Кабинетът дава Летище София на концесия

Държавата чака около 1,2 млрд. за 35 години
Обновена: 17 май 2016 14:05 | 17 май 2016 13:22, Веселина Йорданова
62
Кабинетът дава Летище София на концесия
Снимка: Летище София

Летище София да бъде дадено на концесия реши правителството на редовно заседание днес.

Подробностите за условията ще бъдат публикувани до десетина дни в официалното издание на Европейския съюз, както е по регламент, съобщи транспортният министър Ивайло Московски.

Според информацията, обявявана до момента, срокът на концесията ще е 35 години, като в началото се предвижда да има по-голямо авансово плащане от бъдещия концесионер. Очакваният нетен ефект за държавата е около 1,2 млрд. лева за целия период на концесията. Срокът за кандидатстване ще е до края на септември тази година.

По думите на Московски потенциални концесионери могат да бъдат почти всички европейски, а и други оператори на летища.

Министърът каза още, че желанието на управляващите е парите от концесията да отидат за стабилизиране на БДЖ, но се чака нотификация от ЕК, че това няма да е нерегламентирана държавна помощ.

По тази причина процесите, свързани с концесията и с нотификацията, ще се движат паралелно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако и клаузите са тези на хамериканските централи за*би!
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1,2 млрд. лева за 35 години е много малко, кой знае пак на кои батко и братко ще го дадът за безпари.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето пуснаха Бургас и Варна за общо 250 млн. лева на *** за 25 г. На печалба бяха още на 5-тата година.На печелившите честито.
40
0
 
4
 
! Отговори
Бабояг преди 7 години
А с метачките и метлите к'во прайм сега ? Ще ги яхат ли и направо на запад !
39
2
 
7
 
! Отговори
Некадърници преди 7 години
До Анонимен 47Колко изкарва летище София ли?Ами определено не е 34мил. на година. По данни м/у 5-10мил. на година. Но не защото няма как да печели повече, а защото е държавно. Тоест директора сключва неизгодни за дружеството договори. Но в БГ това не е престъпление, особенно когато обслужва партиини и евроколониални интереси.За разлика от летище София, тези във Варна и Бургас заедно отчитат печалба от 31мил. годишно.Въпрос на мениджмънт!
38
0
 
4
 
! Отговори
циника преди 7 години
42, точно това е целта на вашия господар - на "никой да не му пука", за да е възможно всички да му търпим овчедушно позорното управление. Недей се надява това да продължава вечно. Лошото е, че първи ще го отнесете вие дребните рибки, които за 600 лв. в някоя администрацийка сте приели унизителната роля на прегърбени васали:)
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези пари 1 милиард и 200 милиона за 35 години, летище София за колко време ги изкарва като печалба? За 10 години или за 5 години.
36
1
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 7 години
Приятелю за 15 минути имаш 5 минуса......как ще се оправи тази държава.....за толкова години сакат да си пак ще ги изкараш тези пари........все пак говорим за международно летище.....
35
1
 
5
 
! Отговори
От Северозападо преди 7 години
Айде -е , чистачките пак улетеха. язък дека Боко ги спасева.
34
2
 
5
 
! Отговори
БДЖ изпълнител преди 7 години
Малии, 1 млрд да се налеят в БДЖ, поне половината от тях ще отидат у свети ми джоб и на други като мен. Протривам доволно ръце.
33
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Как в България се прави успешно управление, като това на ГЕРБ, на Иван Костов или на СДС-Филип Димитров или на Любен Беров. Взимат се нови заеми, т.е. България се заробва още повече. Средствата от Фискалния резерв се опукват до някакъв минимум. Разпродава се за жълти стотинки всичко, което успеят да разпродадат/подарят на мафията. Резултата е успешно управление.Обратното, при неуспешното управление ФР нараства, държавния дълг намалява, с други думи подготвяме се за ново успешно управление.
32
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Фискален резерв Минус Държавен дълг Взима България заем, парите отиват в ФР.За плащане на заем, взимаш пари от ФР.-През 2009-2013 години ГЕРБ прахоса и резерва на здравната каса, а сега прахосва средствата от еврофондовете. Много милиарди потъват при всяка година управление на ГЕРБ.Сега България ще се лиши от стотици над 2 млрд. печалба от летище София, заради ГЕРБ.
31
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Малко факти по един основен показател: Фискален резерв Минус Държавен дълг -През 2009, когато ГЕРБ взе властта, държавата беше на минус с около 2 млрд. леваПрез 2013, когато Борисов подаде оставка бяхме на минус с над 10 млрд. леваПрез 2014, когато Борисов завзе властта от Орешарски, държавата беше на минус с около 9 млрд. лева, т.е. леко подобрение при Орешарски.До март 2016 държавата е на минус с около 14,25 млрд. лева, т.е. за по-малко от две години Борисов прахоса над 5 млрд. лева.
30
0
 
8
 
! Отговори
циника преди 7 години
32, никой няма да каже "аз съм некомпетентен, ще дам път на някой друг". Ние сме виновни, че се оставихме да ни маргинализират и че вече не сме способни дори да излезем на улицата.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Летище на която и да било държава е стратегически обект,който не бива да бъде даван,подаряван,продаван
28
1
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
Абе Костов е виновен.......
27
1
 
15
 
! Отговори
Некадърници преди 7 години
Значи да разбирам, че управниците ни казват така: Ние сме некомпетентни да управляваме националните компании и за това ги отдаваме на концесея!?Пък аз си мисля това: Ами като сте некомпетентни просто дайте път на някой друг! Защото вие и населението неможете да менажирате, тоест скоро и нас може да очакваме да ни дадете на концесия, така ли???
26
0
 
10
 
! Отговори
Гербаджия преди 7 години
Да се създаде закон да не се разрушават държавните и обшински материални активи и наказват всички виновници вандали, защото предстоят в близко бъдеще и те да бъдат продадени или дадени под аренда на обичните ни западняци. За парите ни не се тревожете, те отдавна влизат в непознати за вас офшорки. Ако трябва ду-***-тата си ще трием с тях, но на вас няма да дадем!
25
0
 
11
 
! Отговори
циника преди 7 години
е, какво да напарви цацаров? Къде се е чуло и видяло васала да държи сметка на господаря си?
24
0
 
9
 
! Отговори
ЦАЦАРОВ преди 7 години
СПИШ ЛИ БЕ