Полицаите – призовкари! Губят си времето, отчита Бъчварова

Голяма част от работата им се изчерпва с несвойствени дейности
29 авг 2016 09:07,
45
Полицаите – призовкари! Губят си времето, отчита Бъчварова
Снимка: архив, Булфото

Полицаите масово си губят времето с връчване на призовки, охрана на данъчни и други несвойствени дейности. Вместо да се занимават с разследване на престъпления, униформените отделят почти три часа дневно от времето си, за да обикалят адреси и да охраняват чиновници.

Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос. В него е записано, че за периода януари-март 11% от състава на териториалната полиция са се занимавали с дейности, различни от типичната полицейска работа. На практика това значи, че повече от 180 служители на столичната полиция всеки ден са ангажирани с дейности, които МВР характеризира като несвойствени. Те обаче са им вменени по закон и полицията не може да отказва съдействие на други държавни органи, когато такова е поискано.

Според най-актуалната статистика общият щатен състав на вътрешното министерство е 49 779. От тях обаче незаетите са над 6300. Униформеният състав е около 25 хил., а останалите са чиновници. Което значи, че около 3000 полицаи ежедневно връчват призовки.

"Всеки участвал в оказване на съдействие служител е отделял средно по един час и половина от работното си време", пише Бъчварова.

Общата продължителност на т.нар. съдействие обаче е по-голяма - средно 2 часа и 50 минути за цялата страна. От отговора не става ясно средно по колко служители се изпращат с такива задачи.

Бъчварова обаче обяснява, че има около 90 нормативни акта, които задължават МВР да отговаря на подобни заявки. Сред тях са НПК, Законът за административните нарушения и наказания, Административнопроцесуалният кодекс и др.

"При оказване на съдействие често се налага да бъдат използвани полицейски правомощия. Такива са извършване на проверки в помещения, временно изземване на вещи, употреба на физическа сила и помощни средства, задържане на лица, установяване на самоличност", уточнява Бъчварова, цитирана от "Сега".

Една от най-губещите времето на полицаите дейности е връчването на фишове и призовки. По закон електронните фишове трябва да се изпращат по пощата. Ако обаче след 14 дни нарушителят не си плати глобата или не даде данни за човека, който е шофирал колата му, фишът отива в полицията, която трябва да издири наказания.

Другото връчване, с което се занимава МВР, е това на книжа по наказателните дела. По принцип това би трябвало да се прави от съда, прокуратурата или евентуално общината. Когато това е невъзможно обаче, пак се опира до МВР. Големият проблем в случая е, че за подобни дейности се използват най-вече полицаите на първа линия - районните инспектори. Точно те най-често контактуват с гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
4
 
! Отговори
Мария Хуана преди 7 години
Полицаите, държавните чиновници и политиците са супер умни хора, те градят свръх стабилната и развита икономика на страната, и заради техните активни действия за просперитета на нацията в следващите 10 години от България нито един млад и перспективен човек няма да си тръгне, а всички които в момента са навън ще се върнат по родните си места да живеят в изобилие от средства и в радост да създават семейства сред липсата на какъвто и да е стрес, и нищета, ще има пари за всички, особено за пенсии.
19
0
 
2
 
! Отговори
Неа до 10 преди 7 години
Да , аз познавам .
18
0
 
7
 
! Отговори
Неа до ss преди 7 години
Да , и в такъв случай можете ли да ми кажете как може да имате поглед върху 2000 човека ? Нещо не мога да се сетя .... Администрацията е голяма , вярно е , но госпожата иска още да я раздуе .... Дирекции...дирекции ...а после ако може някой доброволец да свърши работата ...
17
2
 
13
 
! Отговори
ало бъчваова преди 7 години
да ти кажа те полицаите ти и за това не стават, *** с шкембета, търсещи сянка и рушвети...
16
1
 
15
 
! Отговори
НРБ преди 7 години
Бъчварова пращай администрацията да пази границата,а не да спят в дирекциите!Като има проблем решете го!
15
5
 
16
 
! Отговори
хаос преди 7 години
До ВескоНикой не иска да прави реформа в МВР там всички са доволни от сегашното положение не работиш а получаваш и то не малко,всички опити за реформа са брутално спирани от синдикати и служители,спомнете си какви безредици направиха полицаите при последните предложения за реформи!и все още няма наказани за това!?
14
2
 
1
 
! Отговори
Zatvor za bureva преди 7 години
Durjavata e v sustoianie na voina milioni bejanci ni zalivat a 10 000 policaia s 5 puti pove4e 4antadjii lapat durjavna para obslijvaiki burokrati
13
4
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
Като оня де развивал гас и си мислил че може да кара кара грънци мисл и за любов *** кога ще се измисли сам се пита щото даваи гас не значи че може да караш
12
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Значи до всеки редови полицай стои по един чиновник. Хайде сега да излезе г-жа Бъчварова и да се отчете - какво правят тези чиновници по осем часа на ден??? На всичкото отгоре тези чиновници ползват привилегиите на редовия полицай. Напълниха си всички министерства с търтеи-послушковци, за да има кой да си ги избира, когато му дойде времето. И всичко е на наш гръб.
11
1
 
16
 
! Отговори
ss преди 7 години
25000 униформени --> мин 5000 в министерства значиии 20000 останаха --> мани 5граничари 4-5 пожарна и жандармерия--- > останаха 10000 народната милиция ---> на 4 смени ---> има нема 3хиляди на смяна на 5 милиона тариката 3 хиляди да ги пазят хахах има нема на 2000 *** 1 кука :)
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Едно изречение - Държавни хрантутници.
9
3
 
28
 
! Отговори
Факт преди 7 години
МВР става единствено за закриване и за нищо друго. Някой да познава лично човек, срещу когото да е изършено престъпление и МВР да е намерило престъпника? За читави доказателства за съд даже и не се стига.
8
4
 
26
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Не мога да разбера с каква наглост можеш да си вземаш заплатата от нашите данъци и да ми казваш някви бройки. Имате достатъчно хора в парламента. Имате и изпълнителната власт. Направете едно нещо полезно!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, 3 часа на ден трябва и да работят нещо съвместно с някой, вместо да си бъркат в носа и да висят в храстите.
6
4
 
21
 
! Отговори
кольо преди 7 години
Крайно време е да се уволнят повечето полицаи, нищо не правят само тровят народа и лежат по цял ден, време е да си получат заслуженото
5
3
 
25
 
! Отговори
стига вече преди 7 години
Постоянно от МВР повтарят няма хора,няма хора я вижте колко много служители имат и се оказва че ни лъжат и просто са некадърни и не способни да се борят с престъпността,не искаме повече да плащаме на некадърници,готованки и лъжци......
4
3
 
9
 
! Отговори
al преди 7 години
ВРЕМЕТО Е ВЕЛИЧИНА, КОЯТО НИТО СЕ ГУБИ, НИТО СЕ ПЕЧЕЛИ, А РАБОТАТА СЕ МЕРИ С ВРЕМЕТО!
3
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полицаите са бoклyци.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха ами нали трябва да отчитат дейност.
1
1
 
43
 
! Отговори
ужас преди 7 години
50 000 от който 25 000 са униформени!?и 25 000 чиновници!?хора това е скандално при такъв щат в страната е хаос и хората страдат от престъпността,такова чудо няма никъде в ЕС!народа издържа една не работеща система.