Споразумението за климата припозна българските приоритети!

Плевнелиев от САЩ: Битката за ООН изисква национално усилие
23 апр 2016 11:10, Анисия Иванова
51
Споразумението за климата припозна българските приоритети!
Снимка: Президенството

Преди четири години променихме изцяло приоритетите в българската енергетика от "голям шлем“ към три смислени приоритета – енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация. С подписването на Споразумението от Париж целият свят припозна същите приоритети и се обяви за устойчиво развитие в интерес на хората и в интерес на нашите деца и внуци. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Ню Йорк, където взе участие в церемонията за подписване на Споразумението от Париж за климатичните промени.
 
„Устойчивото развитие е смисълът на всяко действие. Днес приоритетите на държавите по света се променят, но България ги промени още преди четири години“, посочи държавният глава.

„Гордея се, че като представител на България положих подписа си под документ, който очертава бъдещето на планетата до края на XXI век. Преди четири години тръгнахме по този път, изведохме смислените приоритети и няколко години по-късно светът ги припозна. Можем да се гордеем с това“, коментира президентът.
 
Държавният глава определи историческия документ като голяма победа за България и за света.

Президентът Плевнелиев разговаря в централата на ООН в Ню Йорк и с генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат на Република България за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации Ирина Бокова, съобщиха от прессекретариата на президентството.

По думите му страната ни е отворила много врати в най-важната международна институция на планетата.

Плевнелиев определи избора за нов генерален секретар на световната организация като "най-трудната битка, която ни предстои". Президентът и правителството са част от национално отговорно усилие. Ще работим последователно за осъществяването на тази кауза, посочи той.

От своя страна, българският кандидат Ирина Бокова изрази благодарност за подкрепата. "За всеки кандидат най-голяма чест е да бъде заедно с държавния глава на своята страна. Подкрепата на държавата е залог за успех. Тази подкрепа е налице и с идеите за работата ни занапред, които обменихме, можем да постигнем успех", изрази увереност Бокова.

В САЩ Плевнелиев се срещна и с президента на Сенегал - Маки Сал.

Двамата се обявиха за засилване на двустранните връзки в областта на образованието, науката и културата, където двете страни имат дългогодишни традиции, включително в студентския обмен.
 
Те се договориха да насърчат обмена на информация между двете страни в търговско-икономическата област, както и за разширяване на сътрудничеството в сектори като инфраструктурата, фармацията, земеделието и производството на храни.
 
България ще разчита на подкрепата на Сенегал за избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, стана ясно още по време на разговора между двамата президенти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
до Ф.С.В преди 8 години
Откъде имаш тази информация за йоносферата?
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодарение на усилията на този прецедент скоро ще бъдем във всички класации и под Сенегал, без негативните за демография, корупция, съдебна система и каквото се сетиш!
28
0
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Бокова и Президента да попитат какво правят САЩ с проектът ХАРП----- говорим за климат и природа - а в същото време се използва адско американско оръжие за стопяване на йоносферата -- явно на никой не му пука когато един ден ни удари слънчевата радиация и всички тежки последици като земетресения и вулкани-- Ама как ще пита Великият Чичо САМ - ами той е мижитурка(Плевнелиев) и васал - няма да гъкне дори !!
27
3
 
2
 
! Отговори
Мима Рижата преди 8 години
Най- добрият президент на България!
26
1
 
4
 
! Отговори
Георги Шопов преди 8 години
А отвори уста и изръсва поредната гллпост.По добре да мълчи може даобъркат че е умен.Разбирам женаму защо се срамува!!!!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредното национално усилие!!С този 26-годишен хроничен запек ни останаха само усилията и напъните!!Резултати-няма!!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роската да не ни баламосва с някакви глупости за климата, като че ли ще промени нещо. Знам, че като стане напечено у нас вече ще е офейкал вдън земи тилилейски следвайки примера на много богаташи по света
23
1
 
5
 
! Отговори
магардич преди 8 години
Тъъпооо маагааареее ...малелееее :))))
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прецедентът хер федеРосен Плевнелиефт изръси поредната глупостТ и вече е щаслифТ.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Два консомолски вампира.
20
5
 
6
 
! Отговори
демократ преди 8 години
Плевнелиев се излага с подкрепата на Бокова......
19
1
 
12
 
! Отговори
ДО СТРАНДЖАТА преди 8 години
И Сирия имаше Професионална Армия със заплати , сега вече всички са войници без заплата , натам ни бута Плевнелиев .
18
1
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
26По-скоро Народната Милиция чрез ДС щеше да го прати тоя ка.вал Странджата, заедно с Василев, Шопа и Одисей на ваканцинонен лагер доживот в Белене!
17
7
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До неудобен въпросАбсолютно вярно... - ако Бокова беше малко по-умна, и ако не блянуваше толкова силно за власт и слава /както всеки ***/ щеше да си спести униженията, на които ще бъде подложена - неудобни въпроси за връзки с ДС и КГБ на престъпния комунистически режим, ако си мисли, че тия там в Ню Йорк не са инвормирани жестоко се лъже...
16
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До ДО СТРАНДЖАТАИма професионална армия... - затова вземат заплата...
15
1
 
3
 
! Отговори
ДО СТРАНДЖАТА преди 8 години
Теб първи ще те вземе Военна Полиция и ще те прати на фронта като запасняк , ако не си гей разбира се .
14
5
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До МиткоНе се връзвай на пропагандата на Дългия... - който наистина иска промяна и в полунощ да са изборите ще гласува...
13
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До ВЪПРОСАко това е вярно - Президентът заслужава поздравления... - и втори мандат...
12
2
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Бокова: персона нон грата... - кауза пердута...
11
1
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 години
Имам въпрос към Г-н Президента на Република България и Главнокомандващ на Българската Армия .Вярно ли че сте подписали Договор след вашето посещение в Киев за изпращане на български въоръжени сили в Крим за военни действия срещу Руската Армия ? Не си го измислям а навсякъде се тръби за това нещо .