За едната лична карта – петима припряни чиновници

Толкова са нужни, за да бъде издаден заветният документ
Обновена: 22 юни 2016 11:48 | 22 юни 2016 11:07, Камелия Цветанова
14
За едната лична карта – петима припряни чиновници
Снимка: Булфото, архив

Поне петима чиновника са нужни за издаването на една лична карта или един паспорт. Това става ясно от писмен отговор на МВР шефът Румяна Бъчварова на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

Той е поискал да разбере дали може през т.нар. "дълги уикенди", в които се събират по 3-4 почивни дни, да има дежурни в службите за издаване на документи за самоличност, защото ако се наложи на някой спешно да си вади паспорт, това няма как да се случи.

Според Бъчварова обаче има начин да се извади документ дори в почивен ден. Това става в случай на спешно заминаване за чужбина за лечение, при смърт, при бедствие.

За тази цел служители на "Български документи за самоличност" дават дежурства на повикване.

От 2010 г. досега се е налагало издаване на 2-3 документа за самоличност годишно, обяснява Бъчварова.

Съгласно международния стандарт, който е приет в страната ни, за издаването на един документ, за да няма грешки, например на личната карта или паспорта името да е на лице, а снимката да е на друго, са нужни минимум пет служители.

Единият е необходим за подаването на заявлението и връчването на готовия документ, вторият е за осъществяването на контрол преди персонализирането на документа и минимум трима в центъра за персонализация за изработването на документа, защото се работи с бланки под строга отчетност.

Заради това издаването на документи през празнични и почивни дни без да има спешна необходимост е финансово необосновано, смята вътрешният министър.

Това би наложило организация на дежурни служби в страната, на пълно работно време, с минимум пет служители в 30 центъра за персонализация, защото документите за самоличност се издават по постоянен адрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хе, че то и за завиване на една ел. крушка са нужни 5-има сужители на МВР: един, стъпил на масата държи крушката във фасунгата и четирима въртят масата, за да се завие крушката.
11
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Бъчварката хич не знае къде се намира. Как може такъв раздут щат? И тя вместо да си го крие,че си е за срам,тя си го изтъква дори. Пълна неориентираност от нейна страна. И после казва,че в МВР не достигали хора.
10
0
 
6
 
! Отговори
К преди 7 години
Преди няколко години ми се наложи спешно да пътувам в чужбина, но оямах валиден паспорт и се наложи да ползвам експресна услуга бях си купил и самолетен билет за същият ден, но системата им в паспортна даде някакъв проблем както ми обясниха не успях да си получа паспорта на време, а при въпросът ми кой ще ми възстанови разходите за билета вдигаха рамене. Въпросът ми е мислите ли, че тея хора си вършат работата?
9
1
 
6
 
! Отговори
Blago преди 7 години
И най-хубавото, е че "редовният" срок за издаване на лична карта е месец :).Е, разбира се можеш да ги стимулираш, да задвижат процеса, като си платиш допълнително, но все пак гладна мечка, хоро не играе :)
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'' Евродепутат яхна БМВ за 300 бона (СНИМКА)''Сами си ги избрхте.........
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко навъди едно огромно количество "нищоправещи администратори" с КОСМИЧЕСКИ заплатиза да може да гласуват за него на избори.Този ББ и ЦЦ за абсолютни престъпници и в едни по-ранни времена щяха да трият наровете в Белене.Имаше ПРАВДА в онези години та кой каквото иска да ви говори.Като икономически механизъм сициализма е не особено добър но като социална и правова система е ВЕЛИК!
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БУЛГ АРИСТАН ДЪРЖАВАТА С НАЙ МНОГО НИЩОПРАВЕЩИ ТЪРТЕИ НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА С ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ И БЕЗБРОЙ ПРИВИЛЕГИИ
5
0
 
39
 
! Отговори
тва преди 7 години
е защото не сте ходили до митницата... Там за да си вземеш една пратка отиват 2-3 дена и минаваш през около 15 човека, работещи на дискети...
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва отпуск човек да си вземе, да иде да си вади паспорт или л.карта по постоянен адрес. Защо не може да се подаде където е най-удобно?
3
2
 
26
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 7 години
"Единият е необходим за подаването на заявлението и връчването на готовия документ, вторият е за осъществяването на контрол преди персонализирането на документа и минимум трима в центъра за персонализация за изработването на документа, защото се работи с бланки под строга отчетност." Нещо малко ми се видят, Бъчворова е скрила поне още 3ма!
2
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те тъй де. То и за да се смени една крушка трябват пет милиционера.
1
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така де... България на пет гишета!