Депутати искат отчет от Цацаров за КТБ

"Няма да си правим оглушки за грабежа на века", отсече Валери Симеонов
22
Депутати искат отчет от Цацаров за КТБ
Снимка: Архив БТА

Четирима депутати пратиха писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с покана да се отчете пред парламента докъде е стигнало разследването за КТБ.

Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, които се определят като "групата за натиск", уточниха, че се възползват от новата поправка в Конституцията, приета в края на 2015 г., с която се дава възможност главният прокурор да бъде канен за отчет пред Народното събрание.

"Заявяваме, че няма да си правим оглушки за грабежа на века", отсече Валери Симеонов и добави, че групата за натиск иска да спре странното мълчание през последните няколко месеца на главната прокуратура по разследването.

В писмото им пише, че искат доклад за прилагането на закона по казуса с фалиралата банка, включително за напредъка на разследването срещу обвиняемите лица, изправянето на Цветан Василев пред правосъдието и сътрудничеството между органите на държавното обвинение и синдиците на банката за обезпечаване и претендиране на максимален обем средства от източеното от банката имущество и връщането му в масата на несъстоятелността, за покриване на задълженията на КТБ към държавния бюджет, вложителите и кредиторите й.

"Близо две години след фалита в българското общество все повече се засилват опасенията, че фалитът на КТБ, станал известен и като грабеж на века, ще остане без последици за виновните лица, а източените над 4 млрд. лева ще се платят основно от българския данъкоплатец", пише в писмото.

Депутатите посочват, че обществените очаквания са изправяне на Цветан Василев пред съда, търсене на отговорност от останалите членове на Надзорния и Управителния съвет или ръководни служители, одобрявали отпускането на необезпечени кредити за милиарди.

"Отговорност е редно да понесат и членовете на тогавашното ръководство на БНБ и другите държавни органи, имали отговорност по закон и неупражнили дължима грижа и надзор върху управлението на КТБ. Важно е да се провери и дейността на квесторите, допуснали извършването на цесии и прихващания за стотици милиони, след налагането на специален надзор", пишат още депутатите.

На второ място те поставят притеснителни данни на международната разследваща компания на стр. 20 от доклада им, че част от документацията във връзка с фалита на банката е останала недостъпна за тях, след като е била иззета от прокуратурата за целите на следствени действия.

"Много е вероятно тази документация да има отношение към проследяването на източените от банката средства и предприемането на адекватни действия от синдиците за тяхното обезпечаване и завеждане на съдебни искове за възстановяването им в масата на несъстоятелността", добавя се в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Галя преди 7 години
Всички искаме отчет, ама какво от това. Какво ще отчетат, че са направили като то се знае и е видно, че е едно голямо нищо. Кой от всички замесени беше осъден? Хайде добре да не е осъден още ама поне обвинение да има и да е изправен пред съда. Какво се подмотват още. Василев си живее живота в Сърбия и ни се надсмива заради тези така наречени прокурори. Да не казвам и че се оказаха почти цялата прокуратура клиенти на пирамидата КТБ. Та кой да съдят, себе си ли? Нищо няма да се направи според мен.
15
0
 
1
 
! Отговори
Паци преди 7 години
Ами ще оскат, той само грухти из прокуратурата и нищо не се случва. Ей го и това с КТБ - две години!!!! Резил!!! А Василев му се плези от Сърбия съвсем безнаказан.
14
0
 
1
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Господина Цацаров мълчи като комунист на разпит. Като изтече мандатът му трябва да бъде подведен под отговорност за престъпно бездействие!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този Цацаров не беше ли съучастник в Костинбродската далавера с бюлетините която даде възможност на Обещарски да дойде на власт? Защо ми се струва че иззетите документи от прокуратурата ще изчезнат като секретните документи на Сергей Станишеф. Някой да е чувал какво стана със делото за тези документи?
12
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
""Близо две години след фалита в българското общество все повече се засилват опасенията, че фалитът на КТБ, станал известен и като грабеж на века, ще остане без последици за виновните лица, а източените над 4 млрд. лева ще се платят основно от българския данъкоплатец", пише в писмото."Някой очаква ли друго? Почти всички политици и олигарси са в кюпа, работата направо вони, не само Цветанов е за затвора и не смеят.Ще бъде пак" Кой е--л е--л, кака Мара се омъжи!".
11
0
 
2
 
! Отговори
ОтговориАнонимен преди 7 години
Не бива да се допуска подобна нагла кражба да остане без последствия. Целият български народ плати от собствения си джоб за фалита на КТБ и е задължително Цветан Василев и неговите приятелчета да понесат своята отговорност и то с максимални присъди!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отстрел за този продажен, неадекватен , безмозАчен едеот!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цацаров си остана цаца.....
8
0
 
3
 
! Отговори
Реди преди 7 години
Ще трябва да се съглася с депутатите, че ако имаше реални и задоволителни резултати, нямаше да има такава молба.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Депутати искат отчет от Цацаров за КТБ- - - -Ама няма проблеми бе ! По колко искате .....
6
0
 
5
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Това звучи като крадци искат самопризнания от съучастник! Туй политиката е голяма помия.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вдигнаха пенсията за старост с три лева. Василев, идвай си! Виж как нещата в БГ се подобряват!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами другата банка за която ГЕРБ и патриотичните крият и беше спасена с държавни заеми.
3
1
 
20
 
! Отговори
ист преди 7 години
Битият бит, бания бан.Сега се събират пари за новия грабеж.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прах в очите. Ако трябва да се каже истината, тя е че всички големи политици, съдии и министерски служители си получиха милионите левове депозити до стотинка. Какви ти 250 000 лева, пълни глупости. Ако си спомняте добре, един агент беше вътре с 50 милиона. Когато партията му подкрепи ГЕРБ и гласува за 16 милиарда заем, изведнъж същия отпадна от списъците, получи си паричките и всичко по живо, по здраво.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Депутати искат отчет от Цацаров за КТБ- - - -В пликче ли искат "отечета" или на ръка ?