Пилотно: Три общини ще интегрират бежанци у нас

Властите не казват кои са, за да няма напрежение
Обновена: 20 сеп 2016 07:12 | 20 сеп 2016 07:09, Анисия Иванова
197
Пилотно: Три общини ще интегрират бежанци у нас
Снимка: Булфото, архив

Две-три общини пилотно ще се опитат да интегрират бежанци, като сключат договори за издръжка с тях и получат финансиране за целта, съобщи изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Тя не пожела да уточни кои са тези населени места. От агенцията за бежанците също заявиха, че не знаят кои са. Чавдарова обаче предупреди да се внимава в пограничните райони, за да се избегне ксенофобия от страна на населението.

Правителството ще парира евентуално недоволство срещу построяването на нови бежански центрове с решението те да бъдат извън населените места. Става въпроc за построяване на затворени лагери за провинили се кандидат-бежанци или такива, които чакат експулсиране.

"Кризисните центрове ще са временни и ще се постараем да са извън населени места, от затворен тип", съобщи вчера зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на кръгла маса за бежанците.

В петък Патриотичният фронт организира митинг в столичния кв. "Овча купел" с настояване кандидатите за бежански статут да бъдат изведени извън градовете и настанени в затворени центрове.

Сега има само един център от затворен тип, който беше пуснат миналата седмица в Бусманци. Там вече са настанени 7 души, които участваха в сбиване в Харманли. Предвижда се част от бежанския център в Харманли също да стане от затворен тип. Със сигурност при сегашния брой на нелегалните мигранти МВР ще трябва да построи цял нов закрит център. Той обаче няма да реши въпроса с пренаселеността, пише "Сега".

Социалният министър Зорница Русинова призна, че липсва адекватна социална услуга за децата, като отчете, че през юли е работено по 144 случая с деца от чужд произход. Председателят на синдиката на учителите към КНСБ Янка Такева заяви, че образователната система не е готова да работи с децата мигранти.

"Това, което създава проблеми на местно ниво, е профилът на мигрантите. Те вече не са семейства, а над 70% са млади мъже, предимно от Афганистан", обясни Филип Гунев. Те са настанени в общежитието във "Военна рампа" и вероятно няма да получат бежански статут.

София обаче не знае какво да прави с увеличаващия се брой афганистанци, тъй като не могат да бъдат върнати в Афганистан. За целта е нужно споразумение реадмисия с Кабул. До този момент такъв проблем нямаше, тъй като повечето афганистанци напускаха страната нелегално.

Същия проблем има и западната ни съседка.

"Сърбия няма да се превръща в паркинг за бежанци", каза премиерът й Александър Вучич в интервю за сръбската държавна телевизия РТС. Той съобщи, че в страната се намират 6500 мигранти, от които 81% са от Афганистан. "Тези младежи са много агресивни, създават проблеми, по-специално в Белград. Имаме регистрирани кражби и това става все по-често", каза Вучич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
27
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Първо в София,после в цяла България.Стягай колана народе.Докато си доставят оръжие,трябва да ги угояваме.
13
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""Сърбия няма да се превръща в паркинг за бежанци", каза премиерът й Александър Вучич в интервю за сръбската държавна телевизия РТС."Но за сметка на това пък Боко ще превърне България в резерват за бежанци.
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се заблуждавайте! Който и да изберете ще прави същото, но тия го правят с мерак и представят успешно всичко като грижа за Вас и България. Всъщност, грижат се за себе си и собствените си финансови постижения, които им осигуряват да живеят където и както пожелаят.
11
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз чета "Три общини няма да гласуват за ГЕРБ".
10
0
 
34
 
! Отговори
Keml преди 7 години
Не се интегрира туй що е неинтегрируемо
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
papagal kak si be kirliv bakembard
8
1
 
47
 
! Отговори
Митов преди 7 години
България се продава за 160 милиона евро.
7
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези пари вече бяха определени за тази цел, но слугинският пиар представи нещата така, уж, че Бойко натиснал и ги изискал.Тропаха на отворена врата, играха цирк с Орбан.Брюксел го пита от какво и колко има нужда, тук казват - Настояваме да ни дадете това, което сте решили да ни давате.
6
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС иска да ни направи сборен пункт на мигранти явно. Нещо като защитен пояс. Регистрират се тук. По Дъблинския регламент и по конвенцията 51 също не могат да продължават на запад.
5
2
 
26
 
! Отговори
бб преди 7 години
Това е по договора в Дъблин.
4
2
 
45
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
е това ще бутне ББ на изборите, стратегическа оредизборна грешка, услуга за Волен и компания.
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И печелившите от лотарията са? (чинели) Всичкото община трепетно очаква..
2
0
 
56
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
*** как мюслетата НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИНТЕГРИРА
1
0
 
55
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 години
То "нашите" ястребе не могат да се интегрират та вносните ли