Левски и тн .Но истината е че тези олигарси са близки по душа с Турция ,а Плевнелиев унищожи бунта през 2013 за което му помогнаха всички партии и отново сложи неокомунитическите господари на този народ на власт .
23
6
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 40, бъркаш Плевнелиев с Павлова. Като допълнителен аргумент за качествата на плевнелиев бих посочил и, че ни преведе през политическата криза 2013-2015 (а мже и още да продължава)
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешкоТочно защото беше "много успешен" и "честен" спряха плащанията по европейските програми за договорите, които той и Праска подписаха. В последствие плащанията бяха възобновени, но след сериозна редукция на сумите. Но си има платени (или най-обикновени к.р.е.т.e.н.и), които го възхваляват. Дори Стоянов не се слагаше чак толкова на външните посолства и лидера на партията, която го номинира за президент. Най-слабият и смешен на поста президент на РБ, това е комсомолеца Плевнелиев.
21
4
 
0
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
Брейййй,днес един коментар не мога да направя.На смяна са Зелените човечета.Трият ме от раз.
20
0
 
5
 
! Отговори
иван преди 8 години
Умно-Тъпо-Дребен-Вреден-Ненужен-Жалък-Злобен-Некултурен---?Друговерец?
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствената новина свързана с това лице, която искам да чуя е, че се е махнал от политиката. Да ходи в ГЪРЦИЯ В ДВОРЕЦА СИ И ДА НЕ СЕ МЯРКА ПОВЕЧЕ ТУК.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 30Твоят много образован президент живее в 20 век и не знае, че чехи и словаци са два различни народа, не познава и географията на България , защото на нейна територия не се намират Атласките планини. Но за България успешен бизнес правиха тези които разкостиха предприятията и ги купиха за 1 лв. , продадоха на вторични суровини железата и т.н. За да почнеш бизнес трябват хиляди за рушвети , а да бъде успешен- трябват милиони. Не ядем доматите с колците и някои работи са ни ясни.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един единствен приоритет може да имаме в тази катастрофална ситуация: Ново Възраждане. Което означава образование на всички нива, за всички активни възрасти. Образование не само в академичния смисъл, а и поведенческо образование. Само това може да ни спаси.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За кога? Целият живот мина да чертаем приоритети, стратегии, реформи и празни обещания за розово бъдеще, а реалността е жалка и отблъскваща!Всичко си остава на хартия с пожелателен характер!
15
6
 
4
 
! Отговори
Хулио Цезар преди 8 години
Азиатските гейушанки и шимайл-БРИКСаджии пак са налазили форума. Само тук са силни :)
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13Пич ти или си един от платените протестъри на еврогейатлантизма или си изкукал. Те ако бяха 90 % от депутатите русофили сега България щеше да има АЕЦ Белене и Южен поток. В България няма фондация "Русия за България" за с/ка на Америка за Българииа / , няма нито една руска банка, няма медии /С изключение на АЛФА единствено/ даващи мнението на Путин и руски филми. При соца в България имаше работеща икономика с 100 % осигурен износ за Русия и други държави. Много си смешен пич!!!!
13
1
 
9
 
! Отговори
таласъмче преди 8 години
Освен дебати консенсус евроценности за всички тези години нечух друго.Издънки неадекватно поведение забрави на чия държава е президент (приоритетно да изчезва вкупом с тия които го посочиха)Втръсна ни от хибридни същества!!!
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС и НАТО без референдум. Що така? Да не би да ги е страх от резултатите?
11
13
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 15, не забравяй, че Плевнелиев беше много успешен министър на регионалното развитие и неслучайно беше номиниран и избран за президент. Сред проектите, които поне за мен доказват, че той мисли стратегически, са бизнес парка и хайтек парка - специално бизнес паркът е най-големият в ЮИ Европа. За втория имам големи очаквания в областта на иновациите, както е модерно да се вика. Докато критиците му наблягат единствено и само на позицията му относно РУсия, както и на онова за пастирк
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Росен ако му запишете една реч, след това няма смисъл да му слушате следващите. Едно си баба знае, едно си баба бае.
9
1
 
5
 
! Отговори
Виготура преди 8 години
2 мандата с Гоце правим шлемове с Москва, сега един мандат *** прави митани на Вашингтон. Кога ще имаме президент, който гледа българския национален интерес, а не този на империите????
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този да говори за корупция, като целият е нагазил в корупция е идиотско. Тези имоти по света с кредити ли ги закупи или това са от лошите кредити, с които фалираха банките. Човекът символ на разединена нация да говори за единство - нова порция идиотизъм. След последните скандали в управлението самите гербери могат да поискат избори две в едно , но тогава извън борда ще останат другите верни кучета като АБВ Патриоти , БДЦ и част от " Независимите". Когато един човек не може да говори да мълчи.