С 3 млрд. лева модернизират армията

Ненчев: Това е "исторически ден", НС трябва бързо да одобри парите
Обновена: 30 мар 2016 16:11 | 30 мар 2016 14:00, Веселина Йорданова
129
С 3 млрд. лева модернизират армията
Архив: Булфото

Около 3 млрд. лева ще струват на държавата три проекта за модернизация на армията, които правителството предлага на парламента за одобрение, стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев.

Още по темата
Става дума за придобиване на нов многоцелеви изтребител, два многофункционални патрулни кораба и за ремонт на изтребителите "МиГ-29“.

Ненчев заяви, че това е "исторически ден“ за българските въоръжени сили и допълни, че очаква бързо одобрение от парламента. Разглеждат се и двата варианта за изтребителите – нови или втора употреба, като става дума за една ескадрила от 12-19 броя. Ненчев посочи и цена – около 800-900 млн. лева, но не стана ясно дали визира нови или употребявани изтребители.

По думите му сделката ще бъде по всички правила и изисквания на Закона за обществените поръчки.
Министърът увери, че няма опасност "авиацията да бъде приземена“. Той уточни, че в момента има достатъчно изтребители "МиГ-29“, които да охраняват въздушното ни пространство.

"Имаме седем, а след извършването на тази процедура ще имаме вероятно 12“, съобщи той.

Проектът за покупка на двата многофункционални патрулни кораба ще се реализира за 5 години поради значителната финансова тежест. Строителството и оборудването им с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа.

Предстои да бъде внесен за одобрение в МС и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.

Според приетия днес от правителството доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2015 г., проведените мероприятия по бойна подготовка са нараснали с близо 12%.

Проведени са 264 учения. В изпълнение на Плана за съвместната българо-американска подготовка са проведени 82 тренировки, подготовки, учения и курсове.

През 2015 г. общо 420 военнослужещи са участвали в 14 операции и мисии зад граница, включително в дежурството към Силите за отговор на НАТО и ротата от междинния резерв за операция "Алтеа" на ЕС в Босна и Херцеговина. В същото време 98 формирования са поддържали постоянна готовност и са провеждали операции за оказване помощ на населението.

Въоръжените сили са участвали в 182 спасително-аварийни операции с 1256 военнослужещи и над 340 единици техника. Оказана е и логистична поддръжка на ГД "Гранична полиция" при охрана на южната граница за противодействие на засиления миграционен натиск.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Krom преди 8 години
До до 93 - от коя точно част на Европа са тези пари? Разходите в Отбраната се финансират от Държавния Бюджет и са функция на БНП. Тея клишета дето ги цепиш, малко не си ги домислил.
92
0
 
0
 
! Отговори
Krom преди 8 години
До Shopp - ама разбира се, че са "по-добри". За това, напоследък падат като гнили круши по цял свят. Апропо, Грипен-ът има много по ниски експлоатационни разходи, запас от 30 години живот, и е идеален за не особено богати държави като нас. Ние няма да воюваме. Ще охраняваме небето си. А с разликата в парите - два - три дивизиона съвременно ПВО. И приключваме с проблемите. Но .. втора ръка американски кошници за разходка до Афганистан? Оууу йее .. иес.
91
0
 
2
 
! Отговори
dido преди 8 години
Браво! Дано стане!
90
0
 
3
 
! Отговори
АЛОО преди 8 години
До KromЧИЧКО САМ ДА СИ ПЛАТИ НАЕМА КА НИ ДАДЕ 10 нови бомбандировача
89
1
 
1
 
! Отговори
Тия преди 8 години
До Анонименгадове унищожиха чисто нови самолет ...29 пък сега ще ги кърпяъ ами купете поне един нов бе *** вместо да ги кърпите стари абе вие сте ГОЛЕМИ *** или пък искате да грабните 3 млрд за ваша гушка а да лъжете хората , хей има интернет няма вече скрито покрито
88
9
 
1
 
! Отговори
опетков преди 8 години
До АнонименС Русия-никога повече. Заради русия сме на това дередже. И заради продажниците и близачите и тук.
87
3
 
4
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
До Бръм,***,това са европейски пари и пари от борбата с контрабандата,заплати и пенсии ще трябва да си изкарате сами,ще дойде ден да ви се наложи да си размърдате за.ниците,идва видовден и за вас,търтеи
86
5
 
4
 
! Отговори
ами да преди 8 години
Най накрая ще има някакво развитие и подсилване на отбраната . Корабите са важни , не ги подценявайте
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре ще модернизират ами има ли армия
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нова порция робство.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много *** писателстват тука беее......
82
2
 
4
 
! Отговори
Krom преди 8 години
Хубав ден на цъкащия червени палчета. Грипен идва с офсетна програма - значи - работни места и приходи. Производство. Не, дори и "по грешка" няма да допуснем да създадем бизнес в България. Колкото до броне-машините - ами, един "Фукс" по лиценз би ни решил проблемите, още повече, произвеждахме преди време и БТР-и и МТЛБ. Но да се обзаложим ли, че ще купим втора ръка кошници? Някой сеща ли се за причина?
81
3
 
4
 
! Отговори
Krom преди 8 години
Малко е странно. Та ... Три Милиарда. Добре, ама, за чий х.. са ни патрулните кораби? От друга страна, изтребители ни трябват, ама къде са предвидените разходи за тренажори, обучение на пилоти? Едва ли има смисъл да казвам, че промяната от Миг 29 на Ф 16 примерно е доста сериозна и "солена" като подготовка. Очевидно, няма да купим ново "желязо". Дано само да не са някои португалски кошници 3-та ръка. Новия Грипен няма да е, със сигурност. В това няма комисионни, следователно не е интересно...
80
2
 
7
 
! Отговори
Мечо Пух преди 8 години
94, Грипен е много добър избор за изтребител. С посочените пари спокойно могат да вземат 15 бр. чисто нови изтребители.
79
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДГ"...а България ще е поискала защита от страна на Русия."Приятелю, боя се, че на Русия вече и е писнало от нашите неблагодарници! Сега е моментът да сменим тона по отношение на Русия. Първо да си сменим продажните управници, тези вече така се омазаха, че както и да плачат и да се тръшкат, няма да им обърнат внимание. С Русия - СЕГА!
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проста сметка - разделете 800 млн лв на 12 и ще разберете нови самолети или рециклирани бракми ще купим. Бонус: 1 нов Юрофайтър струва $120 млн, Грипен - $48 млн, F-16 - $50 млн. F-18 - $55 млн. Долари, не левове.
77
4
 
31
 
! Отговори
Бръм преди 8 години
3 000 000 000 лева за изтребители11 500 000 лева в помощ на ТурцияБългарското правителство иначе няма пари за заплати ,пенсии и детски надбавки .А извода е - пари ИМА, но нарочно ни държат най-бедни в ЕС.
76
3
 
24
 
! Отговори
цък преди 8 години
Ураааа...., пак шЪ лапаме Комисионнииии!!!Шъ има за внуци и правнуци!Е, да ни е жив и здрав заспалия "матрял", че да има кого да "доим"!!!!Дерзай, народе,от нас Управянето.... от вас Вазелинчето!
75
2
 
9
 
! Отговори
олд преди 8 години
Къде е виждаш злобата евроатлантик ?
74
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това че руските помияpи почнаха да лаят злобно, значи нещо хубаво се случва за България!