Скуката в политиката отваряла място за нов проект

Стефан Софиянски разкри, че обмисля свой в бъдеще
4 апр 2016 15:14,
27
Скуката в политиката отваряла място за нов проект
Снимка: bgonair.bg

Управленската среда в момента създава условия за създаване на нов политически проект. Това заяви бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски в "Сутрешния блок" на Bulgaria ON AIR.

По думите му летаргията и скуката в политическото пространство освобождават място за създаването на нов проект от хора, които знаят какво трябва да стане в България, за да заеме доброто си място в ЕС.

"Как да няма нужда от този проект? от 2007 г. сме в ЕС. Не само не догонваме другите страни, ами и изоставаме от тях - значи нещо в управлението куца", обясни Софиянски.

"Изпаднали сме в една управленска безпомощност. Тази политическа среда не е способна да излъчи напред хора, които да изведат България на мястото, което й се полага. Целите трябва да са постепенни - първо трябва да гоним стандартите на Вишеградската четворка", очерта бившият служебен премиер.

Според Софиянски обаче трябва при създаването на нов политически проект да има ясна визия и конкретика какви са целите. Именно липсата на формулировка е причината за недостига на управленски умения и има хаос в управлението без ясна визия на целите.

"Правилната формулировка е: "Българинът да живее днес по-добре от вчера и утре да живее по-добре от днес", обясни Софиянски.

Той разкри и че обмисля свой нов политически проект.

"Работя върху идеологията и търся съмишленици. А проектът ще дойде тогава, когато знаем какво искаме. В момента ограниченият хоризонт на политиците, които управляват България, не й дава път за развитие", заключи Софиянски.

Как да вървим напред

Според Софиянски е необходимо ново териториално деление на България и обособяването на икономическите региони. Трябва да се даде възможност на тези области да излъчат собствено правителство и голяма част от оперативните работи да слязат на ниво региони. Така по думите му ще има възможност за по-голяма икономическа инициатива.

"Тогава вместо един министър-председател да се нагърбва да тегли държавата, ще имаме шест. Сега имаме 28, но без функции", обясни накратко Софиянски.

Президентските избори

Софиянски смята, че е добре да има едно дясно обединение за президентския вот, но то трябва да е предхождано от идеи и стратегии. Той спомена и името на бившия президент Петър Стоянов за евентуална кандидатура.

"Неслучайно споменах името на Петър Стоянов, без да съм говорил наистина с него. Той показа един много добър мандат, сега е още по-зрял, с много познания и международни позиции", заяви Софиянски.

На въпрос дали не трябват нови лица и не се връщаме към миналото, бившият служебен премиер обясни:

"В това отминало време България имаше много по-добро развитие, отколкото сега - въведе се валутният борд, постигна се финансова стабилизация, ръстът на доходите беше много по-висок. Това време не беше лошо време", категоричен бе Софиянски.

Поскъпването на билетите

"Има един естествен процес на увеличаване на разходите, особено ако се качва качеството на транспортната услуга. И при мене се е случвало да вдигаме цените на билетите и да има протести. Това за мен е нормален процес", коментира бившият кмет, но допълни, че качването точно в момента не е логично.

"Притеснителното тук е, че това се случва, когато имаме рекордно ниски цени на горивото. От една страна имаме драстично намаление на разходите, а от друга - качваме приходите. Тук се губи логиката", заключи Софиянски.
 

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Jambaza преди 8 години
Stefan kradeza prokt ste pravi.Pone da Kaje koi sa drugite ayditzipokray nego.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kradeza vika dra6te kradeza kolko milions ima6 pri sedtra ti v brd li gi skri ili 4erepa ti gi darji v franzia
19
1
 
3
 
! Отговори
x преди 8 години
"Нов проект"...Що за израз??!! Кой *** го измисли и внедри в пресата??!! "Нова партия" е правилният израз,според мен!!! Проектът се свързва със строеж на път,завод,къща и пр.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Софиянски..ако си мислиш, че още някой ти вярва. На теб, Костов, Михайлова, Бакърджиев и останлите предатели на СДС.Скрий се и си харчи милоните. Баламите свършиха.
17
0
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Всъщност като избирател си мечтая за един много скучен политически живот, в който никой политик или държавен служител дори и не си помисля за подкуп, кражба, продажба или отдаване под наем на безценица на държавна или общинска собственост. Толкова скучен политически живот, че опозицията и управляващите да спорят минималната заплата 3005 евро ли да е или 3006 евро, 2 или 3 нови университета да построят , за да приемат повече желаещи да учат в България американци, англичани, японци и германци.
16
1
 
13
 
! Отговори
кмете кметееее преди 8 години
Останало е нещо неоткраднато в София щом Софиянски ще прави нов "проект"
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не е свършил откраднатото.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е ли човекът, който в едно интервю каза "на българите трябва да им сложиш сиренце в капанчето" или се бъркам?
13
1
 
10
 
! Отговори
генчо гунчев преди 8 години
Изумителна наглост!!!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се наяде ...
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно съм съгласен време е за нов политически проект: "Да вземем парите от некадърните псевдо политици"!
10
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
може ли да си толкова *** не разбираш ли че си бита картаизобщо не се показвай гледай си доматите
9
1
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Усмихнатото лице на корупцията" също очевидно разчита на късата народна памет.
8
1
 
4
 
! Отговори
Фен преди 8 години
Под прикритие аааааа джаро маро куката косъма ааааааа
7
1
 
11
 
! Отговори
стига преди 8 години
Замириса на политически трупове довели народа и страната до катастрофа,връщайте се в дупките и си харчете награбеното..........
6
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да не беше добре по времето на Софиянски и Стоянов, страхувам се, че от тогава наистина става все по-зле
5
1
 
10
 
! Отговори
Виготура преди 8 години
Такава скука е, че от нафталина изпълзяха всички безгръбначни мекотели да правят за пореден път "нови проекти" със старите огладнели ку.ви. Айде нема нужда. Първо се появяват идеите и решенията и с тях и новите хора. Има достатъчно млади и успели българи и в страната и чужбина, които могат да създадат нещо ново. Айде обратно в нафталина.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман вече от такива, едни и същи, ненаядни на власт и пари мекерета!
3
0
 
8
 
! Отговори
Каква скука? преди 8 години
Каква скука - то си е направо зверилник - къде видя скука!А и животът ни е толкова инетересен - може да де прегазят, убият, ограбят и изнасилят и накрая ти да си виновен за всичко! Та къде е скуката Стефчо?
2
0
 
16
 
! Отговори
Калин преди 8 години
Този пък откъде се взе.И нов политически проект? Че кой нормален софиянец ще го подкрепи?Всички помним София по негово време... беше "страхотно"