80% от чиновниците мрънкат – заплатите им замръзнали

4300 лв. на месец взима директор в администрацията без бонусите
1 авг 2016 08:14,
65
80% от чиновниците мрънкат – заплатите им замръзнали
Снимка: МВР

Чиновниците масово са недоволни от системата на заплащане в администрацията. Това е установило проучване, поръчано от Института по публична администрация, което е публикувано в доклада за състоянието на администрацията през 2015 г.

Според служителите системата за определяне на възнагражденията само частично отчита работата им. Според правилата от 2012 г. Насам 70% от заплатата на чиновниците са основни, а останалите 30% се водят бонус въз основа на това колко добре си вършат работата. Какъв да е размерът на бонуса, се определя след оценка на изпълнението веднъж годишно.

80% от чиновниците са се оплакали, че не са получавали увеличение на заплатите от 2012 г. насам, въпреки че би трябвало да има такова заради нормативната уредба.

Допълнително чиновниците са недоволни, че има много големи разлики в заплащането за една и съща длъжност.

4300 лв. е най-голямата основна заплата в администрацията и тя се получава от директори на дирекции. Това показват данни на Евростат, които са включени в приетия от Министерския съвет доклад за състоянието на администрацията.

Тези данни са подадени от чиновниците и включват само основната заплата, но не и допълнителните възнаграждения.

Максималната директорска заплата, която е била обявена пред Евростат, е по-висока от най-високата заплата за главен секретар, която е 3600 лв. Тя трябва да е по-висока и от заплатата на Бойко Борисов като министър-председател. Наскоро Борисов обяви в телевизионно интервю, че получава по 4000 лева месечно, а с всички отговорности един премиер в България по думите му е справедливо да взема 10 000. Според методиката за определяне на премиерската заплата, която зависи от тази на депутатите, Борисов всъщност се разписва за 100 лв. повече от заплатата на най-скъпоплатените директори.

Въпреки че има много големи заплати по длъжностите, за сравнима работа други служители получават в пъти по-ниски, твърдят обаче чиновниците.

Според данните на Евростат в администрацията има и директори, които получават по 770 лв. - сума, почти 6 пъти по-малка от най-високата шефска заплата в администрацията.

Голяма ножица има между минималната и максималната заплата и при останалите нива на чиновниците, показват данните от доклада за състоянието на администрацията. За ниво специалисти например тя била над 10 пъти по-висока миналата година.

Чиновниците не харесват и системата за оценка на изпълнението и свързаната с нея плаваща част от заплащането им, сочи анкетата на Института за публична администрация, цитирана от "24 часа".

В повечето отговори те заявяват, че тя не допринася за справедливо възнаграждение, защото била твърде субективна. Освен това заради големите разлики в минималните и максималните нива на заплащане в администрацията дори когато доброто представяне се поощрява с вдигане на заплатата, излиза, че служители с равни постижения не получават едни и същи пари.

Огромни разлики съществуват дори в една и съща администрация заради въведените коефициенти на увеличение на база представяне, се казва в доклада. Като цяло чиновниците определяли въведената от бившия финансов министър Симеон Дянков система като неработеща, сочи проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
Такава заплата ще отговаря на моментното им отношение към нас работодателите им. Не стига, че някой си объркал ами сега трябва 2 пъти поне да се разкарвам за да им покажа къде им е грешката и тогава вече някой да си размърда *** и да си свърши работата. И после много работа правили. Но не съм само аз всички в тая държава сме недоволни от тях. Да им направят заплатите спрямо качеството на работата им. И ДА ВКАРАТ НАЙ НАКРАЯ ЗАКОН ЗА ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ НА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ!!!
56
0
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
Какви ниски заплати. Ето днес трябваше да ходя до НОИ защото са сметнали болничния ми грешно. Обаче се оказва, че калинката която отговаряла за това приема само в Сряда и Четвъртък от 10 до 12. През останалото време явно не е на работа. Какви заплати, какви 5 лева. Да вкарват едно електронно правителство и да ги съкратят с 80-90% стига сме ги хранили тия мързеливи ***. Тогава и заплатите им ще са по високи и всички ще са доволни. Да им направят заплатите по 150 лева на всичките!
55
0
 
1
 
! Отговори
Edna преди 7 години
В общините толкова са политизирани нещата, че за справедливо заплащане и дума не може да става. Масово кметовете смятат, че трябва да си благодарен, че си изобщо на работа и не са намерили начин да те уволнят. Шепа професионалисти, които си разбират от работата и наистина са в услуга на гражданите, и безброй калинки, членуващи в "правилната" партия.
54
0
 
6
 
! Отговори
Инспектор преди 7 години
Чиновниците не мрънкат , а казват истината.Вече 8 г. заплатите в БАБХ, заплатите на обикновените инспектори не са мръднали. Започва се с мин.раб. заплата. Па върховете не знам как е ? А тези които пишат за големите заплати нямат никаква реална представа за нещата.Те си знаят Бойко бил милиардер, държавните служители вземали подкупи , асвалт не се яде и т.н.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
винаги ми е било интересно как в държавния апарат супер къдърни хора в работата си получават едни пари колкото да каже че има заплата ,а на други очевадно не в час в същата област получават в пъти по големи заплати.Ясно е че кадърността не е определяш фактор при определянето на заплатите при назначение за държавен служител.Но все пак е доста странно.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо говорят за заплатите на шефовете за тях е ясно че получават високи заплати,чиновниците се оплакват не шефовете нормално защото на много места става въпрос за малко над минималната заплата.А ако започнат втора работа като повечето българи ще ги обвинят в конфликт на интереси, и понеже са дребни чиновници с тях правителственото ще отчете дейност.
51
0
 
4
 
! Отговори
Аааааа преди 7 години
До Те са хора като насАбсолютно вярно! В Бг всеки има претенции за нещо и никой не си признава, че и той самият не е цвете. Като служител в администрацията твърдя - от личен опит - че българите СМЕ неграмотни, тарикати, агресивни и склонни да си правим мръсно непрекъснато. Има и разбрани и интелигентни хора, но за съжаление не са много. Това е реалността. Що се отнася до корупцията - нямяше да има такава, ако никой не плащаше, предлагаше или даваше пари.
50
1
 
7
 
! Отговори
дребен чиновник преди 7 години
когато си от много години дребен чиновник знаеш ,че с процентното увеличаване на заплатите се достигна до това ниво на огромно различие в заплатите и то натрупано с години едва ли някога ще се оправи положението защото 10% на 4000 лв. никога не е равно на 10% на 600 лв. а заинтересованите от това са във висшия ешелон и никога няма да го променят нищо , че хората се обслужват от низшите етажи
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсионери със 150лв. лекари със 700-800лв. и търтеии пречещи на всички със 4000лв. Това е демокрация или тотално заличаване на Българската нация.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не стига че са некадърни 99% ами и корумпирани тия б.клуци сега реват за повече пари само разтрел за тях никакви пари
47
0
 
5
 
! Отговори
жена преди 7 години
Докато София е столица така ще бъде - там е проблема. Изберете всеки друг град за столица и..... вече няма да сме прокълнати. Но ще ни струва много скъпо.
46
1
 
14
 
! Отговори
БГ Пощи за пример преди 7 години
Само да кажа, че преди 30 минути държавните служителки от БГ Пощи ме поканиха да напусна станцията на пл Лъвов мост защото и шестте не знаеха как да се прати препоръчана пратка за Германия. Посъветваха ме да се обърна към частни куриери докато си крещяха една на друга и ми подхвърляха личната карта между гишетата. Колко ли им плащат и защо.
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чиновниците основно са събрани в София и основно те вземат големите пари. Управляващите не се сетят, че избирателите им съответно и данъкоплатци получават ниски заплати и пенсии . Проблема в България не е, че някой взема 4300 лв. това всъщност са 2150 евро. Някой от вас плюещите защо не се сеща, че за бежанците се отделят 1100 лева.
44
1
 
9
 
! Отговори
popa преди 7 години
ами , стига коментари ,изясни се, просто трбва да се смени системата, . с едни и същи действия няма как да имаме разл.пезултати , поменте ако се дели народа следв.8г ще е същото, и по зле. не се делете !!!
43
0
 
22
 
! Отговори
куку преди 7 години
Така е. Дянковата система е порочна. Всичко е в ръцете на директорите на дирекции, които определят на себе си най-доброто(уговорено с гл. секретар и баш директора). Тук там надуят максимума на някой техен човек и икономисаното си раздават като 4-5 цифрени бонуси! Мен лично се опитаха да ме прецакат за 50 лв. увеличение (и много др. колеги), но настана скандал и за да не излезе по медиите се поправиха експресно. Държ. администрация е супер пропаднала...
42
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 7 години
Не знам за директорите, но заплатите наистина са "замръзнали" от 3 години поне.
41
4
 
25
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
Пенсионирах се като инспектор от БАБХ след 40г. стаж.Основната заплата ми беше 580 лв.и с прослужените години 780лв.Заплатите в сектора не бяха вдигани от 8/осем/ години.Едва този годино вдигнаха заплатите с огромните 5.5 % и то само на държ. служители.При Ив.Костов зоплатите с вдигаха всяка година с 10 %, а в годината когато загуби изборите два пъти по 10%.Но при него имаше растеж на БВП с 6.5 %
40
1
 
35
 
! Отговори
11 преди 7 години
Спорът между работещите в частния и публичния сектор е напълно излишен. И на двете места в огромната си част работещите са експлоатирани и унижавани за жълти стотинки. В България просто няма работещ пазар на труда! Вместо да се получават нормални заплати, в единия случай печалбата се харчи за скъпи джипове, лускозни почивки, палати и пр. екстри, а в другия случай парите потъват в бездънната яма, наречена "държавни поръчки", т.е. парите пак се разпределят по първия начин.
39
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 7 години
Защо мрънкат,слънцето вчера каза,че им готви финансова изненада догодина,при условие,че няма да клатят държавата.
38
1
 
9
 
! Отговори
bros преди 7 години
До АнонименБратле/Сетро,изброените имат манталитет на соц. държавни служители, каквито са били в по-голямата си "професионална" част