Плоският данък остава да действа. Засега

Само бизнесът ще подава данъчни декларации по е-път от 2018 г.
16 ное 2016 13:44,
16
Плоският данък остава да действа. Засега
Снимка: Dnes.bg

Депутатите от комисията по бюджет и финанси отхвърли предложението на "БСП Лява България" да бъде върнато подоходното данъчно облагане.

"Безотговорно е да примем толкова сериозна промяна в данъчната система, предложена от парламентарна група с 38 депутати", изтъкна председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя поясни, че този парламент няма мандат за такава промяна.

Оценката на Министерството на финансите беше, че загубата на хазната с въвеждането на подоходната скала (заради предложения необлагаемия минимум) при минимална работна заплата от 420 лева ще бъде в размер на 1,133 млрд. лева, а при минимална работна заплата от 460 лева - приходите в бюджета ще бъдат с още 100 млн. лева по-ниски. Анализите са направени и при данни на НАП за заплати към 1 януари 2016 година, уточниха експертите.

Въвеждането на плоския данък беше грешка, призна Румен Гечев (БСП) и допълни, че няма развита държава в света, която да го прилага. Той беше категоричен, че приходите в бюджета ще са по-големи и това потвърждават изчисленията на всички експерти в развитите държави по света.

Предложението на левите предвижда необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и плавно увеличение на скалата до максимална ставка от 27%. Това е по-ниско от средното за ЕС, посочи депутатът. Сполед него има редица институции, които посочват, че в България има задълчочаваща се социална поляризация и причината е именно заради плоския данък.

Данъчната тежест трябва да падне върху хората с по-високи доходи, каза от своя страна Георги Търновалийски от БСП. Това е по- справедливо, а и прогресивното данъчно облагане се прилага в повечето страни от Европа.

От Българската търговско промишлена палата отчетоха по време на дебатите, че моментът не е подходящ за драстични промени в данъчния режим.

С последните промени в Закона акцизите беше прието бизнесът да подава данъчни декларации само по електронен път за доходите си от 2017 година, тоест за данъчната кампания 2018 година. Първоначално предложението беше за кампанията за следващата гоидна. По време на дебатите обаче депутатите отчетоха, че не във всяко населено място има интернет и беше даден срок от 1 година, за да може тази промяна да бъде извършена без проблеми за данъчнозадължените лица.

От Националната агенция по приходите (НАП) посочиха, че имат готовност да осигурят допълнителни работни места и да подпомогнат бизнеса и физическите лица без техническа възможност да подават декларация по електронен път. Това ще става на същото място, където по принцип се подават декларации в хартиен вариант.

Менда Стоянова поясни, че електронните данъчни декларации за физическите лица е много чувствителна тема и предложи първо данъчните да реализират тази възможностите и едва след това да бъде въведено задължителното подаване по електронен път.

Физическите лица, които подадат декларация по електронен път ще ползват 5% отстъпка в максимален размер до 1000 лева.

От БСП Лява България предложиха и диференцирана ставка от 5% върху детските храни и стоки, което също не беше подкрепено от депутатите в комисията. Целта е социална - подпомагане на младите семейства и начин за решаване на демографската криза, посочи един от вносителите на предложението Георги Търновалийски. Председателят на комисията Менда Стоянова обаче поясни, че опитът досега винаги показва, че чрез косвените данъци не се намаляват цените. Тя посочи, че с промяната ще има по-малко приходи в бюджета и повече опити за злоупотреба и ще постави в неравностойно положение производителите и потребителите. От подобна мярка ще се възползват основно семействата с високи доходи.

По отношение на социалния ефект Стоянова посочи, че демографската криза може да се реши със социални мерки чрез разходната част на бюджета. Тя беше категорична, че при отглеждането на деца важни са "не само пелените", а детските градини, качественото хранене, училищното образование и т.н.

Румен Гечев (БСП) отбеляза, че няма гаранции, че социалните добавки, получавани в подкрепа на отглеждането на дете, ще бъдат похарчени именно за това.

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров обясни от своя страна, че няма оценка как ще се отрази намаляването на ДДС върху детските стоки върху бюджета и цените. Той подкрепи идеята подкрепа за семействата да има през разходната част на бюджета, а за да няма злоупотреби е възможно да има ограничения за ползване на мерки, стимулиращи раждаемостта, за семейства с 3 деца.

Комисията не прие и предложение на депутата Методи Андреев (ГЕРБ), което предвижда облекчение за малките производители на вино. Според закона те трябва да регистрират данъчни складове, да регистрират движението на стоката, което натоварва бизнеса, а виното е с нулева данъчна ставка и държавата не получава нищо от производството на вино.

По време на дебатите Андреев посочи пример за винопроизводител, който е инвестирал 200 хил. лева в отделен данъчен склад, защото закона не позволява дегустации в данъчни складове.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Vazmutena преди 7 години
Направо не мога да повярвам, че се предлага отпадане на плоския данък. Значи хората, които са си направили труда да се образоват, които си плащатат високите осигуровки ще бъдат обложени допълнително, защото моля ви се имат наглоста да получават по висока заплата. Помислете г-да политици как да интегрирате хората, които въобще не работят и не плащат никакви осигуровки, нито данъци вместо да товарите работещите като магарета.
14
1
 
1
 
! Отговори
www преди 7 години
Поплачете си сега да ви олекне, а като дойдат избори, мислете с главата си. Защото грешките се плащат скъпо, от нашия джоб. Винаги е така, но за съжаление сме късопаметни и все плащаме за едни и същи грешки през няколко години.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха стана ясно, че тия *** се взеха много на сериозно - говоря за червените. Не мислете , че хората ще ви направят първа политическа сила, те не са късопаметни. Пък на гечев ще кажа, когато станем развита страна, имаме съдебна система като на развита страна, когато партийците от всякакъв цвят треперят да не се озоват в панделата, когтато доходите ни станат като на развита в.страна, тогава съм съгласен и да въвежда плоския данък. А дотогава червените в опозиция.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И още нещо. На 10% данък с 20-30% разходи познай колко плаща една корпорация. И кой поема разликата
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е във всички нормални държави например Скандинавието. А как ще го импретират другарите не знам.. Все пак сме още в соца след ''Развития социализъм'' сега партийната директива е ''Демокрация''
10
3
 
18
 
! Отговори
Baba ti преди 7 години
До АнонименГлупости, прогресивният данък ще стимулира сивия сектор. и сега повечето се разписват на минимална и после под масата вземат още. Прогресивният данък е само за да се цеди от тези,които си плащат съвестно и се осигуряват на реалните си пари.
9
0
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Щом другарят Гечев се пъне да ни "оправя" бюджета съм спокоен - на избори комунделите нема да вземат повече от 5%
8
0
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Бре, тия *** какви усти отвориха
7
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плоският данък е корпоративен данък. От него са облагодетелствени всички корпорации и богати хора. При прогресивния данък олигарсите ще плащат до 70% данък. А семействата с доходи под минимума за оцеляване няма да плащат нищо. И ако 50% от българите са на границата на оцеляването.това ще стимулира икономиката и дребния бизнес.за да няма бедни хора
6
4
 
20
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
Няма такива нагли крадци, като комунистите! За тях не е проблем, че над 30 % от икономиката е в сивия сектор и хора, като техния другар Пеевски, който е декларирал, че има само един стар Опел, най-вероятно взема и социални помощи. Решили са да окрадат шепата съвестни хора, дето се осигуряват върху целия доход.Когато имаме съдебна система, като немската, корупцията, когато е на нивата, като в Германия, тогава може и данъците да ги направим, като техните.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мястото на Гечев е в затвора, а не в парламента.
4
1
 
14
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Прогресивната данъчна ставка е популиска мярка. Нека на тия с високите доходи да им е гадно. Но не правят нищо за доходите на олигарсите. Все още НЯМА данък върху земеделските земи и НЯМА данък върху РЕНТАТА получавана от тези земи. Сами се досетете колко пари гушат фондовете за земеделски земи. А без данък върху земята хората нямат стимул да я продават и много хора са я изоставили и не се използва.
3
3
 
20
 
! Отговори
God преди 7 години
Гечев да прочете статистиката и да види, че държавата събира с плосък данък повече отколкото с прогресивен заради намаляване на сивия сектор. Относно "бедните" работещи на минимална заплата, комунистите забравят, че тя беше вдигната с въвеждането на плоският данък, за да ги компенсира. А "експертите" от развитите държави с прогресивно облагане да обяснят защо държавите им са толкова задлъжнели след като събират толкова пари. Дори и в САЩ започнаха да мислят за плосък данък.
2
6
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
не пипайте плоския данък хората които дават имот под наем ще спрат да плащат данъкот един наем се издържат безработни и студенти мислете преди да го отмените
1
5
 
25
 
! Отговори
............. преди 7 години
най - накрая нещо умно. Тея от БСП да си погледнат помощите за *** и после да посягат върху средствата на една шепа народ, които се осигуряват на реални доходи. Добре е вече някой да разрови и сивата икономика. Работи за 1000, пък го осигуряват на 480 лева. какво следва ? ще плати даже и п - нисък данък от този, който се осигурява на 1000. Малоумие пълно.