ГЕРБ и БСП се обединяват за Бузлуджа? Възможно!

Ще бъде представен проект за консервацията на паметника
7 юни 2016 12:07,
94
ГЕРБ и БСП се обединяват за Бузлуджа? Възможно!
Снимка: Dnes.bg

Възможно е не само БСП и ГЕРБ да се обединят за възраждането на паметника на Бузлуджа, но и всички хора. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Това ще бъде един добър знак, ако можем да постигнем този тип помирение в името на нещо друго - в името на това как растат и се възпитават децата, с какви ценности се възпитават те", добави политологът Татяна Буруджиева.

Още по темата

Проф. Овчаров съобщи още, че по време на откриването на Музея на розата е запознал премиера Бойко Борисов с младата архитектка Дора Иванова, която му представила набързо проекта за консервация на паметника и превръщането му в Музей на националната памет.

"Другата седмица трябва да представим този проект, за да видим какво може да направи държавата за частичната реставрация на мозайката", обясни проф. Овчаров.

В този полуразрушен паметник може да се направи така наречената "модерна археология", посочи още експерта. По думите му много паметници са си отишли, но Бузлуджа все още може да бъде спасена.

"Тук не става дума за тоталитарно изкуство и в този смисъл проектът на младата архитектка Дора Иванова е много интересен, защото от една страна ни дава възможност да го спасим", добави той.

"Обществото ни се дели, защото според мен все още е в детска възраст на социализация за една нация. Няма демократично общество в света, което да си позволява да забрави миналото си", подчерта Буруджиева.

"Един народ без памет, просто не е народ. Има някои хора, на които им се е искало да ги няма тези 45 години, но истината е, че това може да си го позволиш лично, но не и като народ", допълни тя.

Според Буруджиева проекта за Бузлуджа е един добър ход на всеки кандидат-президент да поеме такава сериозна кауза.

"Аз не смятам, че това нещо има общо поне отсега с президентската кампания, но естествено съм съгласен, че в предстоящата президентска кампания всичко ще бъде използвано. Всичко ще бъде политизирано и ще преминава през призмата на бъдещия президент", добави проф. Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: БСПБузлуджаГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пекан е Бойко, пекан е! Взе инициативата. Другарите ще трябва да вървят след него. Така ще затвори и голямата уста. Интересно е.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами Бойко показва, че е широкоскроен. Какво като се свързва с БСП този паметник, това не означава, че трябва да тъне в разруха. Нека го оправят.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм "за" запазването на Бузлуджа, обаче проблема е че ще излезе ужасно скъпо на България. Наскоро четох, че ще трябват десетки милиони левове.
54
0
 
4
 
! Отговори
ВТ преди 7 години
Най-големият ни проблем е, че не умеем да ценим това, което създаваме с двете си ръце. Как можем да се обединяваме около кауза да подкрепим за победа спортисти, футболисти, а не умеем да оценим по достоинство едно грандиозно творение, създадено с ръцете на хиляди българи. То е част от живота ни,какво значение има кой го е създавал и градил.Не може вечно само да рушим и да мрънкаме, че тъпчем на едно място. Руши само онзи, който не е създал със собствените си ръце НИЩО.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво протестирате. Бузлуджа освен, че е направен от комунисти е обявен и за паметник в демократична България. Даже мисля, че е защитен от ЮНЕСКО. Паметник на България. Какво като е строен през комунизма. Дайте руснаците да бутнат Кремъл, че им напомнял за комунизма. Така ли? :)))
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ГЕРБ и БСП се обединяват за Бузлуджа? Възможно!"За комунистическите монументи е възможно.
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако всяко некадърно творение се обявява за паметник и се харчат пари за поддръжка и реставрация далеч няма да стигнем.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паметникът е финансиран с дарения от народа - купувайки специално издадени пощенски марки с номинал 5 лв.Защо да изхвърляме тези пари? Най-логично е да го продадем - сградата и мястото се харесват от чужденци и със сигурност ще има интерес. Би станал чудесен планетариум/обсерватория. И да напомня, че повечето сгради, построени от същите идеолози все още се ползват...
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом децата искат да вярват в приказката за доброто старо време, нека да вярват. Животът си е техен, ако искат могат и революция да направят и да възродят онова време. Важното е да носят отговорността за действията си, а не да се крият като комунистите и социалистите и да се оправдават, че такова било времето.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За правоимащите беше хубаво по времето на неграмотния тодор
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата на родината ми гинат от нищета и болести, а ние ще пръскаме пари за нещо лишено от всякакъв смисъл.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връх Хаджи Димитър напоен с кръвта на един храбър Българин е осквернен с това извращение с дяволска петолъчка. Дали членовете на БКП/БСП осъзнават, че те унищожават паметта на един истински герой с това бетоново чудовище.
45
1
 
3
 
! Отговори
ист преди 7 години
Най после разбрах, че като се хвърлят пари на вятъра, българинът ще стане щастлив.След като червеният вълк изяде двете агнета, сега има проект да се помири с третото.
44
2
 
3
 
! Отговори
дo 60 преди 7 години
Недей да се пениш толкова, че след малко ще ти избие пяна и ще получиш гърчове. :D
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С чии пари ще се прави това, че не ми се четеше докрая?
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се качат на чинията и дружно ще отлетят за Марс без достатъчно гориво за връщане? А дано, ама надали.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"е запознал премиера Бойко Борисов с младата архитектка Дора Иванова, която му представила набързо проекта за консервация на паметника и превръщането му в Музей на националната памет."Бойко си помислил "Аз, аз, аз, аз" и казал: - Не звучи зле, пригответе ми ножиците и лента.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не съм съгласен с моите данъци да се реставрира тая безсмислица!"За целта има европрограми.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Проф. Овчаров съобщи още, че по време на откриването на Музея на розата е запознал премиера Бойко Борисов с младата архитектка Дора Иванова, която му представила набързо проекта за консервация на паметника и превръщането му в Музей на националната памет."Значи най-вероятно ще се възстанови. На Тиквата само му дай да измазва стари сгради и да им реже лентите, друго не му трябва.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма проблем, но да е не от бюджета, а от партийните им каси!