Въоръжение за завист! Взимаме 8 изтребителя за 1,5 млрд.

Три са офертите : Ф-16 от Португалия, Юрофайтър от Италия и Грипен от Швеция
27 май 2016 08:52,
306
Въоръжение за завист! Взимаме 8 изтребителя за 1,5 млрд.
Снимка: flickr

Бойната ни авиация ще придобие 8 броя нов тип многоцелеви изтребител с пълно въоръжение и съпътстващо оборудване за 1,5 млрд. лв. Това предвижда първият етап в инвестиционния проект за модернизиране на Военновъздушните ни сили, който депутатите от Комисията по отбрана одобриха с 11 гласа "за" и само един социалист "въздържал се".

"За въоръжението нямаме никакво притеснение. Дали ще е Юрофайтър, Грипен или Ф-16, ще купим сложна система с въоръжение, наземно обслужване, оборудване, обучение", увери командирът на ВВС ген. Румен Радев.

Както той, така и военният министър Николай Ненчев подчертаха обаче, че отсега не могат да посочат какъв точно изтребител ще изберем, тъй като първо НС трябва да одобри инвестиционния проект и едва след това ще започне официална кореспонденция.

Шортлистата била за три оферти - за Ф-16 от Португалия, но с логистичен пакет от САЩ, за Юрофайтър от Италия и за Грипен от Швеция.

Ген. Радев предупреди обаче, че докато не се задвижи и втората част на проекта и имаме общо 16 самолета, не можем да носим бойни дежурства. Според него тази втора част от ескадрилата ще излезе значително по-евтино, тъй като вече ще са направени по-голямата част от съпътстващите разходи.

"Изгубихме страшно много време за този проект. Всяко забавяне може да се окаже фатално за ВВС", подчерта той пред "Монитор". По думите му състоянието на сегашните ни МиГ-29 никак не било розово и изрази загриженост за сигурността на летците ни.

Освен това въоръжението им било с отдавна изтекъл срок. Според него поддържането на руските самолети до края на експлоатационния им живот през 2030 г. в никакъв случай няма да ни излезе по-евтино. За ремонт и поддръжка на МиГ-29 за този период трябват 1,7 млрд. лв.

Военната комисия одобри и втория проект за модернизация в армията - за изработката на два бойни патрулни кораба за 820 млн. лв.

Сега разполагаме с 6 бойни кораба. 3 от тях са белгийски фрегати, от които едната не се ползва заради негодно въоръжение. Другите три са руски с живот до 3-4 години. Тоест съвсем скоро 50% от бойната способност на флота ще бъде загубена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
saa преди 7 години
земята е плоска!еЧо
139
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гуру, брат, един нов Gripen струва 60 милиона долара. Я ми кажи как 8 самолета от този тип правят 1,5 милиарда лева? Взеха ни за овце!
138
1
 
4
 
! Отговори
След половин век преди 7 години
До Преди половин векДругарю тия неща ги разказвай на внучетата ама не преувеличавай много, много, че другите деца ще им се смеят като разкажат с какво си им пълнил главите у дома.
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До citizenКакви пари да ви "гепят"? Някой от вас да не е ходил да внася по сметката на Министерството на отбраната?- - - - Аз от родния ми дом на село като погледна през прозореца виждам жълтите павета на пътя пред нас и на коня опашката, но се питам ти като си citizen от кое село си ? Не заради друго, а те питам щото чух че парите за тези самолети-*** някъде ги "брали" като гъби или пък направо от дървото като шума ? А при нас, в наше село, такова нещо не се случва ? Та за това !
136
0
 
8
 
! Отговори
Гуру преди 7 години
Трябва да е Gripen или Eurofighter, ф-16 е кошница сравнение с тях, аз съм за шведите де. Страхотен самолет!
135
0
 
1
 
! Отговори
до 153 преди 7 години
Прав си. Повече прилича на спам отколкото на дискусия. Филофобска караница, в която никой не взема на сериозно мнението на другата страна. Няма да мислим, няма да анализираме, ще викаме като на мач. Така е удобно някому.
134
0
 
1
 
! Отговори
saa преди 7 години
земята е плоска!еЧо
133
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бърза и груба справка дава следният резултат. Ф22 струва 150 мил долара, юрофайтър струва 90 мил евро, су30 струва 50 мил. За ф 16 дори не си струва са се говори. Би трябвало да ни дадат пари за да ги вземем. На тези стари кошници ента употреба подръжката им струва хиляди пъти повече от самия самолет. Да не говорим, че нивото им е на миг29. Миговете можеха да бъдат модернизирани отадавна и да си носят службата още дълги години. Имаме база, персонал, обучени пилоти. Това би много по евтино.
132
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 166Ето например и ракетите Калибър. Във всички материали пише, че имат далечина от 300 км, пък се оказа че хвъркат на 2500 км.и падат по пътя :) Коя в иранските пустини, коя в морето - както се случи.
131
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 159Ракети за 650 милиона и самолети за 850 милиона, докато държавата е в колабс?свали си ушaнката и ще ти мине колаБса
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 166Той и Адолф мислеше като теб: "Русия е изостанала страна, ще я превзема за най- много месец"
129
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppШопе, модерна авионика можем да сложим и на МИГ 21 и на 29, но не е в това въпроса, нали? Ако Ф 16 не беше морално остарял като концепция и разработка САЩ нямаше да го продават и подарявати да минават на следващо поколение самолети. Та така... Като са с модерна авионика Ф 16, защо департамента по отбрана на САЩ на си ги поръча? Можеш ли да споделиш от гледната точкана твоето образование?
128
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе, руснаците винаги скромничат за данните на техниката си. Ето например и ракетите Калибър. Във всички материали пише, че имат далечина от 300 км, пък се оказа че хвъркат на 2500 км. Как стана така?
127
2
 
6
 
! Отговори
Володя преди 7 години
до 159Е какво искаш да правят руснаците, да ти свалят турски и израелски самолети ли? Добре ли си, какъв сииии?
126
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВолодяПред C-400 всички са равни!Сериозно? Израелците, ако го знаеха нямаше да унищожат склада с руски ракети в Дамаск :)
125
6
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Прекрасна новина!
124
4
 
9
 
! Отговори
+ преди 7 години
Пари на вятъра и за комисионни, а болните деца с окрадения фонд за лечение? С тези пари колко деца могат да се спасят??? Президенте, ти си национален предател, ако допуснеш тази безсмислен разход. В Ада няма да намериш покой!
123
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бравуууу...8 изтребителя даже да са чисто нови струват 60 милиона парчето. 500 милиона долара по 1.7 прави 850 милиона лева. Някой май иска да ни прави на балами с останалите 650 милиона лева излишък, а? Или искате да ми кажете, че за 8 самолета ще купим ракети за останалите 650 милиона лева? Ракети за 650 милиона и самолети за 850 милиона, докато държавата е в колабс?Неземни уро.диии!
122
1
 
0
 
! Отговори
до 147 лъжльото преди 7 години
ХАРАКТЕРИСТИКАТТХМаксимальная дальность пуска, км 120Стартовая масса, кг 490Масса боевой части, кг 47Боевая часть ОФВзрыватель РВСистема наведения Инерциальная + ПАР ГСН / АР ГСНДвигатель РДТТСредняя скорость полета, число М 3,5Длина ракеты, м 4,15Диаметр ракеты, м 0,38Размах крыла, м 0,9
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На базата на ВВС на САЩ Хикам на Хавайските острови бе проведено моделиран въздушен бой на американски самолети срещу Су-35. Най-добре се представят Ф-16 и Ф-18, докато за Ф-35 заключението е, "мъж/Су-35/ пребива дете/Ф-35/ с тояга".В тази връзка, австралийският депутат Денис Дженсен (Dennis Jensen) препоръчва на повечето военни пилоти да смунят професията си с друга, по-безопасна такава.