Решено: Квадратчето - конкурент на Цачева и Радев

На парламентарни избори обаче ще е губещ играч
19 окт 2016 19:23,
20
Решено: Квадратчето - конкурент на Цачева и Радев
Снимка: Булфото, архив

Квадратчето "Не подкрепям никого" оцеля въпреки предложенията на няколко партии то да отпадне от бюлетината. 

Още по темата

Вотът за него обаче ще се отчита отделно и той няма да се влива в гласовете на другите играчи.

П,и мажоритарните избори, каквито са президентските, квадратчето ще участва в конкуренция с останалите кандидати във вота. Това обяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов, представяйки предложението на управляващото мнозинство за промяна в методологията за отчитане на гласуването в квадратчето.  

На президентските и местните избори то ще се брои и при отчитане на активността, и при отчитане на резултата. При парламентарните обаче вотът в квадратчето ще се вади от общия брой гласове при отчитане на резултата, за да не се завиши изборния праг.  

Този вариант бе одобрен от всички партии в управляващото мнозинство на среща с премиера в понеделник след напрежение между тях.  

Депутатите решиха още да отпадне таванът за брой на секциите в страните в Европейския съюз по искане на РБ. Досега той беше 35. В страните извън ЕС ограничението остава.  

Комисията прие и проект на ГЕРБ, внесен преди проекта на компромиса. Той предвижда ограничението от 35 секции навсякъде по света да остане, но с възможност за откриване на нови при желание. Това се очаква да отпадне в обобщения проект.  

Другите девет внесени проекта за изменение на Изборния кодекс бяха отхвърлени. Те съдържаха искане за отпадане на квадратчето от бюлетината, отпадане на задължителното гласуване, агитация на различен език от българския и други.  

Шефката на ЦИК Ивелина Алексиева съобщи, че около 7000 души за около 52 секции са подали заявление за участие в изборите. В Турция те са за 42.   Алексиева обяви и че бюлетините за изборите са отпечатани и на 21 октомври предстои да бъдат предадени. Тя обясни, че ако се премахне квадратчето, ще трябва да се печата нови, а те струват 2 милиона лева.  

Промените бяха приети след почти 4-часови дебати и обсъждане на 12 проекта за изменение на Изборния кодекс. По време на тях не липсваха препирни и по-критични реплики.  

Бившият лидер на БСП Михаил Миков нарече случващото се около Изборния кодекс "декаданс на българската демокрация". Той се изказа против квадратчето и обясни, че изборите не са място за протест. Гроздан Караджов от РБ пък нарече квадратчето извращение.   Четин Казак от ДПС пък нарече РБ "политическото крило на протестна мрежа" и допълни: "Протестърството ще ни доведе до под кривата круша".  

Хамид Хамид от ДПС пък разкритикува промените и обясни, че това е гасене на пожар с бензин. "Толкова ли няма специалист по пожари, който да ви помогне", обърна се той към ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Пишете ме мен в това квадратче след като никой не го иска.
18
0
 
10
 
! Отговори
дядо Данчо преди 7 години
До тука има, тука немаАко от изборите нещо зависи,те щяха да бъдат забранени,като някои референдуми!Легитимация на башибозука!
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забравете за това квадратче.То ще се брои.Ако не харесвате никого,по-добре не гласувайте.
16
1
 
21
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 7 години
Гербавите са като мошениците, които играят на "тука има, тука нема". Ту квадратчето се брои, ту квадратчето не се брои! Управляващите винаги печелят, а гласуващите винаги губят! И плащат загубата.
15
1
 
17
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Значи, ако правилно разбирам, квадратчето ще се ползва по кефа на тиквените гербави. Ще го броят, когато то им върши работа да манипулират изборите, и няма да го броят, когато то им пречи да манипулират изборите!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберчета върнете си ФИДОСОВА ! Дори тя горката не можа да сътвори толкова много ***, колкото сегашните послушковци на СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ !
13
1
 
6
 
! Отговори
SVOLACH преди 7 години
VAV KOIA EPOHA GIVEETE BE BALGARI....SAMIAT FAKT CHE SHTE SI DADESH LICHNATA KARTA PRED DIAVOLSKATA KOMISIA DA GLASYVASH E DOSTATACHEN....I IZMISLENOTO OT DIAVOLITE PRAZNO KVADRATCHE RABOTI ZA TIAH....ZA IZMAMNICITE NA BG ZA PREDATELITE NA BG
12
1
 
5
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Квадратчето for precident !!!!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА ДА ГО ОТЧЕТЪТ КАТО ВОТ КОЙТО НЕ ПОДКРЕПЯ НИКОГО А ЩЕ Е ВАЛИДЕН ЗА ПОДЯЛБА. А Й НАЙ ВАЖНОТО. НЕ Е ВАЖНО КОИ И ЗА КОГО ГЛАСУВАТ. ПО ВАЖНОТО Е КОИ И КАК БРОЯТ БЮЛЕТИНИТЕ. ТОВА ГО Е КАЗАЛ. ЙОСИФ ВИСАРИОНОВИЧ СТАЛИН. ТАЗИ МАКСИМА ВАЖИ И ПРИ КОМУНИЗМА А НАЙ ВЕЧЕ ПРИ КАПИТАЛИЗМА. ЗАТОВА ОТ 1991 ГОДИНА НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА НИКОЙ И НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВАМ. И ПРИ КАПИТАЛИСТИ И ПРИ КОМУНИСТИ ВСЕ ВИ Е ВЪТРЕ. МАКАР ЧЕ КОМУНИЗЪМ НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ Е ИМАЛО.
10
2
 
19
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Президент ще е този,за който Мишо Константинов направи стъкмистиката,т.е.за леля тетка.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не отбелязвайте квадратчето!!!То ще се брои!!!Ще бъдете прецакани!!!По-добре не гласувайте!!!
8
10
 
13
 
! Отговори
Венета преди 7 години
На първо четене промените ми харесват. А на г- н Миков препоръчвам да не бърка протест с избор. След като в листата не виждам своя кандидат, е нормално да не избирам по-малкото зло и гласът ми да се отчете!
7
0
 
35
 
! Отговори
ined преди 7 години
Ако квадратчето спечели повече гласове от другите кандидати кой ще е президент?
6
0
 
26
 
! Отговори
бай ганьо преди 7 години
То с тия смешни кандидати за президент не 51 ами 99% може да са за празното квадратче.И тогава ще си имаме президент квадратче....хм интересно...
5
7
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
след 26 години аз ще гласувам с това квадратче защото нмам нерви
4
0
 
8
 
! Отговори
Човек преди 7 години
Пачева води в нещо, само в изборите на шестака, иначе е треторазрядна... още от едно време.
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КВАДРАТНИТЕ ГЛАВИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИЗМИСЛИХА ТОВА КВАДРАТЧЕ.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ 51 % квадратчета.
1
1
 
31
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Дефакто на парламентарни избори една част от гласувалите няма да имат зачетен глас, така ли? Алоууууу... Президентчето... СПИШ! Сезирай КС веднага, бе хайванин!