5 000 души преминали нелегално границата ни

507 са задържаните каналджии, коментира Антони Тренчев от РБ
14
5 000 души преминали нелегално границата ни
Снимка: Булфото, архив

507 са каналджиите привлечени като обвиняеми през миналата година, а задържаните за незаконно преминаване през границата ни са близо 5 хиляди души. Това коментира в парламента Антони Тренчев от Реформаторския блок, като цитира отговор на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова на негов въпрос.

По думите му има основания за тревога, след като може да се случи атентат с мащабите на този в Брюксел, но въпросът е какви мерки се предприемат по отношение на българската сигурност.

"Това, което се прави, е да се работи тясно с Европол, Интерпол, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа и двустранните контакти центрове на границите с Румъния, Сърбия, Гърция и Македония", каза Тренчев.

"Каналите за трафик на мигранти са престъпна дейност и от РБ искаме да сме сигурни, че се обменят данни с партньорските служби и особено със съседните страни за пресичане на нелегалния трафик", коментира още той.

Най-голям е натискът на границите с Турция, Сърбия и Румъния, като от задържаните близо 5 хиляди души, над 2000 са сирийски граждани, 1700 са иракчани, а малко над 1000 са от Афганистан.

Антони Тренчев напомни, че много важен фактор за пресичане на трансграничната престъпна дейност на каналджиите са приетите промени в Наказателния кодекс в края на 2015 година, според които глобите за каналджии вече са от 5 до 20 хиляди лева, като за тежки случаи съставите предвиждат и лишаване от свобода до 6 години, докато при трафик на деца до 16-годишна възраст, на групи и при други особено тежки обстоятелства каналджиите се наказват с глоби от 10 до 30 хиляди лева и затвор до 10 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 години
Докога ще се нижат тия!?
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимката която сте сложили от Столопиново ли е?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заловен каналджия-отстрел на място.Кандидатите ще намалеят,заловен "бежанец" обратно откъдето е дошъл.Ще спрат да идват.
7
1
 
8
 
! Отговори
разочарован преди 8 години
Сочат цифрата на задържаните каналджии а не посочват колко от тях са от системата на МВР -ГРАНИИЧНА и Национална полиция и други от системата .Колко от тях са с ефективни присъда и уволнени.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500 каналджии...малко по малко ортаците на джамболлията Динко намаляват. Кого ще обира не знам.
5
1
 
11
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
5000 ,ВСЕКИ ОТ ТЯХ ПЛАТИЛ МИНИМУМ ПО100 ЕВРО ЗА ДА ПРЕМИНЕ НЕЛЕГАЛНО ГРАНИЦИТЕ НИ !
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако така продължава ще се напълним с терористи
3
1
 
12
 
! Отговори
съдии преди 8 години
Безполезният български съд не е осъдил нито един каналджия на затвор.Не сме чули изобщо някой да е осъден да заплати голяма глоба.
2
1
 
15
 
! Отговори
Да бе да! преди 8 години
Хванат друг път. Къде са? Пуснати обратно да печелят и да снасят нали.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе стига с тия глоби те ще ги избият от следващата група за каналджиите по строги мерки веднага на топло и за дълго.