ЕС е проект за мир, убеден е Плевнелиев

Нужен е интелигентен развод с Великобритания, смята президентът
3 юли 2016 19:57,
73
ЕС е проект за мир, убеден е Плевнелиев
Снимка: архив, Ройтерс

Несигурността е най-големият враг на Европа, заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю за в. "Монд".

Плевнелиев изразява безпокойство от разделенията в Европа и надигането на популизма. 52-годишният бивш бизнесмен, министър на регионалното развитие в дясно коалиционно правителство, стана президент през 2012 година, посочва изданието. Правомощията му са ограничени, но той изигра важна роля по време на големите протести в страната през 2013 и 2014 година, пише "Монд". Мандатът му приключва в края на годината.

На въпрос какво трябва да прави Европейският съюз след Брекзита, Плевнелиев отговаря, че това е нова криза след десетината кризи в Европа през последните десет години: Грекзитът, войната в Украйна, отношенията с Русия, миграцията, тероризма, държавните дългове, безработицата, Шенгенското пространство и надигането на национализма и популизма, което е най-голямата криза, по-голяма от Брекзита. По думите му пред тези кризи на идентичността трябва да проявим единство. "Европа не е проект на елитите, диктуван от парите и националните интереси. Това е проект за мир", отбелязва Плевнелиев.

"Ние сме едно семейство. Ако един от членовете иска да си тръгне, трябва да се предприеме хуманен и интелигентен развод, без да се привилегироват краткосрочни интереси", изтъква българският държавен глава в интервюто за в. "Монд".  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЗИ КАКВОТО И ДА НАПРАВИ, КАКВОТО И ДА КАЖЕ, ТО ИМА ВИНАГИ АБСОЛЮТНО ОБРАТЕН ЕФЕКТ- НАСТРОЙВА ХОРАТА ПРОТИВ ТОВА НЕЩО. ТОЛКОВА Е НАТРУПАЛ НЕГАТИВНИ ЕМОЦИИ, НАСТРОЕНИЯ И С ТОТАЛНА ЛИПСА НА АВТОРИТЕТ, ЧЕ НЯМА КАК НЯКАКВА НЕГОВА ИДЕЯ ИЛИ МИСЪЛ ДА ХВАНЕ ОКО.
8
1
 
26
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Знаете ли защо изтипосват този човек постоянно със статии за ЕС? Ще ви кажа. Ще го направят я бюрократ я нещо друго в Ес. Нещо като Бареков и Сталинка. Тлъста заплата в евро ще получава като награда за анти-българската му дейност.
7
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
които иска мир да вьрви в антарктида каза корифеят вьв вьншната политикасоломон паси
6
0
 
28
 
! Отговори
Росен императора преди 7 години
Роска, нямам търпение да си ходиш!
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя още ли е президент?
4
1
 
30
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
гнусна ***!
3
0
 
28
 
! Отговори
инед преди 7 години
Най-щастливият миг на раздялата ,кагато си тръгваш .И аз със сълзи на очи се моля на Богадано не се върнеш .
2
0
 
36
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
А бе какво става,Роско взеха да го изтипосват по сайтовете по няколко пъти на ден!Тия не разбраха ли,че за 90% от хората е бита карта и не желаят да го гледат!?Да му намират някоя синекурна длъжност,дето няма да пречи и да ни се маха от очите!Както казва народа:"Не го щат в селото-той за къщата на попа пита!"
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС! *** то има ли още такъв съюз?