Плевнелиев не бърза със служебен кабинет, дори и при оставка

Трябвало да се мисли за стабилността, парламентът да работи
Обновена: 13 ное 2016 11:09 | 13 ное 2016 11:09, Камелия Цветанова
20
Плевнелиев не бърза със служебен кабинет, дори и при оставка
Снимка: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев призова избирателите масово да отидат до урните и да гласуват мъдро.

След като и той направи своя избор за един от двамата претенденти за негов наследник на "Дондуков" 2, Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ, какъвто беше и той преди пет години, и Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет, зад който стои БСП, Плевнелиев обяви, че тази вечер лично ще се обади на спечелилия битката, а още утре ще го покани в президентската институция.

Още по темата

След заканата на премира Бойко Борисов, че ако Цачева загуби изборите, той ще подаде оставка и ГЕРБ няма да участва по никакъв начин в управлението на страната, Плевнелиев призова не се бърза с излишни сметки какво би се случило. Според него най-важното в момента за бъдещето на държавата е стабилността.

"Ако се стигне до политическа криза, до оставка, това не означава парламентарна криза, защото конституцията задължава президентът да намери начин политическата криза да не се превърне в парламентарна и трябва да се тръгне да се търси начин за намиране на устойчива формула, защо не в рамките на настоящото Народното събрание", коментира той.

Според него е рано да се говори за служебно правителството, защото според конституционните разпоредби първо трябва да се търси вариант за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

"Имам опит, възможност и способности да се справя с формирането на нов служебен кабинет, минах през не една криза, но много ми се ще да вървим по Конституция, а тя това казва: Ако има оставка, да се търси възможност за формиране на правителство в рамките на този парламент. Ще търся вариант за изход и с изпълнителната власт, и с новоизбрания президент", посочи Плевнелиев.

Той настоя, че за него съставянето на служебно правителство не е самоцел: "Целта ми е да има стабилна държава. В момента и правителството, и парламентът работят".

Росен Плевнелиев призова политиците много внимателно да си направят анализа от резултатите от днешния вот - какъв сигнал изпратиха хората към тях, какви са приоритетите, които залагат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 123 - Ако БСП или ДПС рекът да съставят правителство к'во правим тогава?ми няма да могат!
15
1
 
3
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Най-сигурния начин да накарат хората да ги изметат по друг начин е тупкането на топката, но тогава жална им майка на всички като тЕх милост нЕма да има.
14
1
 
11
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Колкото -по бързо премахнем този позор от паметта и историята си толкова по-добре ! Прокопиев да си го прибира обратно ! И после и двамата да се махат от страната и паметта Българска ! Нямат място тук !
13
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 години
След като подаде оставка Бойко има запазено място в затвора, знаете ли как другите затворници му се точат да го оправят както той оправи нас с 2 мандата. А след оставка президента връчва мандата за съставяне на правителство на другите партии и ако те откажат тогава се назначава служебно правителство и чак тогава идват предсрочните избори. Ако БСП или ДПС рекът да съставят правителство к'во правим тогава? Това с предсрочните избори е тотална спекулация с която Бойко умее добре да злоупотребява
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след като в нашата държава на Мистър Бийн, Царят беше Премиер, спокойно могат да назначат овощно дръвче за президент.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да прочете Конституцията!!! В последните три месеца от мандата си няма право да реди служебен кабинет!!!
10
2
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Като споменаваш Доган да те светна, че именно той напрви Тиквата ви генерал - ей така от нищото.Да ти припомня също, че миналата седмица Цецка събра 82 % от гласовете в Турция, а Радев - само 3%.
9
2
 
10
 
! Отговори
Опаа преди 7 години
Няма как да бърза,да сте виждали бърз *** :)
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Немога да кажа,че харесвам който и да е политик,понеже съм спрял да се интересувам от политика.Нека обаче тук пишещите да ми кажат кой политик е добър,защото чета коментари да се обижда този или онзи но никой неказва кой е добър???????????А в случай,че ще ми кажете,че няма такъв политик бих попитал:защо си седите по къщите и търпите?или разговора тук е по-лесен?
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РОБОВЛАДЕЛСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ плевел УПРАВЛЯВАЩ , РОБИ И РОБОВЛАДЕЛЦИ РОБИ СЪС ЗАПЛАТИ ОТ 500ЛВ И РОБОВЛАДЕЛЦИ С ФИРМИ С ПЕЧАЛБИ ОТ МИЛИОНИ РАБОТЕЩИ И ПРОДАВАЩИ В СЕКРЕТНИ ОБЕКТИ НА МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА средната класа ЕМИГРИРА какво да кажем на ДЕЦАТА
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво става бе? Този отдавна не съм го чувал да говори смислено!Да не е болен?Или някой го поболя ....
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В медиите на Прокопиев за Роско се пише само хубаво или нищо !))
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той няма право да прави служебен кабинет 3 месеца преди края на мандата му. Ако Борисов подаде оставка, ще е длъжен да управлява като кабинет в оставка, докато новият президент встъпи в длъжност.
3
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя ***, назначен от олигарха Прокопиев да се разкарва възможно най-бързо!
2
5
 
14
 
! Отговори
Elias преди 7 години
Gorkichkiat - daje i da glasuva ne moje sam pesha ili s e-bika si da ide. :-)
1
7
 
29
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Шут