Газовият хъб "Балкан" ще обедини Югоизточна Европа

Проектът не е само за България, а за целия район
50
Газовият хъб "Балкан" ще обедини Югоизточна Европа
Снимка: Булфото, архив

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, каза днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб край Варна, цитиран от БТА.

По думите му проектът за изграждане на хъба е продължение на инициативата на страната ни и ЕК за създаване на работна група за междусистемната свързаност в региона.

В момента индустриалното производство и урбанизацията привилегироват употребата на природен газ, особено като се има предвид, че това е източникът на енергия, най-щадящ околната среда, посочи Дончев.
По думите му статистическите данни през последните години показват, че еленергията не може да се конкурира с газа като нива на цените.

През 2015 г. световният добив на природен газ е постигнал рекорден добив, а търсенето нараства с над 1,4 на сто в сравнение с 2014 г., посочи Дончев.

Той каза още, че цената на това гориво е добра предпоставка за увеличаване на потреблението му в индустрията.

Югоизточна Европа се нуждае не само от междусистемна газова свързаност, но и от икономически подем, каза Дончев и допълни, че сигурността на доставките и цената на енергийните ресурси, включително на газа, са първостепенен фактор за конкурентноспособността на икономиката.

Заели сме с предизвикателство да положим основите на отворен интегриран газов пазар, каза вицепремиерът.

Той допълни, че проектът за хъбът "Балкан" не е конкурентен на някой съществуващите или тези, които се разработват или планират в момента.

Според Дончев българският хъб ще даде техническа инфраструктурна възможност за конкурентен сблъсък на различни доставчици.

Пред участниците в инвестиционната кръгла маса вицепремиерът посочи още, че при разглеждане потенциала на проекта не бива да се разсъждава само за България, която е малък пазар, а да се има предвид потенциалът на целия район заедно със съседните ни държави, чийто общ брутен вътрешен продукт е 1,2 трилиона евро, населението достига 126 милиона души, а консумацията на газ надхвърля 70 милиарда кубика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
13
 
! Отговори
не се притеснявайте преди 7 години
До Анонимен 17"Газпром" не обмисля строителството на газопровода в България. Руската газова компания и нейният турски партньори обсъждат само изграждането на морския газопровод за Турция. Това съобщи председател на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.
11
0
 
19
 
! Отговори
Пак преди 7 години
Какъв хъб защо лъжете всички тръби ни заобикалят откъде газ,пак ни прецакаха уж нашите съюзници.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като е нищо,защо правим безмислени неща?
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По думите на Милър, в настоящия момент руската и турската страни проучват възможността за излизане на газопровода "Турски поток" на турско-гръцката граница.
8
0
 
22
 
! Отговори
Защо ли преди 7 години
Всички газови сделки се провалиха при ГЕРБ.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ще дупчим Черно море и ще вадим газ колкото ни душа иска. Ще си имаме за хъбчето, че и ще изнасяме даже, Баце така каза. Що не Му вервате?!
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банкянски хуморески преразказани от габровски пелтек.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банкянски хуморески преразказани от габровски пелтек.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е поканил в кремъл лидерите на Прибалтийските страни Литва,Латвия,Естония и ПолшаКойто биха Тревога че Русия е Главната заплаха за районът за да поставят Международни натовски батальони по свойте границиОтговор не е получен за сегаЗащото заплашващата страна е Нато не и Русия
3
0
 
27
 
! Отговори
ПР преди 7 години
Руски проект,ама от Газпром нема никой.Бойкови измишльотини.
2
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният руски проект обслужващ руски интерес който ще се строи със пари от българският народ.Предполагам договора за този хъб ще е със гриф строго секретно.Този хъб един ден ще докара война във България
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе що никой неще да каже от къде ще дойде Газта до ВарнаКажете го бе Гербери извикайте И Плевналиев и той да изрече Омразната думаРУСИЯбарем ви олекне