Край на бурките в България – лицето на показ!

НС гласува закона на първо четене
Обновена: 15 юни 2016 15:37 | 15 юни 2016 15:32, Камелия Цветанова
85
Край на бурките в България – лицето на показ!
Снимка: Reuters, архив

Законопроектът за забрана за облекло, покриващо лицето, станал известен като закона срещу бурките, мина на първо четете в парламента.

Зад него застанаха единодушно депутатите от ГЕРБ, АБВ, ПФ, АБВ, РБ, БСП и „Атака“. Против гласуваха единствено от ДПС и независимите, които се отцепиха от движението заедно с бившия лидер Лютви Местан.

Според Тунджер Кърджалиев от ДПС забраната за носене на бурки е "израз на брутално посегателство, ограничаващо жената като човешко същество“.

Според него законът не решава нито един съществен, смислен проблем на обществото, а текстовете в него са противоконституционни.

"Това е провокация към ортодоксалния ислям“, предупреди депутатът от ДПС.

Той смята, че нищо не налага България да е една от малкото страни в Европа, която приема такъв закон, защото по този начин влизаме в полезрението на "нездрави религиозни общности“.

"Историята изобилства от примери, доказващи, че насилието ражда насилие“, коментира Кърджалиев.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отсече, че приемането на този закон е цената, която уж системните партии като ГЕРБ и РБ, плащат на ПФ за подкрепата за властта си.

Според него е видно, че става дума за политическа сделка за сметка на ценности.

"Не е вярно, че законът засяга 30 – 40 жени от Пазарджик, засяга стотици хиляди жени и традиции на мюсюлманите и на християните, които носят забрадка“, отсече Местан.

Той предложи да има законов текст, който да регламентира, че на никое религиозно основание, който и да е няма право да откаже да покаже лицето си при нужда.

От БСП защитиха закона на ПФ.

Според Таско Ерменков той ще засегне не само бурките, но и футболните хулигани, които също слагат маски.

Цялото название на закона е за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

Според текстовете му за напълно скрито лице се считат случаите на използване на покривало или дрехи за цялостно покриване на главата и лицето, включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха и покривало. Частично скрито лице е, когато се виждат само очите.

Закриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви.

Законът е мотивиран от ПФ с текста на Конституцията, забраняващ използването на религиозни институции и верски убеждения за политически цели. Дава се пример и с Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, където носенето на бурки също е забранено.

Като основна причина обаче се посочва невъзможността да се идентифицира лицето, което създава пробив в сигурността при опасността от терористичен акт.

Законът предвижда и глоби за нарушаване на забраната.  За първо нарушение глобата е в размер на 200 лв. За всяко следващо нарушение глобата е в размер на 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по закона се осъществява от МВР и от кметовете.

Със закона се правят промени и в Наказателния кодекс. Според тях всеки, който принуждава някого да носи подобно облекло, се наказва с лишаване на свобода до три години и глоба до 5 хил. лв. Ако обект на принудата е дете, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 хил. лв.

Инициативи за забрана на бурките има и в общинските съвети в страната. Те вече бяха забранени в Пазарджик, Стара Загора и Бургас. В Пловдив обаче забраната бе отхвърлена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
12
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Нещо хубаво да чуя.
38
8
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Правителството се занимава само с глупости , не гледат как да направим живота на Българина по добър като подобрят икономическото ми състояние , а се занимават с бурки глупости , тези сега като не носят бурки В джоба на Българина повече лев ли ще попадне ?
37
0
 
15
 
! Отговори
Даола преди 7 години
Най-сетне турските партии излязоха на светло !
36
0
 
11
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 7 години
А такааа. Атака! Тия от добро не разбират. Светът без тях би бил едно доста по добро местенце.
35
2
 
2
 
! Отговори
Атанас преди 7 години
А, защо не пипат сектите?
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А край на Гей парадите?
33
0
 
15
 
! Отговори
Дисциплинатор преди 7 години
До #46 Целта на всичко това Целта е да няма нинджи по улиците, а ако бурката е единственото нещо което определя морала на мюсюлманите значи трябва да преразгледате религията си.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жените трябва да са по-разголенички, защото тъй е правилно и морално тук ще идеш там ще идеш хоп натресеш на мъжа си детето, дето много прилича на комшията.
31
23
 
2
 
! Отговори
Целта на всичко това преди 7 години
Какво целят политиците? Да направят безтуй и малкото останали много вярващи мюсюлмани в България като типичните българки. Без морал, без свян, без деца, а само кръчми и дискотеки.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
старото правило отново сработи без грешка:Щом турците са против взели сме правилното решение.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имало и добри новини. браво!!!
28
10
 
1
 
! Отговори
до 39 от Орхан преди 7 години
Вече няма да забулвам и козата щом е незаконно първо ще и режа главата после ще се оправям с животинката трябва да се спазват законите.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С 40 девственика при алахха и една жена терористка направо ганг-банг у ислямския рай ха-ха-ха.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи тъй ? Oтива камикадзето да взриви метрото с бомбата на кръста, но много се притеснява, че ще му видят лицето и паспорта му префръкнал на 2 м, от местопрестъплението.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОрханСигурно си толкова грозен, че жените бягат от тебе. Затова забулваш куклата да не избяга и тя.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега мъжете терористи няма да могат да се взривяват с бурки на главата. Oтлична идея, чакай пак да помисля то май жени терористки няма, че ги ползват за робини, а Аллах само девственици предлага.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен36айде беж у турско,тук е БЪЛГАРИЯ.
22
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този закон върви срещу Аллах Всемъдрия Всепрощаващия. Аллах Всемогъщия е наредил всички жени да носят бурки, за да може мъжете да имат спокойно съзнание. Аллах е велик! Мъж който не се обрязва и жена която не носи бурка искрено и с желание нямат място в Джанна и няма да ядат райско грозде!
21
2
 
14
 
! Отговори
:( преди 7 години
Най-накрая да свършат нещо като българи тези *** в Парламата. Усетили са, че народът скоро ще ги люби страстно и правят реверанси.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да няма дискриминация требе и мъжете без ***.