Нека президентската кампания започне, сега!

Институт "Иван Хаджийски": Малките партии се опитват да бъдат големи
3 юни 2016 18:58, Анисия Иванова
6
Нека президентската кампания започне, сега!
Архив: Булфото

България официално влезе в подготовка за президентските избори. Отказът на Плевнелиев от борба за нов мандат е подкана за ускоряване на номинациите. Приключилите национални форуми на основните политически сили разчистват терена за по-решителни действия, сочи месечният анализ на института "Иван Хаджийски".

Според анализаторите три фактора са отключили събитията и са нагнетилит политическо напрежение в България - стремежът на ГЕРБ да моделира в своя полза драматичните дебати около промените в Изборния кодекс; решенията на конгреса на БСП; амбицията на ДСБ да употреби президентските избори и да се самоутвърди за сметка на ГЕРБ.

От Института коментират, че премиерът Бойко Борисов все повече губи потенциални кандидати за президент, способни да привлекат широка вътрешна и международна подкрепа, и все повече създава вид на тласкан от среди в партията си да се кандидатира сам. Решението видимо се отлага за последния момент. 

Национализмът на мода?

Законодателните промени действително не излязоха извън плановете на управляващите, но свързаните с тях обрати произведоха допълнителни ефекти. ПФ се открои като централен играч, смятат политолозите.
Национално-патриотичната проблематика става все по-силно изразена в българската политика, откъдето и борбата кои да бъдат нейни легитимни изразители. Сближаването на ГЕРБ с ПФ има не само политическа страна, но и социалнопсихологическа основа. С отвода на Росен Плевнелиев "евроатлантическата" противотежест на управлението допълнително олекна, твърдят те. 

Малките партии се опитват да бъдат големи
 
"Малките" (ПФ, АБВ, ДСБ) опитват да бъдат "големи" и да диктуват дневния ред. Най-успешни засега са ПФ, най-неубедителни – ДСБ. С ходовете си спрямо Плевнелиев ДСБ допуснаха грешка, защото разделиха и озадачиха дясната общност и направиха още по-мъглява перспективата за "нов десен проект". Това даде допълнителна легитимност в тезите на вътрешните им конкуренти – главно от ДБГ, твърдят от "Иван Хаджийски".

Заявката на БСП за остра опозиционност отслабва аналогичната претенция на ДСБ и тя трябва постоянно да доказва, че БСП и ГЕРБ са двете страни на една и съща монета. Но пък без сътрудничество с ГЕРБ ДСБ рискува да остане в дълбока изолация.

Новият курс на БСП принуди АБВ също да "определи" поведението си, за да не се обезличи съвсем в сянката на ГЕРБ. Но БСП не изглежда склонна да приеме условията на бившия си лидер. Неговата позиция засега е висяща, на фактор, около когото се събират малки партии.

Сблъсъкът с ДОСТ мотивира ДПС за курс към предсрочен парламентарен вот – след укрепване на влиянието в хода на президентските. Не може да се изключва двете формации да премерят самостоятелно сили и на президентския терен, заключават политолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - има - как да Няма.точно описаните кандидати са убедителна причина да не се гласува и да се посвети човек на туризъм и гъбарство в изборния ден!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има - как да Няма.Абв - Калфин или Първанов, БСП - Паскалев или по-вероятно - Ламбо, патриотите вероятон ще търсят консенсусна фигура окол която да се обединят, възможно е и Сидеров да ги подкрепи ако фигурата е надпартийна, най-тежко е положението в РБ - там на Вълчев и Зеленогорски им се иска, но Радан също гледа къде да се шмугне.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква кампания да почва, то няма кандидати.