"Галъп": Цачева срещу Радев на втори тур

Ситуацията е изключително динамична, уточняват социолозите
Обновена: 4 ное 2016 07:04 | 3 ное 2016 20:15, Петя Славова
90
"Галъп": Цачева срещу Радев на втори тур
Снимка: архив, Булфото

По всяка вероятност изборите ще се решат на втори тур, най-вероятно на него ще са Цецка Цачева и Румен Радев, според данни от национално представително изследване чрез преки интервюта сред 820 души в периода 24 - 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от "Галъп интернешънъл Болкан".

Сред онези, за които може да се очаква да гласуват на президентските избори, към момента Цецка Цачева би получила 27, 2 на сто, Румен Радев - 23,1 на сто, Красимир Каракачанов - 11, 5 на сто, Веселин Марешки - 7, 6 процента, Пламен Орешарски - 7, 3 на сто, Трайчо Трайков - 5,1 на сто, Ивайло Калфин - 4, 9 процента, Татяна Дончева - 2, 7 процента. Опцията "Не подкрепям никого" биха избрали 5, 7 на сто.

Близките дистанции между някои кандидати предполагат възможни размествания в структурата. Ситуацията е изключително динамична, уточняват социолозите.

Още по темата

На база декларирана готовност за участие на изборите, може да се очаква активност от около 55 на сто според списъците. Това обаче може да се промени, предвид факта, че гласуването е задължително.

От днешна гледна точка съотношението между Цецка Цачева и Радев на балотажа е 53 на 47 процента в полза на Радев. При евентуален балотаж Каракачанов - Цачева се очертава минимална преднина на Каракачанов от 51 на 49%.

Това обаче са само хипотетични варианти на база заявени нагласи, които няма как да отчетат психологическата ситуация след първия тур, апелите на различни партийни лидери, поведението на различните електорати, както и влиянието на опцията "Не подкрепям никого", която също ще фигурира на втори тур, отбелязват от "Галъп", като уточняват, че затова данните няма как да имат ролята на прогноза.

Заявената обща активност на референдума към момента доближава 45 на сто спрямо списъците, но в референдумите до този момент реалната активност остава под заявената.

Към края на октомври и началото на ноември онези, които се очаква да гласуват на референдума, декларират, че биха гласували по следния начин - на въпроса "Подкрепяте ли народните представители да с избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура" 82 на сто биха отговорили с "да", 15 процента - с "не", а 3 на сто не биха отговорили; 58 на сто биха отговорили "да" на "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите", 37 на сто биха отговорили с не на този въпрос, а пет на сто не биха отговорили; на въпроса "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори" 87 на сто биха отговорили с "да", 11 процента - с "не", а 2 на сто не биха отговорили.

**************

Национално представително изследване чрез преки интервюта сред 820 души в периода 24 - 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от "Галъп интернешънъл Болкан"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
На сън и на яве преди 7 години
Цеца стругарката и Радев на втори тур?Може, ако е подбран сполучлив начин за фалшифициране на резултатите. Иначе, на Куково лято.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига лъжи! Каракачанов е човекът на българите, загрижени за бъдещето на страната ни, предавана и продавана през всичките тези години на лъжлива "промяна"! Нямаме вече време за грешки, един път да покажем разум, да загърбим партийните пристрастия и да му дадем шанс! Пък после-каквото сабя покаже!
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои се излагат като говорят глупости ,а други трият коментарите ни като не са удобни и угодни на върхушката . Така е за съжаление , угодниците са много повече отколкото мислим .
53
0
 
5
 
! Отговори
Ъ преди 7 години
Като сте балъци да не гласувате, много ясно че ще натискат за задължителен вот.Щото г-н много отворен седи и пъърди в тях, а турците ходят под строй...после защо имало ДПС. Защото им вдигате процента, като не гласувате.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласуваш за Цецка-получаваш Ердоган.Гласуваш за Каракачанов-получаваш Цецка.Гласуваш за Трайков-пак Цецка.Ако в България са останали все още интелигентни хора-ген.Румен Радев ще бъде техният избор.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цвъчка Цачева обикаля студията рано тази сутрин и цвъка бисер след бисер.На въпрос на Хекимян ако Хилъри Клинтън спечели изборите в САЩ на какъв език ще си говори с нея, отговорът беше:На европейски?!!Ако някой досега не е знаел,че има европейски език,вече знае.
50
6
 
17
 
! Отговори
BG преди 7 години
Абе хора вие с промити мозъци ли сте?? ДЕМОКРАЦИЯ И БОЙКО??? 1. Какво е тва задължително гласуване?? Да не сме при Живков?!2. Днешният Премиер нарежда на всичките му подчинени какво да правят!! Кънев Ви го каза НА ЖИВО без заобикалки! ! Какво повече искате? 3. Цачева с хилядите дипломи и никоя от тях валидна сигурно. 4. Бойко и Цачева "бивши" членове на БКП! :DИ накрая собственото ми мнение е ,че Радев е много интелигентен човек и смятам,че заслужава да ни управлява или поне да му дадемшанс
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕРДОГАН Е ИЗДАЛ СТРОГА ЗАПОВЕД - НА 6-ти ТУРЦИТЕ С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ЦЕЦКА. ИНАЧЕ ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЕНИ ЗА ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ГЮЛЕН И....АЛЛАХ НЯМА ДА ИМ ПОМОГНЕ..
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКТО СТАВА ЯСНО НАПОСЛЕДЪК ОТ ВИСОКИ АМЕРИКАНСКИ ИНСТИТУЦИИ, РУСИЯ ИМА ОГРОМНО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ИЗБОРНИТЕ ПРОЦЕСИ И ДЕМОКРАЦИЯТА В С А Щ.Доири американците признават, че Русия може да ги мачка както иска. Затова се зъбят и пращат тук и там войски. НО ЗА ПОВЕЧЕ НЕ ИМ СТИСКА.
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБАРСКАТА МАФИЯ Е В ПАНИКА.ЗАТОВА ХОДИХА ДА СЕ МОЛЯТ НА КАРАДАЙЪ, ЗАТОВА НАПРАВИХА КОАЛИЦИЯТА Б О С Т А Н (БОрисов - меСТАН), затова всеки ден боко ходи да открива разни ТУРСКИ заводи И ДА БАЛАМОСВА РАБОТЕЩИТЕ ТАМ, КОИТО СА ПОВЕЧЕТО ТУРЦИ.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От днешна гледна точка съотношението между Цецка Цачева и Радев на балотажа е 53 на 47 процента в полза на Радев.И ТАКА, ДО 13 НОЕМВРИ , КОГАТО ЩЕ ПОБЕДИ НОМЕР 13
45
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продажните тиквари от БСП се умилкват около ДПС дано нещо стане. Да ще стане като първият път при Орешарски , т.е. пак ще ви прекарат . Само не ми е ясно как има още хора , които вярват на продажниците от БКП-БСП .
44
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди всички избори в този сайт има един червен каскет много активен в елементарната си пропаганда за БСП . Другарю БСП никога вече няма да управлява България , затова пак се гушкат с ДПС , но няма да им се получи. Българите са повече от вашите продажни души и пак ще загубите .
43
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Хоп минусче...един вече се е припознал ха ха ха ще има и още !!!!
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поговорка гласи-Всеки прави грешки но само глупаците ги повтарят нека припозналите се и гласуващи за прИцидент не се сърдят !!!!
41
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ибрик на корумпето *** Нинова каквото като спечели др. Радев , сигурно ще ти пораснат рога . Колкото Гоце Първанов беше истински президент , толкова и дезертьора Радев ще бъде . Просто ще има агония на държавата . А иначе ГЕРБ ще си ги спечели , а ти ще пиеш една студена гола вода .
40
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, ха. Дебелия Караачанов, агента на Дс ще става преюезидрнт.Малко ни беше комсомолско секретарче, после партийна секретарка, а сега ср опитват да ни пробутат и доносник и агент на най-мраобесната комунистическа структура - Дс.
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колега само Цачева ли е жена?Като говорим за жени по-добре да е Дончева!По акъл тя и Каракачанов са много над другите
38
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да има дясно правителство с ляв президент...вие кой клас сте 2 или 3ти?Поне малко политическа грамотност нямате ли? Искате да хвърлите страната в политическа криза ли? И да минат 3-4 год със спрени евро фондове ...щото сте много интересни? Нали и Бареков мн приказвате, Росен Петров интой? Сега Трифонов ли е наред? Резултатите ще са същите ... много приказки малко работа.
37
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента много държави вече имат Жени на върха. Нямаме нужда в този момент от некъв пенсионер дрямал 20 год в армията..без никаква подготовка в политиката и то в момента на най-напрегнатата ситуация от ww2.Тоя не може да говори...президент ще става.