РБ: Да се намалят лихвите при просрочия!

Ако се сравни с Европа, в България те са най-високи
8
РБ: Да се намалят лихвите при просрочия!
Снимка: Reuters, архив

Лихвите при просрочени задължения от фирми и физически лица да бъдат намалени и диференцирани, настояват от Реформаторския блок.

Според тях в момента България е уникално изключение от останалите европейски държави и сме на първо място по високи лихви при просрочени плащания.

За да поправят тази несправедливост, реформаторите са внесли поправки в Закона за задълженията и договорите.
Според промените размерът на наказателната лихва ще се определя от основния лихвен процент плюс 8% процентни пункта за фирми и плюс 4 на сто - за физически лица.

В момента в България при забавени плащания се плаща основната лихва плюс 10 процентни пункта, а законът с тази норма е приет преди 20 години, когато е имала по-скоро компенсиращ характер, който сега се е превърнал в санкциониращ.

Не са единични случаите, когато хората се оплакват, че след години разбират за свои задължения, но заради лихвите дължат с 50 и повече процента над първоначалната сума, обясни Петър Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: ЕвропалихвиРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
друг анонимен преди 7 години
До АнонименВсинца гласуваха против премахването на тези безкрайно незаконни текстове. Въпреки, че общественото мнение беше настръхнало, а политиците си правеха пиар, как се борили за корекция на ГПК. Изборите бяха далече тогава. Сега наближават и пак мънкат за този проблем. Не им вярвайте на това, което говорят, гледайте ги какво правят!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо да махнат халваджийските тефтери и хвърчащите листа от член 417 и 418 и да спрат пладнешкия обир на мутрите ЧСИ. Също да се закрият арбитражите и единствената институция за извънсъдебно решаване на спорове да е Арменска Апостолическа Църква както си му е реда.
3
0
 
4
 
! Отговори
ха промяна де преди 7 години
До ужас бг Правилно. Така им харесва, така правят. Уникален пладнешки грабеж, подкрепен от всички партии. Той е една от основните причини родния "елит" да има външна подкрепа. Нищо съществено няма да се промени по гореспоменатата причина.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетихте се. А когато се гласува в НС винаги подкрепяте банковото лоби. Я си направете ретроспекция на гласуванията по темата и ако сте размислили предизвикайте нов дебат и нови решения. Многоговорене и нищоправене вече няма да е достатъчно за пред избирателя.
1
0
 
14
 
! Отговори
ужас бг преди 7 години
То да бяха само тези проблеми с банките,грабежа у нас е чудовищен най високи лихви,такси и пр.чуждите банки изнасят награбеното от нас в страните си,където лихвите са в пъти по ниски.