Папата прие Плевнелиев, гвардията му отдаде почести

Президентът подари на Франциск икона на Св. Климент Охридски
16 май 2016 15:07,
40
Папата прие Плевнелиев, гвардията му отдаде  почести
Снимка: архив, Bulphoto

Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Рим на посещение при Папа Франциск. Церемонията по посрещането на държавния глава, който пристигна на официално посещение в Държавата Ватикана, се състоя във вътрешния площад пред Апостолическия дворец. Той е известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на Свети папа Дамас Първи, който е 37-ят понтифекс в хронологията на Римокатолическата църква. След "Свети Петър" това е другият престижен ватикански площад, където биват посрещани най-високопоставените гости.

На президента бяха отдадени военни почести от Папската швейцарска гвардия. Той бе приветстван от префекта на Папския дом архиепископ Георг Генсвайн, който заедно с част от свитата на папските благородници го въведе в Апостолическия дворец. Това е комплекс от сгради, строени в различни епохи между 12-и и 19-и век. Те заемат обща площ от 162 хиляди квадратни метра и имат над 1000 помещения, в които освен папските покои е разположен Държавният секретариат (съпоставим с правителство в светска държава) и още две ведомства, както и Ватиканските музеи, Апостолическата ватиканска библиотека и Тайният ватикански архив. Съгласно протоколните изисквания държавният глава бе най-напред въведен в Залата на посланиците.

Аудиенцията се състоя в библиотечната зала на папските покои, известна като личната библиотека на понтифекса. Тя е място за заседания на Кардиналския съвет и за срещи на Светия отец с някои от най-високопоставените гости.

След възкачването на Свети Петровия престол Франциск пожела да обитава малък апартамент в кардиналския дом "Света Марта", където приема и посетители от чужбина, а аудиенции в Апостолическия дворец дава рядко и по особено тържествени поводи.

Най-напред папа Франциск и президентът Плевнелиев разговаряха насаме в продължение на 30 минути. След това бяха въведени членовете на българската делегация, сред които са народни представители, ръководители на духовни и културни институции. Тук бе и българският посланик при Светия престол професор Кирил Топалов.

Аудиенцията завърши с традиционната размяна на дарове. На папата бе поднесено копие на голяма икона на Св. Климент Охридски и на неговото житие. Папа Франциск подари на президента Плевневлиев плакет с творба на римски художник, изобразяваща маслинено дърво с вертикално разцепен на две ствол, чийто половини са разделени от празно пространство, а клоните му са сплетени. Според обяснението на папата символиката на разделението и единението показва стремеж към постигане на мир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.