Плевнелиев сдава президентството, не иска втори мандат

За да постъпя честно, го обявявам пет месеца преди изборите, каза той
Обновена: 20 май 2016 13:18 | 20 май 2016 12:06, Камелия Цветанова
215
Плевнелиев сдава президентството, не иска втори мандат
Снимка: БТА

Росен Плевнелиев обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат.

За да постъпя честно, го обявявам пет месеца преди изборите, заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да участвам в някоя от тях. Това, че няма да има втори мандат, не означава, че излизам от политиката", обеща държавният глава.

По думите му отказът да играе отново за "Дондуков 2" е по лични причини и не желае да се спекулира с темата.

Държавният глава обяви, че вчера е съобщил решението си на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Работим добре, постигнахме много заедно. Както с премиера Борисов, така и с ГЕРБ имаме шанс да отворим една нова страница в историята на прехода, в която премиер, президент и политическата партия, която го е излъчила, да имат добри и коректни отношения през целия мандат", коментира държавният глава.

"Веднъж президент – винаги президент, ще продължа да работя надпартийно и принципно, както досега. Ще продължа да работя за повече Европа в България и за повече България в Европа. Ще бъда на страната на гражданите и демокрацията,  със силен глас и посветеност за европейското развитие на България. Тепърва имам много с какво да допринеса за модерна и демократична България, в мирна, силна и обединена Европа", каза още той.

Според него хората си мислят, че в политиката принципни позиции няма и че всичко е театър, пропаганда и задкулисни уговорки.

"Моят опит е друг. От ден първи като президент аз отстоявам принципни позиции, постоянно и навсякъде. Така налагах вето – принципно и с ясни аргументи. Действам независимо и по съвест. Убеден съм, че когато човек вярва в правотата си и е готов да изтърпи хулите, признанието рано или късно ще дойде", отбеляза Плевнелиев.

Президентът смята, че е важно не какво си взел, а какво си дал и че истински богати са хората, които са дали нещо на света.

"Вярвайки в това, се захванах с политиката, за да дам, за да работя за народа и за държавата си. Като мениджър създадох хиляди работни места, построих къщи и сгради, посадих не едно, а хиляди дървета. През 2009 г. реших, че е време да се работи за държавата, че е време да се дава. Обещах не на друг, а на себе си, че няма да се обогатя в политиката, че няма да се вкопча в стола и властта на президента, че ще действам принципно и по съвест. Обещах не на друг, а на себе си, защото лесно е да излъжеш другите, най-трудно е да излъжеш себе си. Обещах си, че в политиката ще работя така, че да спя спокойно със съвестта си всяка вечер. Така се и случи", каза държавният глава.

Въпреки това той отсече, че сега не е моментът за отчет на мандата му, който според него е бил много труден и във време на рекорден брой кризи и извънредна нестабилност, защото има да свърши още работа.

"Днес България стои добре на фона на всички тези кризи. Гордея се със свършеното. Надявам се да бъде запазено и надградено. Така ще действам и до последния ден на този мандат – на пълни обороти. Ще продължавам да бъда близо до хората, да бъда посветен на обществото, на каузата за модерна и демократична България", заяви Росен Плеввелиев.

Държавният глава посъветва политиците в следващите месеци да оставят тънките сметки за президентските избори за есента и да подкрепят съдебната реформа, силно антикорупционно законодателство и да не изпускат посоката на европейското развитие на България.

"Чувствах навсякъде и винаги народната подкрепа и разбиране. Ще продължа да служа на българите, където и да са те или аз по света", обобщи Росен Плевнелиев.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
3
 
! Отговори
коци преди 7 години
Най после ! СЛАВА НА БОГА !!
163
1
 
5
 
! Отговори
САШКО преди 7 години
Трябваше да си подаде оставката, като почина детето му.Лека му пръст . Децата плащат за греховете на родителите си.Да крадеш от залъка на бедния българин, си е голям грях .Има кой да гледа и да наказва !
162
0
 
0
 
! Отговори
Сим Саладин преди 7 години
Шапка ти свалям!Браво Плевня!
161
1
 
5
 
! Отговори
zevs преди 7 години
Г-н Плевлевниев,прочетете една статия за себе си от г-н Кеворкян и ще разберете колко добре сте работили 5 г.СРАМ МЕ Е ОТ ТАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ.ДАНО ДА НЯМА ВТОРИ КАТО ВАС !!!
160
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да постъпя нечестно направих 5 честни неща:1.опитах се да извергна традиционния русофилисъм в българския народ, слугувайки на интереси,противоположни на традиционно добритите между Русия и България.2.не се намесвах при спорове с държавата Турция, когато тя ни използваше да се обогати материално и политически на наш гръб,за сметка на съдбата на милиони бежанци, изповядващи същата вяра, както и в Турция.3.Бях проводник интересите на бизнес кръгове,работещи за своя сметка.4.Нещастен съм.5.
159
1
 
8
 
! Отговори
ники преди 7 години
Това е много нечисто,дребно,мазно и хлъзгаво човече.
158
1
 
0
 
! Отговори
Naprejde преди 7 години
Aide forumcite, forca, ot utre moje da se kandidatirate i da pokazvate murafeti - kakvo mojete...na dumi vsichki ste top experti!:-):-):-):-)
157
14
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
В някои отношения той е по-твърд и по-категоричен от възможното. Но по-добре да е такъв, отколкото да е мълчащ, сумтящ и "снишил се" лалугер - тарикат, който в продължение на два мандата се занимава само с рушвети, интриги и задкулисно преразпределение на власт.Като български гражданин съм имал случаи, в които съм се срамувал от моя президент. Това не се е случвало по време на мандата на Плевнелиев.
156
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодаря ти Боже...най-накрая една позитивна новина! Наистина понякога Господ е Българин!
155
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът смята, че е важно не какво си взел, а какво си дал и че истински богати са хората, които са дали нещо на света СВЕТОВНИЯТ ПРЕЦЕДЕНТ И ЛАКЕЙ ГЛОБАЛИСТ ПАК СЕ ИЗКАЗА В ПОЛЗА НА СВЕТА НО НЕ И ОТ ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ И ГРАЖДАНИНДА СИ ОТИВА ДА СИ СЪДИ ДЪРВЕТАТА И КАРТОФИТЕ В ДРУГИ ЧАСТИ НА СВЕТА В БЪЛГАРИЯ ГМО НЕ ВИРЕЕ
154
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...Плевнелиев сдава президентството, не иска втори мандат.За да постъпя честно, го обявявам пет месеца преди изборите, каза той..."Крайно време беше да се махне това влечуго и американски прислужник - вредител за България!Но ако искаше да направи поне едно добро дело за мандата си, трябваше да се махне от поста ВЕДНАГА!Всеки час на неговото присъствие вреди.Крайно време е да престане да излага България и българите!
153
1
 
5
 
! Отговори
spravedliv преди 7 години
mnogo 4esten nashia prezident -5 meseca predi izborite ve4e znae 4e boiko shte go smeni i dobrovolno napyska prezidenstvoto - golamata zaplatai lapanicata ot komandirovki i drygi previlegi i - kato aganca sa tia ot gerb -krotki i nevidni mamini dyshici -mycki ei ........
152
4
 
23
 
! Отговори
цък преди 7 години
Абе, той иска втори мандат, но.... както го е рекъл народа:"Едно е да искаш, друго е да можеш, пък трето и четвърто е да го направиш!".Аз викам да го пратим посланик нейде в Ирак или Либия.... "да бори тероризма" с Толерантност - не на думи, а на практика! -: )))))))))
151
0
 
15
 
! Отговори
циника преди 7 години
Тик.воча има силен инстинкт за власт и е предвидил, че ако издигне Пле.вню за кандидат, това ще са първите му загубени избори, откакто създаде герб.авата корпорация. И директно го шкар.тира. Сега Плевнята ще го прибере някоя куха фондацийка, която ще го разкарва из световнонеизвестни колежчета да чете лекции, които никой няма да слуша:)
150
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама тая Пионка още има шанс да се вдигне в очите на хората, но дали ще има топките да разкритикува агресията на ФАЩ по света, едва ли. Но иначе е голям демократ и ценител на ценностите. Засега си остава най-големия лицемер със нищото което свърши. Даже Петьо Коня беше по естествен в лъжите си.
149
0
 
11
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Тайно социологическо проучване поръчано от самия него още през миналия август показа желаещи да гласуват за него по-малко от целия електорат на ГЕРБ!Т.е. ГЕРБ би загубил,ако го издигне за втори мандат.Е,няма как това да се хареса на Великата Тиква!Само че на Плеви му трябваха 8 месеца за да осъзнае,че е бита карта.През това време си скъса подметките да обикаля западните посолства,а неговия олигарх(Прокопиев) пусна хиляди хвалебствени материали в медиите си,отделно интригите.Резултат-никакъв.
148
2
 
12
 
! Отговори
ник преди 7 години
Този пък не искал видите ли,втори мандат!Ало на балъци ли ни правиш бе френ? Не искаш,защото имаш 5 процента одобрение и то е на Прокопиевските надничари , защото се изхранват от остатъците които ти наливат Америка за България!
147
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднага да го сдава,какво ще чака пет месеца.
146
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес е ден на тържество на политическата простащина, лицемерие и арогантност!Озъбените физиономии на Винкела, агент Иван, Бялата Злата, Свинечовекът, Гоце и Шлиферът се сляха в една голяма, подута, самодоволна пъпчива Тиква.
145
5
 
13
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
"Плевнелиев сдава президентството, не иска втори мандат" -не щеш щото си *** и никои няма да гласува за ***.