Ненчев се качи на МиГ, благодари за "ер полисинг"-а

"Въздушното пространство на България бе охранявано по-добре"
Обновена: 16 сеп 2016 15:31 | 16 сеп 2016 15:14, Красимир Ангелов
27
Ненчев се качи на МиГ, благодари за "ер полисинг"-а
Снимка: БТА

С демонстрация по "задържане на нарушител" в Авиобаза - Граф Игнатиево приключиха едноседмичните българо-американски полети от съвместното изпълнение на задачи по "ер полисинг"(Air Policing).

В нея участваха два изтребителя МиГ-29, като в единия от тях бе и министърът на отбраната Николай Ненчев, два самолета F-15 на американските ВВС и самолет "Спартан", в ролята на нарушител, съобщава БТА.

Министър Ненчев изказа благодарност за добре свършената работа както към българските летци, така и към американските им колеги и даде висока оценка за изпълнението на мисията по съвместна охрана на въздушното пространство на България.

Всичко онова, което предварително бе заложено в плана бе изпълнено и ни дава голяма надежда да продължим и занапред съвместно, защото това подобрява оперативната съвместимост между нашите и съюзническите пилоти, каза още министърът. Той добави, че "през тази седмица въздушното пространство на България бе охранявано по-добре и имахме по-голяма сигурност, без това да коства отказ от национален суверенитет".

На въпрос как оттук нататък ще се развиват българските ВВС министър Ненчев отговори, че в резултат на усилията на правителството има одобрен проект и най-вероятно през декември 2016 г. ще получим последните два двигателя за МиГ-29 от Полша. По думите му към финал е и друга поръчка за още 10 двигателя за изтребителите и до края на годината ще имаме още няколко изправни самолета.

В разговор с новия командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков министър Ненчев го е помолил да направи пълен преглед на ВВС и на проекта за закупуване на нов многоцелеви изтребител.

"От нас зависи кой ще замести американците за съвместен ер полисинг и по силата на закона сами трябва да преценим с кого бихме желали, като това ще стане под формата на двустранен договор", каза още Николай Ненчев.

В учението са участвали 110 американски военнослужещи от ескадрила в Калифорния.

"САЩ остават отговорни и ангажирана със съюзниците в НАТО и Европа и са решени да подкрепят една сигурна и свободна Европа", обяви след края на съвместните дейности Джейми Прохарст, военно аташе на САЩ у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудото "еърполисинг", уж заради което Радев напусна. А простата истина е, че е предател!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 21Една причина: Ние сме удобна територия!Една, но съвсем достатъчна!
13
1
 
4
 
! Отговори
КАЛЪЧЕВ преди 7 години
Писачите на форума са обикновени комунисти и русофили. За тях и характерно да се изявяват като национални предатели на българския народ. Няма смисъл да се спори с психично увредени хора,които псуват собствената си държава и народ ,за да величаят руските варвари.
12
1
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
НАй вероятно ще пребазират няколко ескадрона с нови много бързи летящи чинии още следващите години в вече иzградени военно полеви бази ..Колегите съветват да забраним напълно дроновете заради използването им от жестока вражеска армада
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетете в интернет за сделката на Хърватия с Украйна за ремонт на самолети МИГ-21 и покупка на други 5 на старо от 2013г. Голям смях е станал и сега хърватите май са точно на нашето дередже, че може и по-зле
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога разни школници започнаха да разбират от военно дело че и да дават оценки.Само иабсолютно некомпетентен човек може да бъде категоричен че нещата са о,кей. Учихме пет години военно училище,после Академии у нас и в чужбина. Носилхме хиляди часове бойно дежурство,проведохме десетки учения,реални тренировки и контролни полети и пак не сме в състояние да определим системата читава ли е или не.Пробив може да настъпи на малки височини или стратосферни височини.За всичко се изисква техника.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците се подготвят да защитят свойте Територии като Крим от такива като Нас и ако се наложи да КонтраатакуватЗа това и бяха Последните военни Обучения в Кавказ и КримНека да опитат нашествениците от Краваристан като са такива Бабайти
8
5
 
14
 
! Отговори
Лошо преди 7 години
Този със сигурност не разбира и от земеделие. По-скоро от ръкоделие. Срамно петно си ти Ненчев..в нааакани ***.
7
4
 
12
 
! Отговори
жалка история преди 7 години
A бе толкова смешна и унизена България НИКОГА не е била. Перуци благодарил... За какво? Че американците си разузнават? Границата му я минава който и когато иска от Африка и той е длъжен да ги напои, нахрани и приюти. Разграден двор за американски игрички. Този *** осъзнава ли, че е НИКОЙ? Че няма държава България вече?Русия го плешела, ама само според американското послоство. Както каза другият ***: има триумфална арка на несигурността, аз добавам и на глупостта.
6
2
 
14
 
! Отговори
??? преди 7 години
"Министър Ненчев изказа благодарност за добре свършената работа както към българските летци, така и към американските им колеги и даде висока оценка за изпълнението на мисията по съвместна охрана на въздушното пространство на България." Как може човек разбиращ от земеделие да дава оценка за военни действия! В това правителство само парашутисти и калинки!
5
0
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Аз пък го разбирам нещо като ЛЕТЯЩА ПОЛИЦИЯп.сПази боже от такова нещоТогава няма да имат Спирка от родното Мвр
4
1
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Още два месеца ще се...надува като министър Ненчеф.Банкянската...калинка-премиер ще се измете, генералът като стане президент и земеделеца-трудовак от село Кукорево,барабар с него.
3
1
 
19
 
! Отговори
Petriov преди 7 години
Ер полисинга означава че сис съсипваме военната авиация за да сме зависими от чужди изтребители.
2
1
 
25
 
! Отговори
М?! преди 7 години
Въздушното пространство изобщо не е заплашено. Заплашено е земното пространство. Защо за него нещо не ви пука, а?!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Батките от СащШо не го качиха на Ефа Да съ изкефи на Макс Перучко