Групата на БДЦ в парламента – пред разпад

Причината е скандал между депутатите в нея
Обновена: 3 юни 2016 13:43 | 3 юни 2016 13:30, Камелия Цветанова
4
Групата на БДЦ в парламента – пред разпад
Румен Йончев. Снимка: Булфото

Парламентарната група на БДЦ може и да се разцепи след като по настояване на единия й съпредседател Красимира Ковачка бяха направени промени в комисиите в НС. Те засегнаха Светлин Танчев, Борислав Иглев, Георги Ковачев, Румен Йончев и Явор Хайтов.

Спорът започна след като Танчев поиска в името на парламентарната група да бъде допълнено името на новосформираната му коалиция "Народен съюз", но пък това не се хареса на Ковачка.
 
"Промените не са съгласувани с нас, няма решение на ръководството на групата, няма подпис на другия съпредседател Светлин Танчев", коментира Румен Йончев, който е лидер на партия "Народен съюз".

Ковачка пък упрекна депутатите от Народен съюз, че не взимат решенията си в групата с дебат, ами ги съобщават през медиите. Според нея заплахите за напускане на групата на БДЦ от депутатите на НС са опит за извиване на ръце и от БДЦ няма да позволят да се превръщат в заложници.

Под исканията за промените в комисиите стоят подписите само на 8-те депутати от партията на Ковачка, а парламентът се съобрази с тях.

Във Вътрешната комисия Явор Хайтов, който е бивш зам.-министър на вътрешните работи, беше заменен от екс телевизионния водещ Росен Петров, а вместо Румен Йончев председател на Комисията за българите в чужбина стана Стефан Кенов. В Комисията за борба с корупцията Георги Ковачев е подменен с Чавдар Пейчев.

Изненадващо независимият депутат Георги Кадиев обвини ГЕРБ, че стои в основата на проблемите в групата на БДЦ. "Вие си отглеждате опозиция, разбихте РБ, сега разбивате и БДЦ, с една единствена цел да си отгледате удобна опозиция, това е политическо инженерство", скочи той.

Според Радан Кънев, лидер на ДСБ, част от РБ, на обединението не им е виновна ГЕРБ. „Каквото го правим си го правим сами“, отсече той.

Тъмносиният лидер обаче също смята, че с промените в комисиите на НС се създава прецедент – парламентарни групи да се намесват в работата на друга, която очевидно не може да си взема сама решението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия кои бяха?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обвиненията на Георги Кадиев са справедливи. Тези гробарски номера не са от вчера.
1
1
 
3
 
! Отговори
зевзек преди 7 години
Едва ли има по-големи ветропоказатели и по-измислена партия от БДЦ. Комбинацията им с Гоце направо счупи пошломера. И по друго си приличат всички от ГОЦЕ ЕООД - рейтинга им клони към нула.