Кунева обеща наказания за отравянето на децата в Правец

Просветният министър е разпоредила проверка по случая
5
Кунева обеща наказания за отравянето на децата в Правец
Снимка: Архив Булфото

Просветният министър Меглена Кунева обеща строги наказания, ако се окаже, че натравянето на деца в Правец е свързано с чистотата в училище. Кунева е разпоредила проверка по случая сутринта за чистотата и качеството на храната, която са яли учениците.

Още по темата

Тя съобщи още, че днес правителството е приело постановление, с което държавата ще стимулира специалности, които се търсят на пазара на труда за сметка на тези, които произвеждат "безработни висшисти".

Трябва да направим добра пресечна точка между образователния пазар и пазара на труда, коментира Кунева.

По думите й от тази година делът на качеството, който се отразява в субсидията, която получават ВУЗ-овете, се увеличава от 12% на 25%, а през 2020 година ще достигне 60%.

Постановлението е свързано с броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища, с него е приет и Списък на приоритетните професионални направления.

Финансирането ще е според качеството на образованието и реализацията на завършилите, субсидията за научна дейност за висшите училища също ще е според резултатите.

Като пример за направления, които произвеждат безработни, Кунева даде "Икономика и управление", както и туризма. По думите й пазарът има нужда от инженери, IT специалисти, аграрни специалисти, педагози.

Министърът допълни, че с промяната се цели засилване на конкуренцията между висшите училища, включително в областта на науката.

"Намаляване на парите за висше образование няма, няма и да има, напротив", каза Кунева, като даде пример с увеличаване на парите за допълнителен прием на студенти по информационни технологии и математика с по 2 хил. лв. на студент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Родител преди 8 години
Отровиха бъдещето на България с кренвирши !!! Депутатските кюфтета май не са от такъв материал! В България има много институции който да си прехвърлят топката и няма да има виновни.А детето ми нека лежи на системи.По медиите всякакви специалисти умуват за здравословно хранене и прочие.На нас терористи не ни трябват ние сами ще се избием я по пътищата я ще ни отровят.При липса на компютърни специалисти ние си позволяваме да ги тровим.После се чудим на терминал 2 защо отлитат от България!
1
0
 
12
 
! Отговори
8 преди 8 години
КВИ НАКАЗАНИЯ,КВИ 5 ЛЕВА?!ВИНОВНИЯТ ДА ЗАПЛАТИ ВЕДНАГА ВСИЧКИ РАЗХОДИ ПО ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА И ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА СТРЕСА,НА КОЙТО СА БИЛИ ПОДЛОЖЕНИ!