Давай на кирилица: Таблети, лаптопи...

ПФ ще пише разпоредби за кирилизация на всички мобилни устройства
15 сеп 2016 17:15,
22
Давай на кирилица: Таблети, лаптопи...
Снимка: архив Reuters

Патриотичният фронт се солидализира с кампанията "Давай на кирилица" и поема инициатива за законодателни промени. Те уреждат използването на кирилицата в електронните мобилни устройства.

"Ще искаме законодателно изискване мобилните електронни устройства да бъдат кирилизирани и да търпят килиризация. В момента има много, които не предполагат това", каза депутатът Искрен Веселинов.

Още по темата

Той обясни, че ще се иска изискване и мобилните оператори да изпращат съобщенията си до абонатите на кирилица. "За да няма парадокси като тези операторите да ни честят 24 май на латиница", каза Веселинов.

Патриотите ще настояват и за български вариант на съществуващите шрифтове на кирилица. Причината е, че тези, които използваме, били руски.

Преди дни патриотите съобщиха, че готвят закон за българския език. В него те настояват и надписите на публични места и по улиците също да бъдат на кирилица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така се случи,че на работата използвам и латиница и кирилица.На практика на клавиатурата използвам фонетика.Много неудобно е да пишеш на латиница и кирилица.Да са живи и здрави тези които са измислили фонетиката за да може да се пише на български удобно и разбираемо.
18
0
 
34
 
! Отговори
Кирилик преди 7 години
До един БългаринИ как един F.Cking Greek знае БЪЛГАРСКИ ???? Do You know how to to that???
17
0
 
35
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
Светите братя Кирил и Методий са БЪЛГАРИ!Климент Охридски в "Кратко житие на Кирил" (известно също и като "Успение Кирилово") ясно казва:"Родното място на преподобния наш отец Кирил е многопрочутият и голям град Солун. Там той е роден. По род и рождение той е българин."
16
0
 
44
 
! Отговори
:) преди 7 години
С писането на маймуница (сиреч-на български с латински букви), неграмотните прикриват част от грешките си. Най-малкото там отпада така омразно и неразбрано и кратко (й). Другите всички фрапантни грешки се правят естествено от "бързане",защото правилното писане изиксва мнооооого време,но в началните години ;)
15
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега може да се пиши на кирилица, какъв ви е проблема?
14
7
 
32
 
! Отговори
Niko преди 7 години
До българинA koi ezik e 'chujd' ..i za kogo ?? malko e otnositelno mai
13
1
 
47
 
! Отговори
един Българин преди 7 години
До До 3И още, в Енциклопедия Британика пише, че братята Кирил и Методий са гърци. Същото и в wiki (Angl.)Хич са ми през оная работа какво пише в енциклопедиите дето четеш. Кирил и Методий са българи и всеки българин го знае. Теб ако ти промиват мозъка с нови енциклопедии, в които дори пишв че сме били под присъствие, а не под робство - твоя си е вината и на учителите ти, че не знаете истинската българска история. Просто такива уж умни мозъци и учени като теб унищожават българското в България
12
12
 
36
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
В България пишем и четем на български език!!!-----------------------------Абе не е точно така !! Друг е въпросът, ако човек иска да оправдае незнанието на чужд език с псевдопатриотизъм:) Скоро гледах едно изпълнение на Адел в Дюселдорф. Тя извика на сцената едно 8 годишно момиченце германче и започна да му задава въпроси на английски. То разбираше и говореше езика перфектно. Учениците в началните у-ща у нас нямат това добро боравене с езика,.освен ако родителите им не плащат частни уроци. И още, в Енциклопедия Британика пише, че братята Кирил и Методий са гърци. Същото и в wiki (Angl.)
11
2
 
46
 
! Отговори
Грамотен преди 7 години
До българин"По важно е да се пише грамотно.Чуждият език разширява познанията на човека и го прави по информиран и свободен."Латиницата не е чужд език, а чужда азбука. Има разлика. И Кирил не е никога казвал "Всички азбуки имат право на съществуване".
10
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моят си има всичко -и кирилица и арабски и какво ли не...Като трябва да пиша нещо на български, винаги пиша с кирилица и мразя да чета български изписан с латински букви. Обаче ......напоследък забелязах, че по-лесно ми е да се изразявам на английски език, заради честите ми кореспонденции с приятели чужденци. Понякога нямам един ред написан на български:D Вече започнах да мисля на английски, пък и други езици ползвам.
9
11
 
34
 
! Отговори
българин преди 7 години
Спорът е излишен.И компютрите и мобилните телефони и таблетите имат клавиатури на които мже да се използва кирилица,латиница или фонетика.Както е казал самият Кирил слънцето свети еднакво за всички и всички азбуки имат право на съществуване.По важно е да се пише грамотно.Чуждият език разширява познанията на човека и го прави по информиран и свободен.Неслучайно при БКП се учеше само руски и много малко и рядко други езици.Чуждите езици бяха привилегия за големците!
8
5
 
60
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Приветствам.Това отдавна трябваше да стане.Същото се отнася и за поппевците,които забравиха български език и пеят само на английски.Ние си имаме наш,роден език,който с лека ръка пренебрегваме,кланяйки се на чужда мода....
7
18
 
37
 
! Отговори
Симо преди 7 години
Луксозните таблети и телефони имат български преводи, но по-евтините китайски устройства нямат. Намирисва ми на лобиска поправка, с която искат да забранят продажбата на евтините устройства.
6
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като отиваш на работа в чужбина искат да се знае езика. Който идва да прави инвестиции в България или да работи- да знае езика. Тия от оператора ми пращат съобщение на английски. Откъде накъде, аз искам на български!
5
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичките нови компютри и смартустройства са с кирилица. Понякога от тъпотия и идиотизъм не се слага
4
1
 
56
 
! Отговори
Лоша работа преди 7 години
Одобрявам идеята не само от българска гордост, а и защото писането на български с латиница още повече обърква правописа на децата и младежите.
3
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха, отваряш си бг таблета и четеш"Хром блокира и беше убит":) едновреме беше пълно с подобни бисери
2
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Би трябвало също така да се забрани на полуграмотни журналисти да изписват името на нашата държава България като абревиатура и на латиница ("BG")!В България пишем и четем на български език!!!
1
26
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aз искам да ми честитят на латиница, не може ли?