Калфин предлага: Ниски или без такси за забавачка

Така щяло се предотврати ранното отпадане от училище
27 апр 2016 14:00,
24
Калфин предлага: Ниски или без такси за забавачка
Снимка: Архив Булфото

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин предлага да има по-ниски или никакви такси за яслите и детските градини, за да се предотврати ранното отпадане от училище.

Калфин коментира това пред журналисти след като откри XI-то изнесено заседание на Експертния комитет по въпросите на ромите (CAHROM) към Комитета на министрите на Съвета на Европа.

По време на заседанието министърът отчете, че имаме успешен опит в ранното включване на ромите в образование и предучилищно възпитание и стъпката към улесняване на достъпа на най-малките до детска градина, ще е допълнителен принос за това.

Важно е да се даде възможност на всички деца, не само за роми, да влязат в детско заведение и това да е достъпно за родителите им от най-ранна детска възраст, каза министърът, цитиран от БТА.

По думите му това ще помогне и на работещите родители, и на родителите с ниски възможности.

Вече е доказано в България с много експерименти в общините, които могат да си го позволят, че ранното включване в предучилищно образование и възпитание, допринася за по-доброто интегриране в училище и предотвратява отпадането на ученици от образователната система, аргументира се министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом държавата намира средства да издържа 7 до 19-годишни ученици, ще намери средства и за по-малките.
19
0
 
7
 
! Отговори
AZ22 преди 7 години
Да направят градините безплатни и да спират помощите.
18
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Е как може да коментирате негативно това, не мога да разбера!!! Това е едно от малкото умни неща, които се предлагат в последно време.
17
1
 
2
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 7 години
"Знаете ли, че... Швеция плаща на учениците по $187 на месец да ходят на училище" Калфин, дръпна ли ти се л.йното! Кога ще ги стигнеш Шведите, а Калфин, а г/н социален министър?
16
0
 
11
 
! Отговори
от пусто в празно преди 7 години
Нищо не може да предоврати ранното отпадане или изобщто посещане на училище от тъмнозелните.Абсолютно нищо.Само лапат пари,възпризвеждат се, данъкоплатеца им отглежда децата и като станат по на 11,12 пак се размножават и те така до безкрай без никаква полза за общството.
15
1
 
7
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
Калфин, Първанов, Борисов ..... Михов ....... все бивши правоимащи.Докато не вис-ат по дърветата ще ни смучат кръвчицата.
14
0
 
8
 
! Отговори
А преди 7 години
Не разбрах само, за всички деца ли да отпаднат таксите или само за ромите. Че то май вече, ако не си Ром кучета те яли. Важно е данъци да плащаш.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИНА МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ЗАБАВАЧКА,НЕ Е ТАМ ПОБЛЕМА.МАХНЕТЕ ДЕТСКИТЕ И СОЦИАЛА И ГЛЕДАЙТЕ КАК БЪЛГАРКИТЕ РАЖДАТ А ОНИЯ СЕ ИЗНАСЯТ ЗА ТАМ КЪДЕТО ИМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тоз като станишев няма един ден трудов стаж
11
1
 
8
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
Който се съмнява, че днешните сфини, които грухтят в парламентарната ***, не са деца и рода на червените барони от преди 1989, значи много правилно сте консумирали гмо руколата. Все пак овцата освен за руколата зиме и доброволното, празнично шпорене и стригане през лятото, друго не я брига, а и да блее по сфините. Ако се интересувате, потърсете биографичният труд "За прасетата, уфсити и руколътъ...." от автора Пунчо Куткодеров. България умира хора, всички вие спите кат *** пробити...
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9Така е ! Аз предпочитам да плащам такса колкото стек цигари и активности, колкото бутилка уиски, отколкото детето ми да ми говори на "бате" и да носи в къщи въшки.Миналия Август си оставих детето в сборна група в друго ОДЗ, където имаше деца от етноса. Ужас, лелките преобличаха чаветата с дрехите на моето дете, защото тях не ги оставят с дрехи за преобличане.Връщаха ми ги във вид- /сам се цензурирам/... Не ги перях - хвърлях ги.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как е калфин, купи ли си 10 лимузини за 500 000лв? Гушна ли 15% комисионна?
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАКСАТА ВЪВ ВАРНЕНСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ Е 48 ЛВ, 1.60ЛВ СТРУВА ХРАНАТА- НА ДЕН- 21 ДЕН ПО 1.60ЛВ Е 33.60ЛВ. 48 ЛВ.- 33.60 ЛВ. Е РАВНО НА 14,40 ЛВ, РАЗДЕЛЕНО НА 21 ДЕНА Е 0.68 ЛВ НА ДЕН, ДЕЛЕНО НА 10 ЧАСА - МЕЖДУ 0.06/0.10 СТ НА ЧАС НА ДЕТЕ ПРЕСТОЙ ВОБЩИНСКА ДЕТСКА ГРАДИНА. МИНУСИ САМО АКО ИМА ГРЕШКА В АРИТМЕТИКАТА.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така действат ***, когато има дефицит на нещо, както местата за детските градини, те го правят безплатно. Браво, другари!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХРАНАТА В ГЕРМАНИЯ СЕ НОСИ ОТ СЕМЕЙСТВОТО, ДЕЦАТА СА 10/12 В ГРУПА, А ДЕТСКАТА ГРАДИНА ПО ГОЛЯМА ОТ 40 ДЕЦА ПО НОРМАТИВ НЕ МОЖЕ ДА ИМА- КАЛФИН СЧИТА, ЧЕ 6/10 СТ НА ЧАС СИ Е НАПРАВО БЕЗПЛАТНО- А, РОДИТЕЛИТЕ ДА СИ НОСЯТ ХРАНАТА КАТО В БОГАТА ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ.
5
3
 
13
 
! Отговори
родител преди 7 години
Ивайло - дете бедно израелско. Символичната такса в ДГ въздържа кариоките да си оставят чаветата там. Ако в групата на детето ми набият няколко мърляви, сополиви и въшливи бразилчета, които не говорят български и са научени да си "берат" неща - терминал 2 ! Ти, малкото останали българи в "държавата" България ли искаш да изгониш ?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОСПОДА ДРУГАРИ, АМИ ТО ПО КОМУНИСТИЧЕСКО МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА БЕШЕ ОКОЛО 76ЛВ, А ТАКСАТА ЗА ДЕТСКА ГРАДИНА 36 ЛЕВА- И ТОГАВА ДЕЦАТА БЯХА ПО 45 ДЕЦА В ГРУПА И СЕГА СА ОКОЛО, ОКОЛО. БОГАТА, МОЩНА ГЕРМАНИЯ НЕ СИ Е ПОЗВОЛИЛА ПОДОБНО НЕЩО- ИМА НЯКОЛКО ЧАСА СУБСИДИРАНИ НА ДЕН В ЗАВИСИМОСТ ОТ СТОЙНОСТТА НА ЗАПЛАТИТЕ И ОСТАНАЛОТО СЕ ПЛАЩА НА ПАЗАРЕН ПРИНЦИП, СЕГА СЕ ПАДА МЕЖДУ 0.06 И 0.10 СТ НА ЧАС, А ХРАНАТА Е ОКОЛО 1.65- ЗАКУСКА, ОБЯД, СЛЕД ОБЯД ЗАКУСКА, ПЛОД, КИСЕЛО МЛЯКО, СОК, КАШКАВАЛ, СИРЕНЕ.
3
1
 
5
 
! Отговори
бдителен за гадове преди 7 години
Много често го бутатате напред тоя,да ни би да плаща за изяви
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премахване на детските надбавки !!! Вместо това намаляне с 25% на ДОД, за дете и на двамата родители !!!Така "брачедите" с четири и повече деца няма да плащат ДОД. Е, те и сега не плащат никакви данъци, но важното е да им предоставим тази привилегия.
1
1
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Първо намерете места за тези които искат да си плащат и да си пращат децата на ясла, пък после за готованците. Сега за едно място в София се борят по 3-4 деца.